Cum recunoști roșiile toxice. Ce trebuie să verifici neapărat înainte să le mănânci

Cum recunoști roșiile toxice. Ce trebuie să verifici neapărat înainte să le mănânci

Roșiile sunt foarte îndrăgite de români și consumate atât în sezon, cât și în extrasezon. Trebuie să ții cont de anumite aspecte atunci când le tai, dacă vrei să le consumi fie ca atare, fie în diverse preparate. Sunt roșii care pot fi toxice pentru organismul uman.

Nu toate tomatele pe care le găsești la piață sau pe rafturile supermarketurilor sunt bune de consum. Mai ales în extrasezon, agricultorii folosesc diverse substanțe de coacere sau de colorare, pentru ca tomatele să devină roșii mai devreme decât s-ar întâmpla în mod natural.

Cum recunoști o roșie toxică?

Specialiștii spun să o tai pe jumătate și să o analizezi. Alveolele în care se află semințele trebuie să aibă aceeași dimensiune, să nu fie una mai mică și alta mai mare. Sucul din interiorul roșiei nu trebuie să fie vâscos. Dacă are o consistență vâscoasă, acesta este semn că a fost crescută cu multe chimicale și substanțe de coacere.

Un alt detaliu de care trebuie să țineți cont la o roșie este acela că nu trebuie să aibă vinișoare alb-verzui. Acesta este un semn că semințele din interior au început să încolțească și pot acumula o substanță toxică pentru organism: solanină.

Roșiile sunt tratate în special dacă sunt aduse din export și trebuie să reziste pe durata transportului pe distanțe lungi. În mod normal o roșie rezistă cel mult 10 zile după ce a fost culeasă, dar în funcție de tratamentul primit poate ține chiar și 6 luni.

Solanina secretată de semințele care încep să încolțească pot duce la deshidratare sau chiar insuficiență renală.

"Fenomenele sunt în special digestive, manifestate prin grețuri, vărsături, colici abdominale și scaune", a declarat dr Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.

"Fenomenul nu este singular. Se întâmplă frecvent la roșii, dar și la alte specii: castraveți, pepene, măr. Condițiile de mediu, condițiile în care sunt păstrate, din cauza trecerii bruște de la o temperatură scăzută la o temperatură ridicată, sămânța iese practiv din stadiul acela de latență și intră în proces de germinare", a spus și Radu Șumalan, profesor la USAMVB Timișoara, pentru Știrile PRO TV.

Roșiile care au fost forțate să se coacă au codița uscată și lemnoasă, iar în interior, pe pulbă, apare un cerc alb. 

Sursa

Recomandări