Cartea „Succes și putere”, de Robert Greene și Joost Elffers: 14 sfaturi pentru a reuși în viață

Cartea „Succes și putere”, de Robert Greene și Joost Elffers: 14 sfaturi pentru a reuși în viață

În general, sentimentul că evenimentele ne scapă de sub control ni se pare tuturor greu de suportat. Când ne simțim neputincioși, ne simțim și nefericiți.

Nu există om care să dorească mai puțină putere, toți vrem mai mult. În lumea de astăzi, însă, setea de putere nu face impresie bună și este riscant să-ți dezvălui planurile de a cuceri o poziție de forță. Trebuie să părem onești și cumsecade. Prin urmare, e nevoie să fim abili – simpatici, dar și vicleni, democratici, dar fără scrupule. Totul trebuie să pară civilizat, decent, democratic și cinstit. Numai că, dacă respectăm aceste reguli cu prea multă strictețe, dacă ne luăm doar dupa litera lor, riscăm să ne trezim călcați în picioare de alții mai puțin naivi decât noi.

Iată 14 dintre legile publicate de Robert Greene și Joost Elffers în cartea „Succes și putere”, pentru a reuși în viață:

1. Nu te încrede prea mult în prieteni, învață să te folosești de dușmani

Fii precaut cu prietenii, te vor trada cu atât mai repede cu cât le vei trezi mai multă invidie. În plus, devin răsfățați și tiranici. Angajează pe un fost dușman și îți va fi mai loial ca un prieten, pentru că are tot interesul să-ți dovedească loialitatea sa.

2. Spune întotdeauna mai puțin decât este necesar

Atunci când încerci să impresionezi oamenii prin cuvinte, cu cât spui mai mult, cu atât pari mai neînsemnat și mai puțin stăpân pe situație. Chiar atunci când emiți banalități, ele vor avea un aer de originalitate dacă rămân vagi, ambigue. Oamenii puternici fac impresie și intimidează, evitant să dea explicații.

3. Reputația contează enorm – apăr-o din toate puterile

Reputația este piatra unghiulară a puterii. Numai pe ea se poate întemeia capacitatea de a intimida și de a obține victoria. Dacă îți pierzi reputația devii vulnerabil și vei fi atacat din toate direcțiile.

4. Ieși în evidență cu orice preț

Oamenii judecă totul numai după aparențe. Ceea ce nu se vede nu există. Nu te lăsa niciodată dizolvat în anonimatul unui grup, pentru că riști să te trezești îngropat în uitare. Ieși în evidență, fă-te remarcat cu orice preț!

5. Adjudecă-ți victoria prin fapte, niciodată prin vorbe

Este o mult mai grăitoare dovada de forță să-ți exprimi punctul de vedere prin acțiuni, fără să rostești niciun cuvânt. Nu explica: demonstrează!

6. Pericol de contaminare: evită-i pe cei nefericiți și ghinioniști

Se poate muri și din suferința altcuiva – stările emoționale sunt la fel de contagioase ca și bolile. Uneori, cei nefericiți atrag nefericirea; nu numai atât: ți-o pot transmite și ție. Înconjoară-te de oameni fericiți și norocoși!

7. Fă-te indispensabil

Cu cât ești considerat mai necesar, cu atât vei fi mai liber.

8. Folosește-ți propria absență pentru a-ți spori prestigiul

Produselor banalizate le scade prețul. Dacă lumea te vede și te aude de dimineață până seara, se va plictisi de tine. Trebuie să înveți să sesizezi momentul când este cazul să pleci.

9. Recrează-te pe tine însuți

Nu te resemna să accepți tiparele sau rolul în care societatea dorește să te încătușeze. Crează-ți o identitate nouă, în stare să te aducă în centrul atenției tuturor, neîngăduindu-ți să plictisești pe nimeni niciodată.

10. Lasă-i pe oameni să creadă că faci totul fără efort

Tot ceea ce faci trebuie să pară natural, realizat fără efort. Atunci când acționezi, fă-o relaxat, dând impresia că ești capabil de fapte și mai importante.

11. Descoperă punctul slab al fiecăruia

Fiecare om are un călcâi al lui Ahile. Oricare ar fi acest punct vulnerabil, odată ce l-ai descoperit, îl poți transofrma într-un atu pe care să-l folosești în favoarea ta.

12. Nu te încrede în ceea ce primești gratis

Ceea ce ți se oferă gratuit ajunge, deobicei, să te coste mai mult decât dacă ai fi plătit. Lucrurile pe care le dorești, merită să le achiți integral. Fii generos cu banii tăi și lasă-i să circule. Generozitatea atrage puterea asemenea unui magnet.

13. Nu da niciodată impresia că ai fi perfect

Este întotdeauna periculos să te arăți superior semenilor tăi, dar cel mai periculos este să le dai impresia că ești fără pată și fără slăbiciune. Invidia dă naștere la dușmănii secrete, dar durabile.

14. Rămâi fluid asemenea apei

În loc să-ți precizezi poziția, fii flexibil! Acceptă faptul că nimic pe lume nu rămâne bătut în cuie și nicio lege nu este de neschimbat. Cea mai bună modalitate de a te apăra este să fii fluid și lipsit de formă asemenea apei.

Recomandări