Descoperire uimitoare în Londra: o ciupercă descompune plasticul în câteva săptămâni

Descoperire uimitoare în Londra: o ciupercă descompune plasticul în câteva săptămâni

Potrivit cercetătorilor de la Kew Gardens din Londra, ciuperca Aspergillus tubingensis poate descompune deșeurile de plastic.

Oamenii de știință subliniază faptul că ciuperca Aspergillus tubingensis, care a fost găsită într-un depozit de deșeuri din Pakistan în 2017, secretă enzime care rup legăturile chimice ale moleculelor de plastic și descompune materialul plastic în doar câteva săptămâni.


"Chiar și acele materiale din plastic, în special PET-urile, care rămân în mediul înconjurător sute de ani, pot fi defalcate de aceste ciuperci timp de câteva săptămâni. Prin urmare, acest potențial enorm al ciupercii Aspergillus tubingensis poate reprezenta unul din instrumentele care se caută cu disperare pentru a soluționa problema de mediu cauzată de deșeurile din plastic", se arată în raportul elaborat de o echipă de cercetători de la Royal Botanic Gardens Kew, una dintre cele mai importante instituții de cercetare în domeniul ciupercilor la nivel internațional.

Raportul mai notează că unele specii de ciuperci pot fi utilizate pentru a elimina poluarea din sol și apă, în timp ce ciupercile care procesează poliuretanul au fost găsite ca fiind potrivite pentru un material durabil de construcție, care ar putea fi potrivit pentru construirea de case.

Oamenii de știință și-au exprimat speranța că în curând aceste ciuperci ar putea curăța lumea de plastic.

Text: Alina MATEI

Recomandări