Corneliu Său, despre experiența la Machu Picchu, una dintre cele mai mari aventuri ale sufletului. FOTO

Corneliu Său, despre experiența la Machu Picchu, una dintre cele mai mari aventuri ale sufletului. FOTO

O conversație cu el este întotdeauna savuroasă! Recent întors din Peru, omul de afaceri Corneliu Său, un adevărat personaj care surprinde prin erudiție și vivacitate, povestește cu entuziasm despre experiența sa la Machu Picchu, despre energie, inspirație, scopuri și cele patru legi după care își stabilește visurile. Corneliu este de părere că scopul suprem în viață este să oferi iubire și să fii fericit!

Dle Său, ce a stat în spatele motivației de a vizita Peru și anume Machu Picchu?

Peru este o țară deosebită, cu multe tradiții, unde lumea crede foarte mult în legile naturii. Este o țară plină de energie. Și pentru că, în acest an, mi-am propus să scriu o carte despre sursele de energie, cum ne putem inspira, cum putem oferi această energie celor din preajma noastră - a fost una dintre țările pe care trebuia să le vizitez și nu am rămas dezamăgit. Sunt ferm convins că voi reveni acolo. E ceva fantastic!

Există o cale ușoară de a junge în Machu Pichu și una mai grea. Presupun că ați ales drumul cel mai greu…

Din fericire, am ales calea cea mai grea, e vorba de urcarea celor 1543 de trepte din pietre, cu înălțimi ce variază între 20 - 70 de centimentri. În plus, situația se mai complică și de altitudinea, care îți taie respirația. Plus la toate, trebuie să te trezești la trei și jumătate ca la patru și un sfert sa fii în fața porții, pentru că doar 500 de persoane pot pleca zilnic pe Machu Pichu și atunci te trezești că ai în față 1543 de scări și multe gânduri.

De fapt, scopul nu era acela de a ajunge mai repde, ci de A AJUNGE. Eu cred că și în viață e la fel - nu contează cu ce viteză te miști, contează ca direcția în care te miști să fie una corectă și atunci sută la sută că ajungi.

Ideea era că te pornești cu o sumedenie de gânduri, iar când ajungi acolo sus, pe cel mai tainic loc de pe pământ, rămâi cu câteva gânduri care chiar au mare importanță în viață și îți dai seama că restul sunt chestii de moment sau sunt ale cuiva care ți s-a părut că se potrivesc și tie, așa, mai mult împrumutate, și atunci le pierzi în drumul ăsta și rămâi cu cele care chiar au o valoare pentru tine.

Cu ce gânduri ați revenit din această călătorie?

Unul din gânduri este IUBIREA. Iubirea față de oameni, de cei apropiați, iubirea față de ceea ce faci, iubirea de țara în care trăiești. Sunt convins că, cu cât mai mult dai, cu atât mai mult primești înapoi și nouă ne aparține doar ceea cu ce ne împărțim, cu dragostea pe care o împărțim. Ăsta a fost cel mai valoros gând.

De unde găsim sursa iubirii față de tot ceea ce ne înconjoară?

Sursa este în noi. În primul rând trebuie să ne iubim pe noi înșine și atunci când învățăm acest lucru, din momentul când ne umplem cu dragostea asta, ea se revarsă. Din păcate, noi trăim într-o lume a așteptărilor și mai puțin într-o lume a mulțumirii, a recunoștinței. Noi tot timpul dorim ceva, încă de la grădiniță, din școală suntem învățați să fim în concurență cu cineva - cine ia cea mai bună notă, cine a citit cel mai mult, cine știe cât mai multe poezii etc – și, din păcate, nu mai sesizăm ce era scris printre rânduri în poezia ceea, unde a plecat eroul principal și unde am călătorit și eu, citind acea povestire. Fericirea este în noi și trebuie să înțelegem asta și să fim mulțumiți pentru că suntem, pentru că trăim într-o lume cu multe oportunități pentru toți.

Dvs sunteti prototipul omului ambițios, hotărât că poate schimba ceva, care vrea să miște țara, lumea, munții din loc. Cum reușiți să vă motivați angajații, să le oferiți energia necesară? Cum sunteți în raport cu echipa pe care o conduceți?

Cea mai bună lectie, atât ca șef, cât și în familie, ca tată, este puterea exemplului. Nu consider că e corectă abordarea “fă ce-ți spun eu”, ci “fă cum fac eu”.

Avem o gașcă mare de prieteni cu care, foarte des și anul împrejur, ne începem diminețile la Nistru, facem băi de apă rece și o meditatie mai specială, fiecare are rugăciunea lui și eu o am pe a mea, în care îmi aduc aminte de trei lucruri pentru care sunt mulțumit – toate aceste lucruri mă umplu de energie, pentru că viața este frumoasă. Noi în genere trăim într-o țară enorm de frumoasă, avem oameni frumoși în Moldova, și femeile, și bărbații, și copiii sunt frumoști, este verde, avem 4 anotimpuri și toate astea te inspiră.

Noi tot timpul vom găsi ceea ce căutăm, depinde doar de ceea ce căutăm. Dacă căutăm frumosul - îl vom găsi, dacă căutăm petele negre, sută la sută că le găsim și pe astea, dar dacă nu - le inventăm noi.

Dar, revenind la întrebare, un șef bun motivează, inspiră oamenii. Acest lucru nu exclude că seful trebuie să mai dea și cu pumnul în masa când trebuie, astfel ca lumea să se trezească. Există formula de aur care tot timpul functionează – biciul și biscuitul - însă unii se țin de zece ori de bici și o dată în an dau și câte un biscuit. E posibil și altfel, să dai mai mult biscuit și, din când în când, să arati că ai curaj, ai un cuvânt de spus, să dai ordine.

Vă rog să ne vorbiți și despre importanța stabilirii unui scop, pentru că scopul contează mult, nu-i așa?

1. Energia este diferența dintre ceea ce omul are și ceea ce dorește el să aibă, și atunci când el are dorințe mari, are și multă energie necesară atingerii acestor scopuri. Nu contează la ce nivel sunt aceste dorințe, financiar sau personal, doar diferența contează. Ideea e că diferența între ceea ce un om are și ceea ce vrea să aibă e mult mai mare decât la cel care are, dar nu vrea nimic. În primul caz vorbim de energie, iar în cel din urmă, de lipsa acesteia.

2. Un scop trebuie să fie scris, pentru că scopul scris începe să se realizeze. Cuvântul scris are o mai mare putere.

3. Un lucru foarte important este cu ce ne începem ziua și ce facem în ziua respectivă. Tot timpul ne vom ciocni de momente care trag de timp, fie că e o persoană care vrea să ne vorbească ceva, fie o persoană care vine să ne roage ceva, mereu o să găsim cu ce să ne umplem timpul. Așa e creat omul. Și atunci când noi începem să ne dedicăm timpul pentru scopurile noastre, planificate de dimineață, și doar timpul care ne mai rămâne să îl petrecem te miri cum, atunci lucrurile se schimbă. De obicei, noi facem mai des acele lucruri care sunt urgente, si asta nu e chiar bine. Faceți ce ați planificat.

Care sunt resursele de unde putem să ne umplem de energie, învățături, lecții. De unde vă luați dvs toată această inspirație?

Eu sunt enorm de fericit că, acum doi ani, am cunoscut cel mai puternic coach din lume, pe Tony Robbins, iar în acest an am fost cu un grup de 70 de persoane din Moldova la seminarul lui. Este omul care îți schimbă viața.

Desigur că și cărțile joacă un rol esențial.

În Kiev l-am cunoscut pe Vladimir Harlamov, care m-a învățat mai multe tehnici despre cum să vorbesc cu natura, cum să mă integrez în natură, cum să fiu în unison cu natura, pentru că noi venim din natură dar, din păcate, ne-am cam îndepărtat de natură – obișnuim să trăim în cutie, noi privim în cutie, mâncăm în cutie, muncim în cutie, ne deplasăm în cutie și atunci am cam uitat de natură.

Vorbeați mai sus că obișnuiți să faceți băi în apă rece, la Nistru. Ce impact, beneficii are această practică?

În primul rând e foarte sănătos. Este un remediu care, fără medicamente, scoate toată murdăria din vasele sanguine ale creierului. Sunt niște vase foarte subțiri care au de suferit din cazua alimentației nesănătoase, a poluării, iar unica cale de a le curăța pe cale naturală sunt băile de apă rece. Înainte de asta facem o gimnastică specială de vreo 15 minute, care pornește tot sistemul sanguin, ca să nu avem vreo nenorocire.

Ne-am organizat într-un grup pe Facebook, “Dor de Viață”, și în toată lunea și joia mergem la Vadul lui Vodă. Noi nu ne scăldăm, pur și simplu, în apă, noi comunicăm cu apa, pentru că se știe că apa este un purtător de informații foarte puternic.

Și atunci, având puterea asta a pământului și noi venim cu gânduri bune și cu inimă deschisă. După ce intrăm în apă, ne scufundăm de trei ori și de fiecare dată trebuie să păstrăm în minte acel scop, acea dorință mare pe care o avem.

Apa citește toată informația noastră, pentru că și corpul uman e compus preponderent din apă și, practic, cedăm unul altuia informația, - păstrează informația pe care o dăm noi și peste o periaodă, mai lungă sau mai scurtă, observăm că se întâmplă lucruri caudate, începem să întâlnim persoane care ne ajută să ne realizăm scopul, lucrurile parcă s-ar schimba, parcă ne-ar merge mai bine. Poate noi credem și de asta ne merge, dar în același timp sunt lucruri știute nu doar în Moldova. E ceva ciudat, eu am descoperit miracolul ăsta și consider că în cazul meu funcționează.

Deci, visele se împlinesc!?

Da, eu sunt matematician de profesie și pentru mine totul trebuie să fie calculat, să aibă o continuitate și o logică. În anii facultății făceam cercetare și am ajuns la o concluzie că visele se realizează cam în doi ani și jumătate, însă acum timpul a accelerat enorm de mult și consider că un vis greu s-ar putea realiza într-un an jumătate-doi. Dacă insiști, cel puțin o oră pe zi, să lucrezi în direcția visului tău, în foarte scurt timp îl vei atinge. Însă trebuie să fie un vis palpabil, adevărat, ancorat în realitate.

Iată patru legi după care mă conduc atunci când îmi stabilesc o dorință, un vis:

1. Un vis trebuie să fie pentru mine ca o intrigă. Să mă provoace să lupt pentru el.
2. Trebuie să figureze în istorie că cineva a realizat așa ceva, ca să nu merg pe drumuri necunoscute.
3. Este important ca visul pe care vreau să-l realizez să-mi schimbe modul de viață. De exemplu, dacă eu vreau să slăbesc atunci eu o să mănânc altceva decât mănânc de obicei, dacă o să mănânc altceva, o să merg și la sală, acolo o să întâlnesc alți prieteni și, încet-încet, modul meu de viață se va schimba.
4. Ca el să facă bine societății în care trăiești, să ajute oamenii din jurul tău. Putem porni de la microsocietăți - mama, soția, copii și terminând cu țara, sau toată lumea. Energia asta, ajutorul pe care îl faci pentru ei se revarsă asupra ta.

Știu că vă implicați și pe partea de acțiuni caritabile. De ce este important să împărtășim cu ceilalți ceea ce avem?

Noi am ales să ne îndreptăm atenția către copiii nevoiași, nu obligatoriu să fie bolnavi, însă îi ajutăm și pe ei. Momentan avem trei proiecte pentru astfel de copii, mai avem un proiect pentru reparația câtorva săli de clasă de la școala pentru copii ce necesită îngrijiri speciale. Copilașul nu este vinovat de ceea ce are, dacă un pensionar a ajuns la 60 de ani și nu are unde trăi, consider că e vina lui în mare parte, a avut timp o viață să se realizeze. Da, se întâmplă nenorociri, nu mă refer la astfel de cazuri, dar copiii au toată viața înainte. Sunt mulți copii care au capacități, am cunoscut niște copii extraordinari din Durlești, am cunoscut șase copii dintr-o familie care trăiesc pe un deal, fără lumină, sunt deștepti, energici și lor nu le trebuie mult, ci un ajutor atât cât să înțeleagă că au posibilitate să crească.

Asta mă motivează destul de mult și mă bucur că motivează și echipa. A fost și idea echipei să dezvoltîm proietul mai departe și așa s-a creat un grup “Dăruiește zâmbete”, care are misiunea să facă cât mai multe lucruri bune. Mă bucur că ne reușește, că foarte multă lume ne aude, ni se alătură și ajută.

Ce vă mai doriți, dle Său?

În primul rând aș vrea ca familia mea să fie sănătoasă, să am grijă de ea, în al doilea rând aș vrea să crească echipa, ca toata lumea să aibă salarii bune, ca lumea să vina la serviciu cu drag, să-și permită să-și cumpere o casă în Moldova.

În rest, Chișinăul nostru să fie o capitală frumoasă, mai sunt multe locuri care ar putea fi dezvoltate, și asta nu ține doar de autorități, ci de fiecare om în parte. Noi suntem oarecum limitați și avem impresia că lumea noatsră se termină la ușă și nu ne interesează ce se face la jumătate de metru dincolo. Dacă fiecare ar mări suprafața cu jumătate de metru - unul sădește o floricică, altul un copăcel și tot așa – încet-încet ne vom trezi cu un oraș superb.

Vă doresc o viață plină de pasiune!

Vă mulțumim și vă dorim succes!

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală

Recomandări