Cine se îndrăgosteşte mai repede: femeia sau bărbatul?

Cine se îndrăgosteşte mai repede: femeia sau bărbatul?

Se spune că femeile se îndrăgostesc mai repede! Nu fiți prea sigur de asta, deoarece studiile arată altceva. Bărbaţii se îndrăgostesc primii, chiar dacă nu vor să recunoască acest lucru.

home_cuplu

Când un cuplu este întrebat când s-au îndrăgostit, bărbatul menţionează că s-a îndrăgostit pe parcursul relaţiei, mai devreme în comparaţie cu partenera sa. Și aici mă refer la sentimentul de iubire, nu doar de amorezare sau de atracţia sexuală.

Spre deosebire de bărbați, femeile sunt mult mai selective şi mai precaute de cine se îndrăgostesc, iată de ce ele își exprimă emoţiile mai lent. Înainte de a-şi mărturisi emoţiile femeile vor să resimtă siguranţă în partenerul lor şi în relaţie.

Ana Niculăeș, psiholog

Se pare că în zilele noastre femeile sunt mult mai pragmatice în ceea ce priveşte relațiile în comparaţie cu bărbaţii. Iată de ce?

Cercetările evidențiază trei aspecte care ar putea explica acest comportament la femei.

1. Pentru femei relaţiile şi sexul implică mai mult risc

Femeile au nevoie să fie mai atente la modul cum îşi manifestă dragostea pentru că ele sunt cele care vor aduce pe lume copii. Conform psihologului evoluţionist David Buss, femeile şi bărbaţii au strategii diferite de cuplare pe termen lung şi pe termen scurt. Pentru o femeie o noapte pasională poate însemna 9 luni de sarcină şi ani de îngrijire a copilului, iată de ce femeile sunt mult mai selective în ceea ce priveşte partenerii. Ele sunt atente să aleagă bărbaţi cu anumite calităţi, pentru că aceste trăsături reprezintă mai bine potenţialul reproductiv şi un mediu favorabil pentru creşterea copiilor.

De exemplu, o femeie ar putea alege un bărbat pentru că poate oferi securitate financiară sau pentru că este într-o formă fizică bună. Spre deosebire de femei, bărbații nu sunt aşa de selectivi, pot avea relaţii sexuale cu oricine pentru că în orice moment pot pur şi simplu pleca. În mod special ei sunt atraşi de femeile tinere şi frumoase. Psihologi evoluţionişti cred că bărbaţii au aceste preferinţe datorită codului genetic, astfel preferă femeile sănătoase care pot avea copii.

2. Femeile percep sexul ca o componentă a iubirii

Femeile sunt mai prudente în relaţii pentru că de mici li se spune prin intermediul religiei, mass-mediei, părinţilor şi profesorilor să creadă că nu ar trebui să facă sex decât în momentul în care sunt într-o relaţie de iubire. De mici, fetiţelor li se insuflă că dragostea şi sexul sunt acelaşi lucru. În consecinţă, femeile sunt atente cui îşi manifestă emoţiile pentru că pentru ele o decizie de a fi îndrăgostită de cineva este de asemenea şi o decizie de a face sex cu persoana respectivă. Conexiunea dintre dragoste şi sex este una complexă şi aceasta le face pe femei să fie mai puțin predispuse spre sex ocazional.

3. Comportamentul femeilor este judecat foarte dur de ceilalţi

O altă preocupare a femeilor este ce vor spune ceilalţi despre ea, cum o vor percepe şi cum o vor judeca. Şi ele au toate motivele să fie preocupate de acest lucru. Cercetările arată că femeile care au făcut sex prea devreme în cadrul unei relaţii sunt judecate dur şi percepute mult mai negativ decât bărbaţii cu care au făcut sex! Cu alte cuvinte, atunci când ajunge discuţia despre sex, standarde duble încă există. Femeile sunt conştiente de aceste prejudecăți şi iată de ce ele sunt mai reţinute.

Ştiaţi că? Femeile care au sex ocazional sunt judecate foarte dur de bărbaţi şi de alte femei. Într-un studiu recent, femeilor şi bărbaţilor li s-a oferit un scenariu: sunt relatate experienţele sexuale ale unei persoane, iar după aceea participanţii sunt rugaţi să descrie cum percep persoana respectivă.

Când scenariul este despre bărbaţi care au relaţii sexuale ocazionale, atât bărbaţii cât şi femeile percep comportamentul acceptabil.

Dar, atunci când scenariul este despre femei şi restul detaliilor din istoria sunt identice, atât femeile, cât si bărbații oferă remarci foarte dure. Indiferent cât de mult este modificat scenariul femeile care au sex ocazional sunt judecate dur pentru acest comportament.

Momentul în care o femeie se îndrăgosteşte

Chiar dacă femeile sunt mai precaute şi se îndrăgostesc mai lent, în momentul în care se îndrăgostesc, lucrurile se inversează, ele devin foarte mult orientate spre dragoste. Dragostea şi experienţa de a fi îndrăgostită deţine un rol major în viaţa de zi cu zi a unei femei, mai mult decât pentru un bărbat. Cercetările arată că femeile, în comparaţie cu bărbaţii, sunt mai predispuse să resimtă sentimentul de iubire că o împlinire şi recompensator, să aibă amintiri vii despre foștii parteneri, să resimtă senzaţii romantice intense şi euforie, să pună mai mult accent pe dragoste şi pe experienţa de a fi îndrăgostită, să se gândească la relația de dragoste în fiecare zi.

În momentul în care înţelegi că bărbaţii se îndrăgostesc mai repede decât femeile, întâlnirile şi relaţiile vor deveni mai puţin complicate. Femeilor le va fi mai clar de ce bărbaţii dau dovadă de atâta entuziasm la începutul relaţiei. Iar bărbaţilor le va fi clar de ce femeile sunt aşa de misterioase la începutul relaţiilor şi de ce procesul de curtare trebuie să fie unul lent şi de durată, este nevoie de multă răbdare, grijă, atenţie, efort, în special în relaţiile cu femeile care au trecut prin despărţiri. Mai mult detalii putem discuta în cadrul unei ședințe de consiliere psihologică.

Text: Ana NICULĂIEȘ, psiholog www.consuela.md

Recomandări