Ceai tibetan cu unt, perfect pentru diminețile reci

Ceai tibetan cu unt, perfect pentru diminețile reci

Cunoscut sub numele de Po cha, ceaiul cu unt este o băutură frecvent întâlnită în Tibet, reconfortantă în zilele aspre de iarnă.

Ingredientele acestei licori foarte sațioase sunt: ceai negru, unt din lapte de iac (care seamănă la gust cu laptele de capră) și sare.

Ceaiul utilizat este unul puternic, afumat, ce provine din regiunea tibetana Pemagul. Frunzele de ceai sunt presate sub formă de cărămizi, iar din acestea se folosesc bucăți, care se fierb pentru câteva ore, rezultând o infuzie amară, numită chaku. Pentru a prepara ceaiul cu unt, se toarnă o cantitate de chaku într-un recipient cilindric de lemn, alături de unt de iac și sare, apoi se amestecă pentru câteva minute înainte de servire.

Po Cha este consumat zilnic de către tibetani, la orice oră, în special în zonele de la mari altitudini, fiind apreciat pentru consistența și densitatea calorică ridicată, care urcă nivelul de energie.

Chiar dacă ingredientele pentru ceaiul cu unt tradițional sunt greu de găsit în afara Tibetului, asta nu înseamnă că nu ne putem bucura de această băutură specială, cu un gust diferit de ceaiurile cu care suntem obișnuiți noi, europenii.

Sarea te poate surprinde cu prezența sa, însă merită să încerci rețeta și să ieși din zona de confort culinar.

Ingrediente:

1 litru de apă
2 linguri de ceai negru (simplu sau chiar usor afumat)
2 linguri de unt
1/4 linguriță de sare
100 ml lapte

Mod de preparare:

Fierbe apa într-un vas, apoi pune frunzele de ceai și mai lasă-le pentru circa 2 minute la foc mic.

Strecoară lichidul și amestecă-l cu sarea, untul și laptele.

Pentru a obține o consistență omogenă, folosește un blender.

Acest ceai te va ajuta să combați frigul, deoarece caloriile și sărurile acestei băuturi îți furnizează energie. Băut fierbinte, acesta încălzește tot corpul, de aceea, este recomandat să se bea în zilele puțin mai reci, chiar geroase.

În plus, combinația de unt și ceai îmbunătățește starea fizică și cea a minții, pentru că untul este văzut ca un simbol al prosperității.

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări