Cea mai bună țară din lume pentru femei. Te-ai muta acolo?

Cea mai bună țară din lume pentru femei. Te-ai muta acolo?

Cea mai bună țară din lume pentru femei este, potrivit unui raport recent, Suedia. Aceasta este urmată de Danemarca și Norvegia, într-un top care ține cont de drepturile femeilor și de egalitatea dintre sexe.

Suedia e cunoscută pentru multe lucruri: faimoasele ei saune, stil de viață sănătos și prietenos cu natura, echilibrul dintre muncă și viața personală, fika – pauza tradițională care are loc pe la ora 11.00, la care se socializează și se consumă cafea și dulciuri, cum sunt rulourile cu scorțișoară. Însă peste toate acestea, Suedia este recunoscută pentru egalitatea între sexe de care dă dovadă, notează Cntraveler.com, care precizează că mai multe studii întăresc convingerea conform căreia Suedia este cea mai bună țară din lume pentru femei.

De ce e Suedia cea mai bună țară din lume pentru femei

Potrivit unui raport anual realizat de U.S. News & World Report cu titlul “Cele mai bune țări” și publicat în primăvara acestui an, Suedia e cea mai bună țară din lume pentru femei. Pe lângă faptul că egalitatea de sexe este considerată o piatră de temelie a societății acestei țări, guvernul acordă sprijin femeilor. Femeilor li se oferă cursuri prenatale gratuite sau subvenționate, au dreptul, împreună cu partenerul, la un concediu plătit de 480 de zile sau 16 luni, când un copil este născut sau adoptat (concediul poate fi luat oricând, până la vârsta la care copilul împlinește opt ani).

În “Top 10” se mai află Danemarca, Norvegia, Olanda, Canada, Finlanda, Elveția, Australia, Austria și Noua Zeelandă.

Femeile, tot mai prezente în politica suedeză

În 1998, Suedia a adoptat un amendament are stipulează că școala “luptă împotriva” stereotipurilor de gen. Școlile neutre din punct de vedere sexual au succes, în condițiile în care două treimi din diplomele de absolvire sunt acordate femeilor. Profesional, Suedia este reprezentată de cele mai multe femei în parlament. În 1922, pentru prima dată, au fost alese cinci femei. În 2015, 82 de femei și 90 de bărbați se aflau în fruntea agențiilor guvernamentale din Suedia.

Ai nevoie și de alte dovezi că Suedia e cea mai bună țară din lume pentru femei? În 1250, omul de stat King Birger Jarl a adoptat o lege referitoare la violența împotriva femeilor. În 1845, au fost aprobate drepturile egale de moștenire între femei și bărbați. În 1921, femeile din Suedia primesc dreptul de a vota și de a candida pentru funcții publice. În 1935, s-au adoptat pensile de bază egale pentru femei și bărbați. În 2013, Suedia a devenit una dintre puținele țări care au o femeie arhiepiscop, când Antje Jackelén a fost aleasă de către Biserica Suedeză.

Sursa

Recomandări