Cum să cumperi în siguranță produsele alimentare pentru Paște. Sfaturi de la specialiștii ANSA

Cum să cumperi în siguranță produsele alimentare pentru Paște. Sfaturi de la specialiștii ANSA

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) recomandă să ne cumpărăm produsele necesare pentru sărbătorirea Paștelui, inclusiv pe cele tradiționale, numai din spații autorizate și precizează și cum ar trebui acestea să fie păstrate și ambalate de către comercianți.

Cum alegi carnea de miel?

În ceea ce privește sacrificarea mieilor, cu excepția celor sacrificați pentru consum în gospodărie, legislația prevede ca procesul să aibă loc numai în abatoarele autorizate sanitar-veterinar, care dispun de echipamente și facilități speciale pentru sacrificarea acestor animale.

Carnea și organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoțite de certificatul de sănătate publică veterinară, eliberat de abatorul unde au fost sacrificate.

Potrivit ANSA, carnea de miel trebuie să fie elastică, de culoare roz pal, acoperită uniform cu un strat subțire de țesut adipos subcutanat, de culoare albă, cu miros specific acestei specii, iar în urma apăsării cu degetul, musculatura trebuie să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă sau urât mirositoare.

Atrageţi atenţia la ştampila aplicată pe carcasă ,,control sanitar-veterinar”, bonul de expertiză sanitar-veterinară.

Termenul de valabilitate recomandat pentru carnea de miel, păstrată la o temperatuă controlată este de +2 - +40C este de 72 ore (3 zile).

Atenție la ouă!

Și ouăle valorificate de producătorii particulari trebuie să fie examinate de personalul veterinar. Sunt interzise pentru comercializare ouăle cu coaja crăpată sau lovită.

Ouăle proaspete prezintă coaja cu aspect mat, rigos, comparativ cu ouăle vechi, la care coaja este lucioasă și netedă.

La un examen simplu a densității în apa de la robinet, ouăle proaspete trebuie să rămână la fundul vasului în care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta să formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30-45 de grade.

ANSA informează că, pentru consumul uman, ouăle se clasifică în următoarele categorii de calitate: categoria A sau „ouă proaspete” și categoria B - livrate doar industriei alimentare şi nealimentare.

Ouăle de categoria A au coaja întreagă, dură, nefisurată, curată, mată, aspră, fără pete sau pori vizibili; cuticula curată și intactă; gălbenuşul este vizibil în fascicul de lumină, iar albuşul este limpede și transparent, fără miros urât.

Ouăle din categoria A poartă codul producătorului şi data ouatului, fiind clasificate, marcate şi ambalate în termen de 10 zile de la ouat. Data limită de consum nu poate depăşi 28 de zile de la ouat. În cazul în care se indică perioada de ouat, data de valabilitate minimă se stabileşte începând cu prima zi a perioadei respective.

Înainte de consum, ouăle trebuie să fie spălate, deoarece de pe coajă pot pătrunde în alimente microorganisme dăunătoare sănătății.

ANSA recomandă vopseaua naturală pentru colorarea ouălor: pentru roșu și roz – foi de ceapă, sfeclă proaspătă; pentru galben și portocaliu – morcovi, coji de citrice; pentru albastru – frunze de varză roșie; pentru verde – frunze de spanac.

Brânzeturile trebuie să fie în ambalaj

Produsele din lapte trebuie să fie valorificate de crescătorii de animale în spații înregistrate sanitar-veterinar, în condițiile în care producătorul deține avizul medicului sanitar-veterinar și fișa de sănătate al animalelor vizată de medicul veterinar și certificatul de sănătate cu viza medicului uman.

Producătorul trebuie să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs și data obținerii produsului, înscrise pe o etichetă atașate pe ambalaj.

Expunerea produselor trebuie să se facă în vitrine, în recipiente confecționate din materiale necorodabile, ușor de curățat și igienizat (plastic, ceramică etc).

Comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar).

ANSA recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din spații autorizate sanitar-veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală, au fost supuse controlului sanitar veterinar și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Text: Alina MATEI

Recomandări