Elegantă, proaspătă și o eternă purtătoare a spiritului de Crăciun, Poinsettia (Euphorbia) sau Crăciunița, așa cum i se mai spune, este cea mai populară plantă în perioada sărbătorilor de iarnă. Aceste plante de culoare roșie, roz sau crem sunt un simbol al perioadei Crăciunului, la fel ca vinul fiert, pomul de Crăciun sau cozonacii. De-a lungul timpului, Crăciunițele au devenit cele mai vândute flori în întreaga lume. Din păcate, de cele mai multe ori, floarea se poate ofili la scurt timp de la achiziționare dacă nu o îngrijești corespunzător. Care este cauza?
La ce să fii atent când o achiziționezi
Crăciunitele sunt sensibile la frig, curenții de aer rece provoacă îngălbenirea și căderea frunzelor. Cel mai bine ar fi să cumpărați o Crăciuniță expusă la vânzare într-un spațiu cald sau dintr-o florărie.
Cum trebuie udată
Crăciunițele trebuie să fie udate moderat. Udarea excesivă poate provoca apariția petelor și decolorarea bracteelor. Mai mult, hidratarea intensă poate provoca putrezirea rădăcinilor, iar acest lucru detremină căderea frunzelor și a bracteelor. Așadar, ea trebuie udată cât mai rar în această perioadă și doar atunci când pământul este uscat. Apa trebuie sa fie la temperatura camerei. După udare, apa care se strânge în farfuria ghiveciului trebuie îndepărtată, pentru a se evita obturarea hidrică și putrezirea rădăcinilor.
Cum faci Crăciunița să reînflorească
Întreținerea Crăciuniței depinde foarte mult de perioada anului. Dacă în perioada ianuarie-martie trebuie ținută la lumină și udată când solul este uscat, în aprilie va trebui să o uzi mai rar și după două săptămâni să o muți într-o cameră întunecată. Pe la mijlocul lunii mai este bine să o muți într-un nou ghiveci și din iunie o poți muta chiar afară, pentru că temperaturile vor fi destul de ridicate. În iulie, când îi cresc noi tulpini, trebuie să tai cam doi centimetri din fiecare.
În august, adu planta în casă și începe să o fertilizezi la fiecare 30 de zile. De acum până în noiembrie vei ține planta în lumină indirectă ziua, dar între orele 17:00 și 08:00 Crăciunița trebuie să stea ori într-o cameră întunecată, ori acoperită cu o cutie, pentru a începe procesul de înflorire.
Dacă respecți aceste instrucțiuni și o uzi periodic pentru a menține un nivel optim de umezeală, te vei bucura în următorul an de o plantă frumos crescută, cu multe frunze colorate.
Cum trebuie fertilizată
După ce înfloresc în luna decembrie, la aproximativ șase săptămâni vei observa că partea de deasupra începe să se ofilească și să cadă. Acum este momentul potrivit să o fertilizezi folosind substanțele potrivite achiziționate de la fitofarmacie.
În luna mai, când încep să apară noi tulpini, trebuie să fertilizezi din nou planta, diluând fertilizatorul astfel: jumătate substanță, jumătate apă. În iunie, când scoți planta afară, folosește aceeași cantitate de soluție pentru fertilizat.
Din acest moment până în decembrie, când planta va înflori din nou, o poți fertiliza la fiecare 30 de zile, ca să te asiguri că planta se dezvoltă sănătos.
Decorarea
Crăciunița va avea un aspect spectaculos în timpul sărbătorilor, așa că este elementul perfect pentru a orna masa de Crăciun. Pe lângă fața de masa cu fulgi de nea și oameni de zăpadă, poți poziționa planta în mijlocul mesei din dining, pentru a crea o atmosferă perfectă de sărbătoare.
Cum se înmulțește
Înmulțirea se poate face în două feluri: prin semințe sau prin butășire. Prima opțiune este mai complicată și durează mai mult. Dacă ai deja o plantă care are cel puțin șase săptămâni, poți începe procesul de înmulțire imediat după ce noile tulpini încep să crească, adică aproximativ în luna iunie. Pentru a obține noi plante, urmează acești pași:
- pregătește un bol cu apa caldă;
- taie tulpini cu lungimea cuprinsă între 10-12 centimetri de la baza plantei;
- introdu tulpinile în bol pentru a elimina seva lăptoasă pe care o secretă, numită latex; această sevă împiedică formarea rădăcinilor și trebuie eliminată înainte să introduci tulpinile în sol;
- într-un recipient încăpător, prepară un amestec de nisip cu turbă în care vei pune tulpinile;
- rădăcinile ar trebui să se formeze în aproximativ o lună, după care poți muta plantele în ghiveci.
Cel mai cunoscut mit despre Crăciuniță
Mulți oameni consideră că planta este otrăvitoare. Din fericire, acesta este doar un mit care a apărut în 1919 și care s-a perpetuat de-a lungul timpului. Legenda spune că un ofițer care se afla în Hawaii și-a găsit copilul de doi ani decedat sub o Crăciuniță. Deoarece copilul avea o frunză din această plantă în mână, toată lumea a presupus că a murit pentru că a mâncat din plantă.
Conform indexului Poisindex, planta nu reprezintă un pericol pentru copii sau animale dacă este ingerată. Spre exemplu, pentru ca un copil de 22 de kilograme să fie afectat de compușii toxici din Crăciuniță, ar trebui să mănânce 500 de frunze. Chiar dacă acest lucru este improbabil, ar trebui totuși să ții planta la un nivel unde cei mici nu pot ajunge ușor.
În schimb, planta secretă o sevă lăptoasă, numită latex, la care anumiți oameni pot avea alergie. Din acest motiv, ar trebui să porți mănuși atunci când atingi planta, ca să nu riști să îți apară o iritație.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmarește TheWoman.md pe FACEBOOK