Cele mai importante beneficii pentru sănătate ale plantei Aloe Vera

Cele mai importante beneficii pentru sănătate ale plantei Aloe Vera

Aloe Vera este una dintre plantele minune care nu ar trebui să-ți lipsească din casă. Beneficiile pe care le are sunt cu adevărat miraculoase.

Prima mențiune scrisă despre Aloe Vera apare în Egiptul Antic, acum mai bine de 6000 de ani, când se credea că frunzele de Aloe Vera „dețin secretul frumuseții, al sănătății și al imortalității”. Legenda spune că celebra Cleopatra își curăța fața în fiecare zi cu suc de Aloe Vera. Mai târziu, Alexandru cel Mare a vindecat rănile unor batalioane întregi de soldați cu ajutorul Aloe Vera.

În acest context nu este de mirare că acestă plantă este cunoscută mai ales pentru beneficiile sale asupra sănătății și supleții pielii.

Ce substanțe conțin frunzele de Aloe Vera?

Frunzele de Aloe Vera conțin un număr mare de substanțe nutritive care au beneficii substanțiale pentru sănătate. Mai jos sunt cele mai importante dintre acestea:

● Aloina – are rol în înlăturarea constipației
● Mucilagiu – rol de hidratare a pielii
● Creatinina – esențială în stocarea glucozei, care mai apoi se transformă în energie
● Mucopolizaharide – hidratează la nivel celular
● Enzime – stimulează sistemul imunitar
● Aloemodin – asigură buna funcționare a mucoasei intestinale
● Saponine – au proprietăți antiseptice
● Fitosteroli – rol anti-inflamator
● Aloetina – contracarează efectele microbilor intestinali
● Aminoacizi – precursori ai proteinelor, menține sănătatea mușchilor
● Carricina – susține apărarea organismului prin impulsionarea sistemului imunitar
● Aloeolein – reduce nivelul acidității stomacale și contribuie la calmarea ulcerului duodenal
● Acid salicilic – are rol analgezic
● Fosfatmanos – susține vindecarea țesuturilor inflamate
● Acizi grași inclusiv campestrol, betasisosterol și lupeol – au proprietăți antiinflamatoare
● Auxina și giberelina – hormoni care susțin vindecarea rănilor.

Frunzele de Aloe Vera sunt o sursă importantă de vitamine și minerale, esențiale unui număr mai mare de 300 de funcții metabolice: Vitamina A, Vitamina B12, Vitamina B9, Vitamina B3 (niacina), Vitamina C, Vitamina E, Calciu, Sodiu, Fier, Potasiu, Crom, Magneziu, Mangan, Cupru, Zinc, Seleniu.

Care sunt utilizarile Aloe Vera?

Considerată o plantă medicinală, Aloe Vera este folosită cu succes de mii de ani pentru a trata diverse afecțiuni, însă în mod special pentru problemele pielii: de la arsuri solare, la vânătăi și psoriazis:

● Are rol analgezic
● Rol antiseptic, elimină bacteriile și virusurile
● Ameliorează petele care apar la nivelul pielii
● Oprește căderea părului
● Calmează tusea
● Îmbunătățește tranzitul intestinal
● Tratează alergiile, în special cele care au ca efect înroșirea sau umflarea pielii
● Tratează herpesul
● Elimină infecțiile cavității bucale
● Contribuie la reducerea celulitei
● Susține slăbirea sănătoasă
● Protejează pielea de efectele nocive ale razelor soarelui
● Reduce vânătăile
● Calmează arsurile solare: Aloe răcorește pielea similar mentolului însă, spre deosebire de el, este mult mai blând cu pielea
● Reduce usturimile asociate înțepăturilor de insecte
● Limitează porțiunea afectată de degerături
● Calmează durerea asociată reumatismului
● Tratează astmul
● Scade nivelul zahărului din sânge
● Reduce colesterolul rău și trigliceridele
● Are rol detoxifiant.

În ce privește efectele asupra unor boli precum cancerul sau SIDA, cercetările încă sunt la început și nu existî rezultate concludente.

Care sunt cele mai importante beneficii pentru sănătate ale plantei Aloe Vera?

Numărul mare de vitamine și minerale din frunzele de Aloe Vera fac din acestă plantă medicinală un aliat în tratarea mai multor boli și în alinarea durerii.

1. Vindecă rănile

Primele studii care au testat beneficiile Aloe Vera au apărut în anii ’30. Ceva mai recent, studiile au arătat că folosirea unei creme pe bază de aloe a redus inflamațiile pielii cu până la 83%, prin comparație cu folosirea unei creme placebo.

2. Tratează arsurile

De mai bine de 60 de ani, cremele cu extract de Aloe Vera sunt recomandate de US Food and Drug Administration pentru tratarea arsurilor minore și pentru protecție de radiațiile UV.

3. Tratează constipația

Un experiment realizat pe 28 de adulți sănătoși a demonstrat că efectele laxative ale Aloe Vera sunt mult superioare fenolftaleinei, un medicament comun pentru tratarea constipației.

4. Elimină efectele sindromului intestinului iritabil

Efectele benefice asupra pacienților care suferă de SII au fost dovedite într-un studiu în care pacienții au consumat 30 ml de suc de aloe vera de două ori pe zi.

5. Susține sistemul imunitar

Substanțele chimice conținute în Aloe Vera, în special bradikinina și zincul sunt esențiale în buna funcționare a sistemului imunitar.

6. Are rol antiseptic, antiviral și antifungic

Un raport din 2014 realizat în medicina dentară a arătat că extractul de Aloe Vera poate fi folosit în refacerea organismului după o intervenție dentară, fără să provoace efecte adverse.

7. Reduce nivelul zahărului din sânge

Două studii clinice realizate pe 72 de femei bolnave de diabet au investigat efectul consumului de Aloe Vera asupra zahărului din sânge. Astfel, a fost nevoie de doar o lingură de Aloe pe zi pentru șase săptămâni pentru ca glicemia să scadă. În al doilea studiu, gelul de aloe a fost combinat cu glibenclamidă, un medicament prescris în general diabeticilor. Și în acest caz a scăzut nivelul zahărului din sânge și nivelul trigliceridelor.

8. Ajută la vindecarea ulcerelor bucale

De cele mai multe ori ulcerul bucal apare sub buză și durează aproximativ 7-10 zile. Studiile recente au arătat, însă, că prin folosirea unui tratament pe bază de Aloe Vera procesul de vindecare poate fi accelerat. Dacă ești alergic la corticosteroizi, tratamentul cel mai comun pentru ulcerul bucal, poți aplica gel de Aloe Vera. Acesta va contribui la reducerea zonei afectate în mai puțin de sapte zile. Un alt studiu a arătat nu doar grăbirea vindecării, ci și tratarea durerii asociate infecției bucale.

9. Reduce semnele timpurii ale îmbătrânirii pielii

Când vine vorba de efectele Aloe Vera asupra întineririi pielii, un studiu realizat pe 30 de femei de peste 45 de ani a demonstrat că aplicarea pentru 90 de zile a gelului cu Aloe Vera contribuie la creșterea producției de colagen, un element esențial în elasticitatea pielii.

Cum tratam acneea cu Aloe Vera?

Atunci când vine vorba de folosirea Aloe Vera pentru a trata acneea, există două variante de acțiune: aplicarea propriu-zisă sau prepararea în casa a unei măști pe bază de gel de aloe.

Aloe Vera în stare pură are un conținut bogat de antioxidanți, iar rolul său antiinflamator, combinat cu acțiunea blândă hidratantă, face din acestă plantă medicinală tratamentul ideal pentru acnee. Pentru rezultate optime, aplică seva de aloe seara, înainte de culcare, pe zonele cu probleme, apoi, dimineața, clătește cu apă călduță.

Proprietățile antibacteriene ale Aloe Vera sunt completate când prepari acasă o mască antiacneică. Tot ce ai nevoie este gel de Aloe Vera, o jumătate de linguriță de pudră de scorțișoară și o linguriță de miere. Lasă amestecul să acționeze pentru 10 minute, după care clătește cu apă călduță. Sursa

Recomandări