Cum eviţi răceala şi gripa? Sfaturi de la Irina Burlacu, medic de familie

Cum eviţi răceala şi gripa? Sfaturi de la Irina Burlacu, medic de familie

Irina Burlacu, medic de familie al Centrului Medicilor de Familie nr.3

Ca de obicei, gripa sezonieră face ravagii în această perioadă. Nici anul acesta nu a fost o excepţie. Numărul bolnavilor creşte de la o săptămână la alta, ducând astfel la depăşirea pragului epidemic de două ori. Din fericire, în ţară încă nu a fost declarată stare de epidemie.

Ce este gripa?

Gripa este o boală infecţioasă acută a căilor respiratorii, foarte contagioasă, cauzată de virusul gripal A sau B, care apare în izbucniri epidemice de severitate variată. Transmiterea este respiratorie, de la o persoană la alta, prin picăturile de salivă eliminate prin tuse, strănut, vorbire. Contagiozitatea este de unu-două zile înainte şi patru-cinci zile după debutul bolii. Deşi sezonul gripei începe în toamnă, anume în lunile ianuarie-februarie se înregistrează cei mai mulţi bolnavi.

Spre deosebire de o răceală, gripa (boală virală contagioasă) este mult mai serioasă, iar de multe ori este necesar ca persoana bolnavă să stea în pat câteva zile. În unele situaţii chiar şi o formă simplă de răceala se poate complica (sinuzită, bronşită, infecţii ale urechilor etc.), de aceea recomandăm prevenirea afecţiunii.

Întrucât cei mai expuşi riscului de a face infecţii respiratorii sunt copii, iată ce ar trebui să ştie părinţii:

- Drept profilaxie, părinţii pot administra copiilor preparate antivirale, care ţin la distanţă bolile sezonului rece.

- Nu trebuiesc neglijate administrarea cantităţii zilnice de vitamina C - 1 gr, pentru maturi şi 500 ml în cazul copiilor, pe care o găsim în pastile sau drajeuri, precum nici vaccinarea împotriva gripei sezoniere.

- Nu mai puţin importantă este alimentaţia bogată în fructe şi legume proaspete, care întăreşte sistemul imunitar şi în acest fel, ajută organismul să nu se lase doborât de boală.

- Cele mai multe virusuri ale răcelii şi gripei se răspândesc prin contact direct, de aceea atât maturii, cât şi copii trebuie să se spele frecvent pe mâini cu apă caldă şi săpun.

- Evitaţi locurile aglomerate, pentru a diminua riscul de contact cu persoane bolnave.

În cazul în care copilul deja s-a îmbolnăvit, de obicei, medicul măreşte lista de sugestii pentru părinţi:

- Cel mai important sfat este evitarea automedicaţiei. Toate medicamentele pe care le primeşte micul pacient trebuiesc prescrise de către medic şi nici într-un caz administrate la discreţia adulţilor.

- Izolarea bolnavului într-o cameră aerisită şi suficient de încălzită la temperatura de 24°C-26°C este foarte importantă.

- Hidratarea intensă a copilului, chiar dacă acesta nu va dori să consume mai nimic când este bolnav, trebuie încurajat să bea cât mai multe lichide. Aici poate fi vorba nu numai de apă, ci şi de ceaiuri, compoturi de fructe ori supe călduţe.

- Odihna şi somnul ajută bolnavul să se recupereze mult mai repede decât s-ar crede.

- Băiţele cu aburi aduc copilului starea de confort datorită faptului că micuţul respiră uşor, având nasul desfundat şi nu mai tuşeşte. Acestea ajută la ameliorarea simptomelor neplăcute de tuse, nas înfundat şi gât iritat.

Ţineţi minte că e mai uşor să previi decât să te tratezi. De aceea, e cazul să faci ceea ce trebuie ca să depăşeşti cu bine această perioadă.

Să avem sănătate!

Recomandări