Cum arată actorii din filmul "Moscova nu crede în lacrimi" după 36 de ani

Cum arată actorii din filmul "Moscova nu crede în lacrimi" după 36 de ani

Filmul "Moscova nu crede în lacrimi" se numără printre acele filme de neuitat ale anilor ’80 care pot fi revăzute cu plăcere și-acum, după 36 de ani de la lansare.


În 1981 filmul "Moscova nu crede în lacrimi", în regia lui lui Vladimir Menshov, a câştigat un premiu Oscar pentru "Cel mai bun film străin".

Atât actorii care au jucat în roluri principale, cât și cei care au primit rolul secundare, au cunoscut faima după apariția în peliculă. Din păcate, mulți dintre aceștea nu mai sunt în viață.

Vera Alentova  - în rolul Katerina Tihomirova
75 ani

Actrița Vera Alentova și regizorul Vladimir Menshov, autorul filmului-dramă "Moscova nu crede în lacrimi", este dovada vie că dragostea pentru toată viața nu este un basm. Regizorul a început să o curteze pe Vera încă de pe băncile Școlii de Artă Teatrală din Moscova, iar în anul doi de facultate cei doi s-au căsătorit. De-a lungul timpului relația dintre ei nu a fost întotdeauna frumoasă, cuplul chiar s-a despărțit pentru o vreme, însă cum iubirea adevărată învinge întotdeauna, Vladimir și Vera și-au dat seama că nu pot trăi unul fără altul și au revenit la sentimente mai bune. Cei doi au și o fiică, Iulia Menshova, vedetă de televiziune, care avea 10 ani în momentul în care părinții săi au lansat filmul.

Interesant este și faptul că inițial regizorul i-a oferit rolul principal Irinei Kupchenko, Margaritei Terekhova și Anastasiei Vertinskaya, dar cum actrițele au refuzat, Vera Alentova, care avea 36 de ani la acea vreme, și-a salvat soțul, deși nu i-a plăcut inițial scenariul.

Irina Muravyova - Ludmila
68 ani

O tânărăde 18 ani din provincie care visează să cucerească Moscova – acesta a fost rolul jucat de Irina Muraveva la 30 de ani! Doi ani mai târziu, Muravyova a jucat și rolul unui absolvente de 17 ani în pelicula "Carnavalul".

Acum trei ani, Irina Muravieva a rămas văduvă: în 2014, a decedat soțul ei, regizorul Leonid Eidlin, cu care actrița a fost căsătorită mai bine de 40 de ani.

Raisa Ryazanova - Antonina
72 ani

În ciuda succesului răsunător al filmului, cariera actriței nu a fost una spectaculoasă, ea fiind cooptată mai mult în roluri episodice. Acum actrița joacă în Teatrul lui Oleg Tabakov și se filmează în seriale.

Alexey Batalov - Goșa
1928-2017

Artistul a murit în iunie 2017, într-o clinică din Moscova, la vârsta de 89 de ani. Problemele de sănătate ale lui Alexei Vladimirovici au început în ianuarie anul trecut, când a fost internat pentru o fractură de col femural și operat, apoi internat din nou, în februarie, din cauza unor complicații.

Aleksei Batalov este în special cunoscut pentru rolurile din filmele „Zboară cocorii” (Palme d'Or la Festivalul de la Cannes în 1958), „Moscova nu crede în lacrimi” (Oscar pentru cel mai bun film străin în 1981) sau „Doamna cu cățelul” (1960).

Batalov mai era cunoscut și pentru poziția sa antibolșevică. Actorul a refuzat să joace rolul lui Lenin, s-a opus introducerii trupelor sovietice în Cehoslovacia și l-a criticat deschis pe Stalin (printre victimele represiunii staliniste se regăseau și membri ai familiei Batalov).

Alexander Fatiushin - Serghei Gurin
1951-2003

Spre deosebire de personajul său, care era jucător de hochei, Fatyushin era pasionat de fotbal încă din copilărie, a jucat în echipa de fotbal a actorilor din Moscova și a fost prieten cu celebri jucători sovietici de fotbal. Fatyushin a murit la 52 de ani din cauza pneumoniei.

Boris Smorchkov - Nikolai
1944-2008

Rolul lui Nicolai în filmul "Moscova nu crede în lacrimi" a fost unul dintre puținele roluri majore ale actorului. Smorchkov s-a filmat în filme, doar că în roluri episodice, până în ultimul moment.

Natalia Vavilova – Alexandra Tihomirova
58 de ani

Actrita a devenit foarte populară în urma filmului "Moscova nu crede în lacrimi", deși, inițial, părinții acesteia i-au interzis să se filmeze pentru că își doreau pentru fiica lor o carieră în diplomație.

Fata a învățat rolul în secret, iar când părinții săi au aflat, i-au interzis să părăsească domiciliul, pe motiv că se pregătește pentru admiterea la facultate.

Nici un argument a lui Menshov nu i-a putut convinge pe părinții Nataliei Vavilova să o lase să-și urmeze visul. Cel care a înmuiat inima părinților fetei a fost actorul Alexei Batalov - mama Nataliei era o mare admiratoare a artistului - care l-a convins pe Vavilov nu doar să-și lase fiica să se filmeze în "Moscova nu crede în lacrimi", ci chiar să se înscrie la actorie!

Așadar, rolul Sashei Tihomirova i-a adus o mare popularitate Nataliei Vavilova. La premiera oficială a filmului ea l-a cunoscut pe regizorul Samvel Gasparov, cel care i-a devenit soț. Cuplul este încă împreună, iar acum câțiva ani s-au căsătorit.

În ultimii ani Vavilova și-a dedicat activitatea îngrijirii casei și grădinii, precum și acțiunilor caritabile.

Yuri Vasilyev - Rodion Rachkov
1939-1999

Până la sfârșitul vieții sale actorul a jucat în Malyi Teatr, iar în cinematografie a jucat în principal roluri secundare, precum cel din drama "Moscova nu crede în lacrimi". Actorul a murit la vârsta de 59 de ani în urma unui atac de cord.

Text: Alina MATEI

Recomandări