De ce nu se infectează cu coronavirus unii oameni, deși intră în contact cu bolnavi? Explicațiile medicului Beatrice Mahler

De ce nu se infectează cu coronavirus unii oameni, deși intră în contact cu bolnavi? Explicațiile medicului Beatrice Mahler

De ce nu se infectează cu coronavirus unii oameni, așa cum se întâmplă în familii, deși sunt în contact cu o persoană contagioasă? Explicațiile medicului Beatrice Mahler.

Se știe deja că unele persoane nu se infectează cu coronavirus, deși au fost în contact cu persoane care au virusul și sunt contagioase, așa cum se întâmplă în familii, când doar un membru este afectat de virus, iar ceilalți par imuni. Astfel de situații, spune medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, sunt rare, dar se întâmplă. Rugată să explice acest fenomen, aceasta a oferit câteva ipoteze.

Potrivit lui Beatrice Mahler, în cazul oamenilor care nu se infectează cu coronavirus e posibil să vorbim despre un sistem imunitar foarte rezistent. Însă aceasta nu este singura explicație posibilă – alte persoane, spune medicul, este posibil să neutralizeze virusul imediat ce acesta a intrat în corp.

„Sunt două situaţii care pot fi luate în discuţie. Prima este cea în care imunitatea celorlalţi membri ai familiei este foarte bună şi să reuşească să distrugă coronavirusul în momentul în care acesta intra în corp”, a precizat Beatrice Mahler, vorbind despre motivele pentru care unii oameni nu se infectează cu coronavirus.

„Sunt studii efectuate în acest moment care precizează că la anumite persoane, macrofagele (macrofagul este una dintre cele trei celule fagocitare ale sistemului imunitar, cu un rol important în cadrul sistemului imun nespecific, n.red.) au capacitatea de a capta virusul SARS-CoV-2 care ajunge în plămâni şi să-l neutralizeze. Însă nu ştim care este tipul de persoane şi ce structură genetică au acestea, care permite acest tip de răspuns extrem de eficient”, a explicat Beatrice Mahler. Acestea ar putea fi persoanele care nu se infectează cu coronavirus.

Fără să cunoaștem o explicație certă, medicul atrage atenția că trebuie să urmăm în continuare normele în vigoare, precum purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței și spălatul des pe mâini, cu toate că există indicii că reacția la virus ține de ADN-ul fiecăruia dintre noi.

Sursa

Recomandări