Daniela Boţan-Reveţchi şi a sa poveste dulce

Daniela Boţan-Reveţchi şi a sa poveste dulce

Daniela Boţan-Reveţchi este genul de mămică care nu se limitează doar la a sta acasă şi a-şi creşte copii. Ea a îndrăznit să-şi urmeze visul - şi anume acela de a începe o afacere care i-ar oferi satisfacţii enorme şi i-ar da posibilitatea de a petrece tot timpul cu familia - drept pentru care torturile atent decorate şi fanteziile din pastă de zahăr pe care le face îi sunt acum la degetul mic.

daniela_opt

Acum 6 ani, în timp ce se afla în concediu de maternitate şi într-o ţară străină, vorbim de Irlanda, Daniela a început să creeze puţină feerie în jurul dulciurilor. A câştigat rapid aprecierea, iar torturile pe care le face sunt la mare căutare. Nu ştiu cât de diferită e povestea Danielei, însă ştiu cu siguranţă că pasiunea, ambiţia şi deschiderea către nou au fost cele 3 ingrediente care au ajutat-o să prepare cea mai bună reţetă pentru o afacere dulce.

Daniela, cum şi de când a început această poveste dulce a ta?

Nu pot spune o dată exactă, dar ţin minte că pe când avem vreo opt ani am găsit o reţetă într-o revistă pentru copii pe care am facut-o şi tare mândră eram de rezultat. Cu toate că greşisem bicarbonatul de sodiu cu sarea, toţi mi-au lăudat tortur sărat. Dar, mai în serios am pornit acum şase ani. În timp ce devenisem mămică şi mă aflam în concediu de maternitate am încercat să găsesc un hobby pe plac. La început doar coceam torturi, fără mari decoraţii, apoi am încercat să ornez aceste dulciuri cât mai diferit.

De unde te inspiri pentru decorul lor?

În general, ideile mi le dau clienţii. Fiecare îşi spune dorinţele şi, împreună, alegem varianta finală. Unii vin cu idei mai deochiate, alţii - mai simple dar, până la urmă, fiecare tort pentru mine este ca o lucrare de artă în care depun mult suflet, punând accent atât pe calitatea produsului, cât şi pe gust şi aspect. Nu odată am avut cazuri când clientul dorea o tematică anume, de exemplu, o motocicletă de un anumit model de care eu nici nu auzisem, dar în astfel de cazuri mă documentez, caut poze, le pun în faţă şi încep a picta, modela sau decupa din pastă de zahăr.

Ce ingrediente foloseşti cel mai des pentru produsele pe care le faci?

Din ingredientele de decorare cel mai mult ador să lucrez cu pastă de zahăr (fondant). Îmi place că permite modelarea diferitor figuri şi forme, flori sau chiar acoperirea în întregime a tortului. Dar regula principală pentru mine este să folosesc numai produse naturale şi, odată ce fac un tort pentru un client necunoscut, îl fac ca şi cum l-aş pregăti pentru copii mei: gustos şi fără adaosuri artificiale. Pentru că pincipalii consumatori a dulciurilor mele sunt copii şi ei merită ce-i mai bun şi mai sănătos. Pentru mine contează foarte mult nu numai felul în care este decorat un produs, dar şi conţinutul, de aceea încerc să găsesc gustul dorit de clent.daniela_tort_opt

Aceste produse de patiserie le vinzi sau le faci doar de dragul pasiunii?

Din fericire, în cazul meu a coincis pasiunea cu afacerea dulce. Da, la început făceam pentru prieteni şi cunoscuţi, dar acum apelează şi persoane complet necunoscute, care vin prin recomandări.

Care este produsul la care ai lucrat foarte mult dar cu care te mandreşti că a ieşit exact cum îţi doreai?

Lucrez mult la fiecare produs în parte şi mă mândresc cu fiecare dintre el dar, bineînţeles că sunt lucrări mai speciale şi memorabile. Unul dintre acestea este şi tortul de nuntă făcut pentru o prietenă. Deşi ea nu-mi dăduse multe amănunte despre cum ar vrea să fie tortul său de nuntă, eu îi ştiam gusturile şi am încercat să nu o dezamăgesc. Am făcut un tort în trei nivele, fiecare diferit: unul de ciocolată, altul cu gust de lămâie şi al treilea nivel a fost un tort din fructe. În principiu, un tort tradiţional pentru nunţile irlandeze. Pentru decor am ales trandafiri albi, asemănători cu cei de pe rochia miresei. Am vrut să fie cât mai simplu şi, în acelaşi timp, cu gust. Îmi amintesc că am modelat mai mult de 65 de trandafiri, de două dimensiuni. Poate că emoţiile nu ar fi fost atât de mari dacă nu participam şi eu la acea nuntă. Astfel, am putut vedea direct opinia mirilor şi a nuntaşilor.

În momentul prezentării (tăierii) tortului mireasa a anunţat cine e autorul tortului şi mi-a adresat mulţumiri şi aplauze. Acele emoţii trebuie numai să le simţi, pentru că de redat nu le poţi reda. Atunci am simţit că fiecare tort este o operă a mea cu care pot să mă mândresc sau să primesc critici.

Mai ţii minte numărul torturilor pe care le-ai făcut până acum?

Numărul desigur nu-l ţin minte dar pe fiecare îl am în memorie.

Ţie ce desert îţi place?

Îmi place să încerc fiecare desert nou, care devine o provocare şi îmi dă idei pentru noi încercări.

Şi tortul cel mai apreciat de prieteni?

Unul din preferatele prietenilor este tortul din pandişpan cu ciocolată şi cu un strat de sufleu din ciocolată albă şi altul din ciocolată cafenie. Este un tort care place la majoritatea amatorilor de ciocolată.

Te-ai gândit să-ţi dezvolţi afacerea?

În prezent afacerea este una în condiţii casnice. Nu este încă afacerea la care tind, sunt mai multe planuri de analizat şi de realizat până a ajunge la scopul final.

familia danielei

De câti ani te-ai stabilit în Irlanda şi cum e viaţa voastră acolo?

În Irlanda am ajuns spontan, acum opt ani, fără mari planificări, când soţul meu a obţinut un contract de muncă în IT. La început totul a fost nou, practic am început viaţa de la o pagină nouă. Dar, după atâţia ani trăiţi aici, deja îmi vine greu să mă obişnuisc când merg în vacanţă în Moldova. Dar, cu toate astea, chiar dacă suntem departe de ţară, ne străduim să păstrăm tradiţiile, limba şi chiar bucatele noastre moldoveneşti. Anii trec dar dorul tot acelaşi rămâne.

Spune-mi mai multe despre familia ta, despre copii?

fetita mare_opt

Avem două fetiţe, Dalia (7 ani) şi Adelina (4 ani), care sunt scopul şi rostul vieţii noastre. Dalia este o fire creativă, sârguincioasă şi are rezultate bune la şcoală. De la 4 ani face balet, iar acum frecventează o şcoală rusească de balet şi studiază pianul. Împreună participăm la diverse concursuri de artă şi chiar cu succes. Pe lângă limba română, englază şi irlandeză, în paralel mai învăţăm rusa şi un pic de franceză. Fiica cea mică, de asemenea, a început recent şcoala de balet, dar este prea mică de a-şi manifesta gusturile şi talentul. Consider că copii sunt ca un burete, capabili să absoarbă cât mai multă informatie şi de aceea dorim să le dăm şansa să încerce şi să înveţe la maximum tot ce le place.

fetita mica_opt

Ce alte pasiuni mai ai, cu ce îţi ocupi timpul?

Activitatea şi pasiunile mele s-au schimbat radical odată cu apariţia copiilor. Acum îmi dedic, practic, tot timpul lor. Pe lângă pasiunea pentru dulciuri mă mai ocup şi cu lucrurile făcute de mână (handmade), ca de exemplu confecţionarea bijuteriilor, împletit, cusut, brodat şi, mai nou, mi-am descoperit un hobby interesant - pictatul cu lână şi, însăşi, feltingul.

Copiii tăi ce fel de prăjituri adoră?

Copii îmi sunt cei mai buni critici şi juriul meu, ele îmi apreciază torturile şi la gust, dar şi la aspect. Chiar obişnuiesc să le ascult părerile pentru că doar copii îţi pot spune adevărul direct, fără a fi înconjurat de laşitate. Şi asta cu atât mai mult, cu cât o mare parte din torturi tot copiilor le sunt dedicate, aşa că părerea lor contează. Ca majoritatea copiilor, fetelor mele le place ciocolata şi toate copturile pe bază de ciocolată. Dar, în acelaşi timp, sunt cam severă în ceea ce priveşte dulciuile şi nu le permit să le consume zinic.

Vezi mai jos o galerie foto cu cateva dintre torturile Danielei

[portfolio_slideshow]

Text: Alina Matei
Foto: arhivă personală

Recomandări