Despre tradiţiile de Crăciun în Australia, povestite de o moldoveancă

Despre tradiţiile de Crăciun în Australia, povestite de o moldoveancă

Tradiţional, când spui Crăciun, te gândeşti la zăpadă, chiar dacă ne lipseşte în acest an, la ger cumplit, la colinde şi colindători, la tăierea porcului în ajun, la sarmale, piftie şi plăcinte, la oamenii dragi în jurul mesei, la brad şi cadouri, dar şi la multe alte obiceiuri şi simboluri atât de dragi sufletului. S-ar părea că fără toate acestea, sărbătoarea nu are niciun farmec. Cum rămâne, însă, cu cei care în ziua de Crăciun în loc de zăpadă au parte de călduri de peste 30 de grade, unde Moş Crăciun nu vine prin văzduh cu o sanie trasă de reni, iar în vatră nu trosneşte focul în timp ce toţi cei dragi stau la masă? Anul acesta am avut ocazia să o cunosc pe Tecusa Tănase, o moldoveancă stabilită de câțiva ani în Australia și care mi-a satisfăcut această curiozitate, oferindu-se să ne povestească despre atmosfera de Crăciun care mai dăinuie în Sydney.

Am discutat cu Tecusa în ajunul Crăciunului și am găsit-o trebăluind de zor la bucătărie. Ici învârtea sarmale, dincolo decora salatele, în timp ce trăgea ochiade către rola încinsă unde se coceau plăcintele. Întrucât Australia este o țară alăcuită preponderent din emigranți, fiecare națiune vine cu tradiţiile sale. Din acest cinsiderent, Tecusa a adus de acasă, precum se vede, rețetele noastre fără de care Crăciunul nu e Crăciun pentru ea, nici la mii de kilometri depărtare.

"Primul an a fost o adevărată descoperire pentru mine să aflu că aceste sărbători pot fi petrecute altfel decât cum eram obişnuită în copilărie: că australienii nu folosesc brazii naturali din mai multe considerente, că să împodobești un brad artificial e o întreagă școală de măiestrie și design, că Australia este țara care atrage mii de turiști anual anume în perioada acestor sărbători, datorită focurilor de artificii (considerate cele mai frumoase din lume) și că vatra părintească nu e neapărat un loc obligatoriu unde te poţi întâlni și petrece toată ziua cu familia.

Am mai descoperit că sărbătoarea Naşetrii Domnului are aceeaşi semnificaţie oriunde nu ar fi sărbătorită, or, Crăciunul începe cu slujbele bisericeşti, deşi la drept vorbind, australienii nu sunt foarte religioşi, întrucât țin de diferite biserici, opinii religioase, dar mai ales, tradiții de Crăciun.

Cei de aici, tratează Crăciunul mai mult ca timp pentru distracții și petreceri, care începe cu cina în familie. Am rămas plăcut surpinsă de faptul că după cină toți (dintre care mare parte deghizați în Santa Claus) merg în campinguri, petrec cu prietenii la frigărui, fac surfing sau plajă pe litoralul oceanului etc. Intrucât în Australia situaţia climaterică este opusă faţă de cea din Moldova, perioada Crăciunului aici coinicide cu vacanța de vară și cu sfârșitul anului, cu odihna și călătoriile. Din păcate, anul acesta în Australia a plouat de Crăciun, de aceea am sărbătorit acasă alături de cei dragi mie, printre care și două moldovence, stabilite de mai mulți ani în Sydney.

Să nu credeţi că aici nu se colindă. Dimpotrivă, de la 1 decembrie de când, oficial, se dă startul sărbătorilor de iarnă peste tot se aud colinde şi cântece de Crăciun, în şcoli şi în biserici se montează piese de teatru despre naşterea lui Isus, vitrinele magazinelor sunt aranjate cu diverse păpuşi şi personaje din poveştile de Crăciun. Dar după părerea mea, cel mai popular eveniment al sărbătorilor de iarnă din Australia este denumit “Colinde la lumina lumânării”. E o adevărată plăcere să întâlneşti oameni în toiul nopţii, să aprinzi lumânări şi să cânţi colinde. De frumusețea care o îmbracă orașele australiene în aceste zile nici nu mai spun. Pozele vorbesc de la sine.

Dacă copii din Moldova îl aşteaptă pe Moş Crăciunul cel tras de reni, care coboară prin hornul casei şi pune în ciorapii atârnaţi de cămin sau sub brăduţ cadouri pentru toţi cei dragi, Danell, fiul meu, împreună cu alți copii îl așteaptă pe moşul australian venind dinspre mare pe o placă de surf sau în barca salvamarilor. Cert e că Santa Claus de Australia e la fel de darnic şi de bun cu toată lumea. Cel puțin în cazul fiului meu așa a fost, aducându-i patru trenulețe diferite, două avioane, un set de mașinuțe din desenul animat "Cars", un Lego educativ, o carte pentru pictat și colorat, un cățeluș de pluș și multe dulciuri. Desigur nu toate într-o zi. Moșul a început a veni la Danny de pe la mijlocul lunii. Și aici copii îi scriu scrisori şi învaţă poezii şi cântece dedicate moşului și participă la Christmass Party, un fel de matineu, doar că sub un alt mod de organizare decât sunt obișnuiți cei din Moldova. Am rămas plăcut surpinsă să văd cum copii nu stau ca sfinții și nu recită sub presiune poezii dedicate sărbătorilor, se simt liberi, se distrează, organizează diferite concursuri, în timp ce părinții lor socializează între ei și au posibilitatea să se cunoască mai bine".

20

18

17

16

14

13

11

Text: Daniela BORODACHI

Recomandări