Donează pentru restaurarea exterioară a Bisericii "Sfântului Ierarh Nicolae" din Gura-Bîcului, r. Anenii-Noi

Donează pentru restaurarea exterioară a Bisericii "Sfântului Ierarh Nicolae" din Gura-Bîcului, r. Anenii-Noi

Biserica cu hramul "Sfântului Ierarh Nicolae" din satul Gura-Bîcului, raionul Anenii-Noi, declarată monument istoric și inclusă în Patrimoniul cultural al Republicii Moldova, necesită, urgent, lucrări de consolidare şi restaurare exterioară!

Din 2008 și până în prezent, Biserica a fost restaurată complet pe interior, s-a renovat stratul de tencuială până la zidărie, au fost executate, integral, lucrări de pictură a pereților, s-a înlocuit podeaua, a fost montat un sistem modern de încălzire prin pardoseală şi cu radiatoare, a fost schimbată toată instalația electrică, s-au montat uși și geamuri noi și s-a instalat un aparat de ventilare, pentru a se evita condensul.

Ambianţa plăcută şi îmbietoare pentru spiritul ortodox a fost întregită şi de celelalte elemente interioare ale bisericii: iconostasul – restaurat, a fost schimbat jertfelnicul, s-au înlocuit sfeșnicele și a fost montată o nouă instalație audio, dotată cu microfoane. Florile, liniştea şi buna rânduială întregesc, astfel, slujbele frumoase şi întreaga activitate în această biserică. 

De asemenea, a fost schimbat acoperișul și crucile, și restaurate clopotele. S-au montat obloane în Clopotniță astfel încât, pe ploaie sau ninsoare, să nu pătrundă apa în pereți. Proiectul și acțiunile de restaurare sunt inițiate și coordonate de părintele paroh Teodor Codița, cu ajutorul enoriașilor și a altor binefăcători și ctitori ai sfântului lăcaş. 

În acest moment, Biserica este într-o fază de consolidare şi reabilitare exterioară, cum probabil nu a mai fost de la construcţia ei din anul 1890.

Luând în considerare faptul că pereții exteriori se află într-o stare avansată de degradare, intervenţia de restaurare este una amplă. Este necesar, cât mai curând, reabilitarea fațadelor (pentru că, la fiecare ploaie, apa se înfiltrează în pereți prin fisurile și găurile existente și persistă riscul deteriorării perețilori interiori și a picturii), decopertarea tencuielii până la cărămidă și refacerea unei noi tencuieli pe exterior, efectuarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistență și aplicarea vopselei exterioare.  
Sistematizarea curții și, refacerea împrejmuirii este ultimul element din procesul integral de renovare și reabilitare a Bisericii "Sf. Ierarh Nicolae".

Pentru restaurarea completă la exterior și de salvare în regim de urgență a acestui obiect de patrimoniu, sunt necesare 75.000 de euro.  Acesta este motivul pentru care părintele paroh Teodor Codița, împreună cu enoriașii sfântului lăcaș, solicită sprijinul comunităţii naționale și internaționale, în realizarea acestei lucrări. 

Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" din satul Gura-Bîcului, raionul Anenii-Noi, a fost înălţată în anul 1890, iar de atunci, lăcaşul sfânt a fost renovat partial. În perioada sovietică, când multe biserici au fost închise, Biserica din Gura-Bîcului a rămas un reper de păstrare a identităţii naţionale. 

Pentru strângenerea sumei necesare restaurării la exterior a Bisericii "Sfântului Ierarh Nicolae" din Gura-Bîcului, r. Anenii-Noi, a fost lansată o campanie pe platforma sprijină.md. Astfel, cei care vor și pot să contribuie financiar, pot dona, ONLINE, în măsura posibilităților, accesând ACEST LINK!

Cei care au posibilitatea de a ajuta cu materiale sau alte resurse, sunt rugaţi să se adreseze preotului paroh, Teodor Codiţa. Telefon: +373 69 267 794.

Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto

Recomandări