Coronavirus: cât timp rămâne virusul pe suprafețe

Coronavirus: cât timp rămâne virusul pe suprafețe

În timp ce în centrele de cercetare din întreaga lume se încearcă găsirea unui tratament pentru coronavirus, dar și a unui vaccin, cercetătorii descoperă noi detalii despre virus, care explică și de ce este atât de contagios.

Un studiu realizat de mai mulți cercetători americani a demonstrat faptul că virusul poate rezista în mediul exterior mai mult decât se credea. Astfel, s-a descoperit că virusul care provoacă Covid-19 rezistă până la 3 ore în aer, până la patru ore pe cupru și până la 24 de ore pe carton. Cea mai mare durată de viață a coronavirusului în mediu extern este pe materialele pe care le folosim și cel mai des: același studiu arată faptul că virusul rezistă până la 3 zile pe plastic și oțel inoxidabil.

Cercetătorii transmit astfel un mesaj de atenție către toată lumea referitor la atingerea obiectelor manipulate recent de alte persoane. Se recomandă spălarea temeinică a mâinilor după atingerea oricărui obiect străin și evitarea atingerii feței.

Același studiu realizat de cercetatori americani a demonstrat faptul că, în marea majoritate a cazurilor, simptomele apar mai întâi la cel puțin cinci zile de la infectare. Astfel, în acest interval, purtătorul ar putea să transmită virusul și altora, fără ca el să știe acest lucru.

Printre simptomele infectării cu coronavirus se numără febra, tusea seacă, oboseala, durerile musculare și dificultăți în respirație. Recent, cercetătorii au descoperit alte posibile noi simptome, care apar înaintea celorlalte, precum problemele digestive și pierderea bruscă a mirosului și gustului. Sursa

Recomandări