Diana Laur, doctorița pasionată de alpinism

Diana Laur, doctorița pasionată de alpinism

Pasionată de alpinism și pregatită pentru a face înconjurul lumii cu propriile picioare. Vorbim de Diana Laur (39 de ani), medicul care e pregătită să-și lase halatul alb pentru câteva zile, în schimbul hainelor adecvate pentru o călătorie la munte sau un tur cu bicicleta.

Pentru Diana statul în casă nu presupune nici pe departe odihnă și relaxare. Nu astfel capătă energie și dragoste de viață, ci prin intermediul călătoriilor de care astăzi este dependentă.

Spune că munții au atras-o dintotdeauna, dar conexiunea dintre ei și ea s-a produs abia în 2012, când a mers pentru prima dată în Crimeea. De atunci și-a dat seama că nu poate trăi fără asta.

“În viața mea a apărut o persoană de încredere, care mi-a trezit curiozitatea și m-a determinat să merg la munte. Crimeea este locul ideal pentru începători, cu locuri frumoase, fără animale sălbatice, cu timp minunat și marea alături. După prima experiență am înțeles că anume muntele este locul în care vreau să revin periodic. Senzațiile primite nu se compară cu nimic”, a declarat Diana Laur pentru emisiunea “Bună Dimineața de Weekend”, TV Moldova1.

Veselă, pozitivă, cu greu ți-o poți imagina stând pe loc într-o instituție medicală. Te molipsește ușor cu zâmbetul ei și numai când îți vorbește despre înălțimi și experiențele ei la peste 2000 de metri, parcă vrei să o urmezi.

Dacă o întrebi despre locurile în care a ajuns, ai impresia că îți povestește direct de la fața locului, pentru că are în minte imagini clare despre tot ceea ce trăiește la înălțime.

“Frică, oboseală, dureri de mâini, tremurici, dar când ajungi în vârf și vezi priveliștea, iar instructorii îți zâmbesc că ai reușit să ajungi în vârf, senzația este una deosebită. Ca să înțelegi acest lucru trebuie să vezi și să simți”, mai spune Diana care, acum trei ani a absolvit și Școala de Alpinism.

Pasionată și de ciclism

De doi ani, medicul Diana Laur face și ciclism. Prima ei plecare pe două roți a fost cea în care a parcurs 212 km în doar două zile. Susține că a fost greu, dar când își amintește de această experiență e toată numai zâmbet.

“A fost complicat pentru că nu eram pregătită pentru acest tur. Nu aveam nici biciletă, o prietenă mi-a împrumutat una. Nu îmi imaginam că poate fi atât de greu. Într-un final, mi-am cumpărat bicicletă, iar anul 2016 a fost un an dedicat bicicletei”, prezicează alpinista.

Diana sustine că acesta este modul ei de viață. Dacă nu ajunge la munte, oricum nu poate sta în casă. Merge oriunde, numai să fie afară, pentru că asta îi dă sentimentul că trăiește cu adevărat.

Nu se plânge că nu are timp, dimpotrivă, declară că pe ăsta ni-l facem noi. Nu are de gând să lase vreodată medicina, dar nici călătoriile care, spune ea, tratează mai bine decât toți medicii la un loc.

Text: Elena STEGARI
Foto: Facebook

Recomandări