Carla's Dreams, acuzați de plagiat. Care e verdictul specialiștilor?

Carla's Dreams, acuzați de plagiat. Care e verdictul specialiștilor?

Cea mai ascultată piesă a momentului, "Sub pielea mea", lansată în urmă cu o săptămână și care a strâns peste 4.2 milioane de vizualizari pe YouTube până în acest moment, ar fi copia piesei lui Florin Chilian, "Ursitoare".

carlas dreams

Artistul Florin Chilian îi acuză de plagiat pe băieții de la Carla’s Dreams, susţinând că noul lor single seamănă izbitor cu piesa sa, „Ursitoare”, inclusă pe albumul„Iubi- Interfaţă la realitate”, apărut în 2001.

După mai multe speculații, cei de la Carla's Dreams și managementul lor au cerut părerea unui expert în domeniu.

carla's dreams - chilian(1)

Iată verdictul:

Mircea Drăgan, compozitor, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România:

- primele patru note din strofa întâi sunt identice, acesta fiind un element foarte scurt, este un fapt des întâlnit în creația muzicală internațională de-a lungul timpului și care nu poate fi determinant pentru o operă muzicală întreagă, și mai ales, fiind la STROFĂ, nu are greutatea unui REFREN, care face posibilă recunoașterea respectivei opere muzicale de către public.

- au aceeași tonalitate, dar nu este relevant, deoarece pe plan mondial există încă milioane de piese în aceeași tonalitate.

- au un sound asemănător, nu identic, cea de-a două fiind mai bogată ritmic: au tempouri diferite, prima fiind mai lentă, a doua mai mișcată.

Concluzie: Aceste elemente nu pot determina fapta de plagiat a unei piese față de alta.

Spune-ne ce crezi, seamănă cele două piese!?

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări