Cum trebuie făcută corect igiena intimă în timpul sarcinii. Sfaturi de la dr. Tania Bejan

Cum trebuie făcută corect igiena intimă în timpul sarcinii. Sfaturi de la dr. Tania Bejan

A avea grijă de sănătatea corpului presupune pe lângă o alimentaţie echilibrată şi sport, o igienă corespunzătoare care să asigure nivelul de confort necesar menţinerii sănătăţii şi a unei stări de bine din interior.

În special în timpul sarcinii, zona intimă devine mai predispusă afecţiunilor şi sensibilităţilor, de aceea recomandarea specialiştilor este ca igiena feminină să devină una dintre priorităţile zilnice ale ritualului de îngrijire prenatală.

Totodată, este importantă şi informarea în legătură cu modul în care infecţiile şi bolile asociate igienei precare pot induce afecţiuni şi fetusului. Cauzele apariţiei acestora pot fi diverse şi se pot manifesta la nivelul întregului organism:

Tania Bejan, dr imunolog

• Hormonii de sarcină - aceştia cauzează schimbarea florei vaginului, dintr-un mediu acid, într-unul alcalin. Schimbarea pH-ului zonei intime atrage dezvoltarea bacteriilor şi creşte riscul apariţiei candidozei sau a inflamaţiilor aparatului genital;

• Afecţiuni din trecut - “dacă există un trecut medical în care au existat mai multe infecţii de natură ginecologică, organismul este mult mai predispus să dezvolte afecţiuni asemănătoare, în special în cazul ciupercilor care rămân prezente în organism în stare latentă, chiar şi după dispariţia infecţiei. Acesta este şi cazul candidozei“, explică dr. imunolog Tania Bejan.

Cunoscând cauzele ce pot cauza dezechilibre interne în timpul sarcinii, specialiştii recomandă o serie de paşi simpli care pot fi urmaţi pentru a preveni apariţia acestor neplăceri:

• Duşurile şi apa călduţă - “este recomandat duşul în locul băilor lungi, deoarece astfel se diminuează cantitatea de microbi ce pătrund în vagin. Mai mult, băile prea fierbinţi pot dăuna dezvoltării fetusului, întrucât sistemul vascular al mamei, aflat într-un mediu cu temperatură ridicată, ajunge să pompeze mai mult sânge pentru organismul propriu decât pentru copil. Acest lucru duce mai departe la transportarea ineficientă a nutrienţilor şi oxigenului necesare micuţului.” explică dr. Tania Bejan.

• Lenjeria intimă din bumbac - permite zonei intime să respire, asigura protecţie împotriva transpiraţiei şi mirosurilor neplăcute. Lenjeria din bumbac ajută şi la evitarea creşterii umidităţii, protejând astfel împotriva dezvoltării bacteriilor sau ciupercilor la nivelul florei vaginale.

• Igiena vaginală - “deşi există numeroase produse destinate îngrijirii şi igienei vaginale, multe dintre acestea conţin substanţe ce pot cauza alergii şi iritaţii pe parcursul sarcinii, cât şi dezechilibrarea florei bacteriene necesare apărării organsimului. În timpul sarcinii, sensibilitatea pielii, dar şi a mucoasei vaginului devine mult mai intensă, astfel este recomandat ca produsele de igienă să aibă un pH neutru şi să aibă la baza ingrediente naturale.“ recomandă Dr. Tania Bejan.

• Spălatul pe mâini - “spălarea de cât mai multe ori, după activităţi cât mai diverse este imperativă, întrucât reduce riscul apariţiei, dezvoltării sau transferului de pe mână în zona vaginală a unor virusuri periculoase pentru sarcina, cum ar fi citomegalovirusul ce afectează auzul şi văzul copilului” explică specialistul imunolog.

Pentru a evita complicaţiile sau contactarea de infecţii în timpul sarcinii, igiena intimă realizată cu atenţie este modalitatea cea mai la îndemână pentru a asigura sănătatea zonei genitale şi a unei stări generale de bine. Astfel, produsele de îngrijire cele mai recomandate nu trebuie să conţină săpun, parfum, să aibă un pH neutru şi ingrediente cât mai naturale în compoziţie.

Text: Sabina NICOLEAV

Recomandări