Cartea „VINIL”, de Igor Guzun, un cadou simplu şi emoţionant de sărbători

Cartea „VINIL”, de Igor Guzun, un cadou simplu şi emoţionant de sărbători

La începutul acestei luni, jurnalistul și scriitorul Igor Guzun a lansat o nouă carte. Despre „VINIL” s-au spus și scris multe, cu toate acestea multe lucruri interesante au rămas după perdea, de aceea, ne-am dorit să îl descoasem pe autor de secrete. Ce-a ieșit din discuția noastră citiți în interviul de mai jos.

Despre „VINIL” se spune în recenzii că e o carte a jocurilor de cuvinte, dar în acelaşi timp a paradoxurilor pe care avem norocul sau nenorocul să le trăim. Care a fost primul paradox care a stat la temelia acestei cărţi?

E posibil ca ţara noastră – Moldova aşa cum este, o ţară pe care o iubim şi o înjurăm în acelaşi timp – să fi fost primul paradox care a stat la baza acestei cărţi. Pentru că, fiţi de acord, e ţara din care „e greu să pleci dar, bineînţeles, nu-i ușor să rămâi”.

Şi apoi anume noi suntem acei care ne credem primitori şi săritori la nevoie, iar când vedem o maşină pe drum, cu geamurile sparte de o creangă căzută din cauza vântului puternic, ne oprim bineînţeles, însă înainte de a sări în ajutor, scoatem telefoanele să fotografiem asta.

Impresia mea puternică este că această carte este despre Moldova, despre noi, despre copilăria noastră, cu tot farmecul şi contradicţiile legate de lucrurile şi oamenii care ne înconjoară.

Alexandru Tănase spunea, la avanpremieră, că „VINIL” este o carte pe care o citeşti într-o oră şi jumătate. În cât timp se scrie o asemenea carte? Cât timp aţi copt-o în inimă şi gând?

Cartea asta a fost scrisă în tot restul timpului care mi-a rămas după ce făceam toate celelalte lucruri importante. De altfel vine o vârstă la care rămân tot mai puţine cărţi pe care vrei să le citeşti şi tot mai multe dintre cele pe care vrei să le scrii. Iar la această vârstă ai înţelegerea celor apropiaţi – soţia mea şi fiica noastră – pentru a scrie cărţile pe care vrei să le scrii.

De ce „VINIL”? Si nu altfel?

Pentru că, înainte de „VINIL 2”, trebuia să apară „VINIL”.

Sau poate că acest cuvânt este unul care spune foarte multe despre generaţia noastră de pe vremea când nu toate lucrurile erau perfecte şi digitalizate ca astăzi şi cu toate acestea au rămas valoroase pentru noi. Iar amintirile sunt unul dintre aceste lucruri.

Ori poate că, pur şi simplu, vinilul sună frumos, oarecum magic.

IMG_4035

După ce criterii aţi selectat cele 12 personalităţi incluse în cartea „VINIL”?

Unii dintre oamenii pe care i-am rugat să citească această carte înainte de a fi tipărită, iar impresiile lor să fie incluse aici la prefaţă sau postfaţă, îmi sunt prieteni vechi. Cu alţii am vorbit pentru prima dată în viaţă cu această ocazie. Ceea ce îi uneşte este că îmi place ceea ce fac ei în profesiile lor.

Este o ocazie potrivită să le spun numele şi să le mulţumesc. Ladies First, Monica Babuc, Mariana Jitari, Maria Şleahtiţchi, Nata Albot şi Oxana Ramat. Apoi urmează Vasile Ernu, Mircea Surdu, Mike Ormsby, Alexandru Tănase, Valeriu Turea, Ed Pobujanski şi Doru Ciocanu.

Ce mult mi-ar plăcea să avem timp şi loc să spun câte o istorie despre fiecare, cât de minunat este şi ce lucruri nemaipomenite face!

Ceea ce însă pot reuşi acum este să mulţumesc tuturor celor care au cumpărat cartea şi au recomandat-o, cu inima deschisă şi încă o pot dărui celor apropiaţi. De Crăciun şi de sărbători cartea „VINIL” este un cadou simplu, solid şi emoţionat pentru oamenii dragi.

Cum vor vedea copii noştri această carte peste 10 ani, de exemplu, ţinând cont de faptul că realitatea copilăriei lor este alta?

Cu zâmbetul pe buze, cred. Şi la fel vor zâmbi copiii şi nepoţii copiilor noştri atunci când aceştia le vor povesti despre telefoanele sau gadget-urile lor de azi, iar ăştia vor exclama: „Ce vechituri!”

Ar fi interesant să prindem măcar o bucată din timpurile acelea din viitor.

Aţi început o frumoasă tradiţie – câte o carte pe an. Anul trecut „LA BLOG”, scrisă împreună cu Sergiu Bezniţchi. Anul acesta „VINIL”. Ce urmează să apară anul viitor marca Igor Guzun?

Ceva nou de Crăciun.

Până atunci rămân curios ce se va întâmpla mai departe cu VINIL-ul. Iar răspunsul la întrebarea care mi-a fost adresată cel mai des în ultimul timp „Unde poate fi găsită cartea „VINIL”? Este AICI.

Care sunt realizările Agenţiei „URMA TA” din acest an?

Bucuriile de la sfârşitul acestui an pe care îl privim retrospectiv sunt cele câteva filme documentare „Europa care inspiră”, pe care echipa noastră le-a realizat în Lituania, Estonia, Polonia şi România, site-ul www.stiripozitive.eu, pe care l-am menţinut împreună cu Fundaţia Est-Europeană, cele câteva campanii pe care le-am susţinut împreună cu partenerii noştri de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi „Parteneriate pentru Fiecare Copil”, „Parteneriat pentru dezvoltare” şi alţi colegi şi prieteni.

Cea mai pozitivă ştire de pe site-ul www.stiripozitive.eu din 2015 este…?

O fi poate mai multe. Una este că un subiect de-al nostru a ajuns în acest an la un record absolut de vizualizări: 371 587 de accesări până azi, iar acum, la finale lui 2015, ne apropiem de un total de 3 milioane de useri vizitări pe an. Şi în acelaşi timp ţinem foarte mult şi apreciem calitatea oamenilor care vin aici.

Text: Daniela BORODACHI
Foto: arhivă personală

Recomandări