Cum alegi ochelarii de soare în funcție de forma feței

Cum alegi ochelarii de soare în funcție de forma feței

Vrei să porți ochelari de soare, dar atunci când îi probezi nu îți convin nicio pereche? Poate pentru că testezi greșit ochelarii și nu sunt conforme cu forma feței tale.

Există mai multe modele și mărci de ochelari care îți pot scoate în evidență cele mai frumoase trăsături. Descoperă ce fel model de ochelari trebuie să porți în această vară, în funcție de forma feței.

Ovală

Fața ovală este considerată fizionomia perfectă. Aceasta este caracterizată prin frunte și maxilar la o dimensiune aproape egală, cu obrajii.
Persoanele care au forma feței ovală pot fi considerate privilegiate, pentru că îi favorizează aproape toate stilurile de ochelari. Deși forma feței este bine proporționată, încercați totuși să stați departe de ramele înguste sau mult prea rotunde.

Rotundă

Fața rotundă este descrisă ca având lungimea, cât și lățimea egale, acestea fiind caracterizate prin curburi largi, foarte puțin ascuțite.

Ochelarii potriviți sunt pătrați sau dreptunghiulari, mari, cu rame groase, pentru a le accentua și defini trăsăturile. Pot fi modele cu lentile alungite în lateral, cu rame înguste, geometrice, pentru a masca rotunjimea feței.

Pătrată

Fața pătrată este caracterizată printr-o frunte puternică și un maxilar mai lat. Pentru că trăsăturile feței sunt în unghi drept, ochelarii de soare mai potriviți sunt rotunzi sau ovali, pentru a mai îndulci natura unghiulară a feței.

Alungită

Dacă ai fața alungită, cu trăsături ascuțite, prea lungi, încearcă să-ți iei ochelari cu lentile dreptunghiulare sau ochelari tip aviator. Dacă ai fața „lunguiață” o indicație ar fi ochelarii cu rame care să acopere centrul feței. Efectul creat este unul de diminuare optică a lungimii feței.

În formă de inimă

Cel mai dificil este să găsești ochelari pentru fața în formă de triunghi inversat (inimă), cu frunte lată, pomeți proeminenți și bărbie îngustă. Femeile cu tipologia feței „inimă” trebuie să mizeze mai mult pe alegerea unor rame cât mai subțiri, rotunde sau pătrate, pentru a estompa lățimea frunții. Ramele mai groase în partea inferioară vor îmbunătăți și ele look-ul. În general, se potrivesc ochelarii de dimensiuni reduse.

În formă de diamant

Forma de față „diamant” este rar întâlnită. Totuși, pentru a pune ochii mai mult în evidență și pentru a crea impresia de pomeți mai puțin proeminenți, ochelarii de soare fără rame, cu formă ovală sau ochi-de-pisică pot oferi echilibru trăsăturilor feței. Fața în formă de diamant se potrivește perfect cu ochelarii de soare retro, dar fără rame mari sau lentile prea colorate.

Nu uita și de culoare

Culoarea lentilelor și a ramei trebuie să fie în ton cu tenul și părul tău. În cazul părului, culoarea ochelarilor trebuie să fie cât mai apropiată de nuanța lui sau contrastant. Tenul poate să fie în tonuri reci sau în tonuri calde. Apropie o bijuterie din aur și apoi una din argint de fața ta și observă care este cea mai apropiată de nuanța tenului tău.

- dacă tenul tău e în tonuri reci optează pentru rame și lentile în nuanțe de: negru, gri, magenta, roz, chihlimbar, cărbune, argintiu.

- dacă tenul tău e în tonuri calde optează pentru rame și lentile în nuanțe de: coral, portocaliu, alb, piersică, auriu, bronz, roșu, bej, turcoaz.

Și lentilele sunt importante

După ce ai ales modelul și culoarea, vezi ce tip de lentilă prezintă ochelarii de soare. Aceștia trebuie să-ți ofere protecție de razele ultraviolete, iar pe etichetă trebuie să scrie UV 400 sau 100% UV, pentru o protecție totală.

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări