Cum să alegi cel mai bun ghiozdan pentru micul școlar

Cum să alegi cel mai bun ghiozdan pentru micul școlar

Emoția primei zile de școală se apropie cu pași repezi pentru micuții care abia așteaptă să pătrundă în noul univers. Pentru părinți, emoția firească de a-și vedea puiul în noua ipostază este dublată de grijile pe care le presupune pregătirea pentru noul început.

O piesă indispensabilă pentru elevi este, cu siguranță, ghiozdanul, o investiție pe termen lung, de altfel, dacă știi să-l alegi corect. Dacă nu vei face rabat de la calitate, un ghiozdan poate fi folosit în toți cei patru ani de școală primară.

În magazine există nenumărate modele, în diferite culori şi dimensiuni, dar cel mai important criteriu atunci când alegi ghiozdanul pentru cel mic este să optezi pentru acel model care nu îi pune în pericol sănătatea, poziţia sau postura corpului.

Pentru că achiziţionarea acestuia nu ar trebui să fie lăsată la voia întâmplării, iată care sunt aspectele de care trebuie să ţii cont că să alegi ghiozdanul potrivit!

Alege un ghiozdan potrivit fizicului copilului, nici prea mare, nici prea mic. Lăţimea şi lungimea sunt cele mai importante. Ghiozdanul nu trebuie să depăşească lăţimea umerilor copilului, iar că lungime, nu trebuie să treacă de linia şoldului atunci când cel mic este aşezat. Odată luat în spate, ghiozdanul trebuie să se sprijine pe zona lombară a spatelui, deoarece acolo este coloana vertebrală cel mai bine dezvoltată şi tonifiată.

• Bretelele trebuie să fie ajustabile, late și, preferabil, căptușite cu burete;

• Partea care stă lipită de spatele copilului trebuie să aibă o formă adaptată liniilor corpului și să fie căptușită cu un strat subțire de burete; evită ghiozdanele care au această parte dintr-un material foarte rigid;

• Alege ghiozdane fără prea multe buzunare. De cele mai multe ori acestea nu fac decât să încurce sau servesc drept depozit de resturi, hârtii etc.; un ghiozdan cu două compartimente mari și cu un buzunar exterior pentru pachețel este excelent; dacă are și un buzunar de plasă, lateral, pentru sticla cu apă, atunci este perfect;

• Asigură-te că ghiozdanul este confecționat dintr-un material impermeabil și rezistent; ideal este să poată fi spălat la mașină;

• Cu siguranță va trebui să ții cont, măcar parțial, și de partea estetică, adică de dorințele copilului. Încearcă să eviți imprimeurile cauciucate, cu paiete sau din alte materiale care se deteriorează repede. Recomandarea noastră ar fi, totuși, să mergi împreună cu şcolarul la cumpărături, ca să-l laşi pe el să decidă cum va arăta ghiozdanul pe care îl va purta. Explică-i diferențele dintre un ghiozdan simplu și unul de calitate.Alegerea greșită a ghiozdanului poate cauza dureri ale spatelui și coloanei vertebrale. Specialiștii susțin că greutatea ghiozdanului, încărcat cu materiale şi rechizite, nu trebuie să depăşească 10-15% din greutatea corpului.

Pentru copii mai mari, specialiștii recomandă să alegi un trolley!

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări