Ca să nu fie uitat meșteșugul strămoșilor, o bunică de 84 de ani din Moldova participă la târgurile de artă populară!

Ca să nu fie uitat meșteșugul strămoșilor, o bunică de 84 de ani din Moldova participă la târgurile de artă populară!

Are 84 de ani şi toată viaţa şi-a dedicat-o tradiţiei. Iulia Gherghelegiu, o bunică din satul Hârbovăț, r. Anenii Noi, poate fi declarată tezaur uman viu, pentru că toarce, țese și brodează adevărate comori pe cale de dispariţie. 

Cu fusul de tors în mână și îngânând o doină – așa ne aștepta cu mare nerăbdare și bucurie în casa sa, acolo unde a adunat o colecţie impresionantă de obiecte vechi de un secol!

Fac de toate, numai dacă oleacă mi-i rău, mă odihnesc. Dar așa, nu pot sta niciun minut. Trebuie să lucrez ceva, doar ca nu întotdeauna îmi permite sănătatea. Dar mulțumesc de cum este. 

A deprins acest meșteșug încă din copilărie, de la mama sa. Multe dintre lucrurile pe care le deține aparțin, de altfel, mamei sale, și au trecut miraculos proba timpului. 

Aista-i prosop. Îi cusut de mama  mea. Are 100 și ceva de ani. Cu acu, binișor, trebuie să colorezi fiecare floare… Întâi le desenez, apoi trebuie să fac floarea asta mare…

Prosoapele sale au colțurile brodate foarte fin, cum rar mai întâlnești astăzi.

Bătrâna, ne-a povestit că pe timpuri nu era acceptată copierea motivelor ornamentale de pe hainele altei persoane. Fiecare fată trebuia să-şi creeze propriul costum de sărbătoare și să lase pe el amprenta tradiţiilor locale.

Prima dată am cusut un prosop și pe urmă o fustă… Pe vremuri, fetele îmbrăcau la horele satului fuste și dedesubto altă  fustă cu gherghef, pentru că, dacă le lua un flăcău la joc și se învârteau, fusta de deasupra se făcea roată, dar cea cu gherghef nu se ridica. 

Mătușa Iulia se bucură când cineva îi calcă pragul. Spune că toată viața și-a dedicat-o pasiunii sale și tot ce a făcut a fost din plăcere și nu pentru a câștiga bani sau recunoaștere. Ca sa nu fie uitat meștesugul strămoșilor, ea participă la diverse ateliere și la târgurile de artă populară care se desfășoară în Moldova!

Text: Rodica Sirețeanu

Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto

Recomandări