Cum arată viața Ecaterinei Cimpoeș, femeia care a făcut, acum 4 ani, primul transplant de ficat din Moldova

Cum arată viața Ecaterinei Cimpoeș, femeia care a făcut, acum 4 ani, primul transplant de ficat din Moldova

S-a născut a doua oară! De data asta cu o mai mare dragoste de viață. Destinul o provocase la duel și ea a câștigat lupta, prin voință și putere. Este vorba despre Ecaterina Cimpoeș din satul Dahnovici, r. Hâncești, femeia care a beneficiat de primul transplant de ficat efectuat în Moldova.

După aproape 4 ani de la acea operație am găsit-o extrem de optimistă, încojurată de oameni care o iubesc. Crează impresia că drama prin care a trecut e astăzi o poveste citită într-o carte. Doar lacrimile și tremurul mâinii amintesc că e povestea ei de viață. Una reală, care a avut un final fericit, așa cum așteaptă, de obicei, cititorul unei cărți.

“Mă doborau lacrimile, îmi pare că am vărsat un iaz de lacrimi. Fără să vreau îmi curgeau lacrimile. În urma analizelor, fiul meu mai mic a fost compatibil și mi-a donat o parte din ficat. Datorită lui sunt și astăzi aici. Dacă înainte de transplant toți își făceau griji, mă întrebau cum mă simt, eu știam că va fi bine. Așa a și fost!”, ne-a declarat Elena Cimpoeș.

Până la trasplant lucrase ca educatoare la grădiniță. După operație, însă, n-a mai putut să se întoarcă acolo, deși dragostea pentru copii este clar așezată în ochii ei. A venit într-o altă echipă, la o fabrică de cusut din Hâncești, unde lucrează și astăzi. E fericită. Zâmbește. Coase haine, exact cum și-a cusut și soarta la un moment dat. Atent și cu mare grijă.

“După transplant nu am putut reveni în grădiniță deoarece acolo sunt copilași și asta ar fi presupus un efort prea mare. N-am putut”, susține ea.

Boala nu mai avea răbdare și o pusese la încercare grea. Până să ajungă pe masa de operație se tot gândea că poate într-o dimineață se va trezi fără problema de sănătate. N-a fost să fie. În 2008, medicii i-au spus că singura soluţie pentru ea ar fi transplantul de ficat. Abia în 2013 a avut loc operația care i-a dat zile și continuitate vieții.

„Simțeam că mor… Știam că gata... Nu știam dacă mâine ajung, deja vedeam că mor și mă gândeam că nu voi mai vedea nimic și îmi părea foarte rău. Acum mă bucură chiar și o insectă, un animăluț... N-aș putea să-i obijduiesc”, mai spune femeia, cu ochii în lacrimi.

Ecaterina Cimpoeș are doi băieți despre care vorbește cu tot dragul. Cel mai mic i-a donat o parte din ficat. E cel care i-a salvat viața. Cu el a creat o conexiune atât de strânsă, încât îl simte exact ca și atunci când era în burtă, nenăscut.

“Eu l-am născut, i-am dat viață, dar el mi-a salvat viața. Ne simțim foarte bine. Și feciorul se simte foarte bine, a făcut nuntă pe 11 august și acum este în Germania, împreună cu soția”, spune, cu bucurie, Ecaterina Cimpoeș.

Când s-a trezit din operație simțea că este alt om. Nu-i venea să creadă că rezistase, că pe terenul de luptă între ea și soartă, devenise învingătoare. Competiția o câștigase pentru că și-a dorit să trăiască și să-și vadă familia împlinită. Acum regăsește fericirea în tot. O ia la un preț de nimic, asta după ce a plătit-o cu multă suferință.

„Când mi-am revenit din operație deja mă simțeam alt om. Cu toate durerile post-operatorii, conectată fiind la aparate, mă simțeam deja bine”, precizează ea.

Am lăsat-o tot la postul de muncă, cu ochii umezi. Avea lacrimi de fericire. Este bogată. E în același timp și copil, și mamă!

Primul transplant de ficat din Moldova a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican de către o echipă formată din opt medici din România şi şapte din Republica Moldova.

Text: Elena STEGARI

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook cu numeroase articole și mesaje inspiraționale!

Recomandări