Dr. Diana Al Faraj explică ce este infertilitatea în cuplu. Cauze și soluții

Dr. Diana Al Faraj explică ce este infertilitatea în cuplu. Cauze și soluții

„Sănătatea familiei și relația în cuplu”- astfel s-a intitulat noul seminar coordonat de Marcela Badia, iar două dintre subiectele de bază abordate au fost cel al infertilității și cel ce vizează armonia în cuplu.

Una din invitatele speciale ale evenimentului, doctorița Diana Al Faraj, obstetrician-ginecolog la Centrul de Fertilizare in Vitro, a vorbit despre infertilitate, susținând că aceasta este, de cele mai multe ori, o problemă de cuplu, nu e doar problema femeii sau doar a bărbatului.

15-20 % din cupluri se confruntă cu problema infertilității, iar un cuplu din 6-7 cupluri nu poate să conceapă un copil.

Se conturează o situație alarmantă dacă, după o perioadă de aproximativ un an de relații sexuale regulate și neprotejate, nu a fost obținută o sarcină - astfel se poate vorbi de infertilitate. Acesta este un motiv serios pentru cuplu de a se adresa imediat la medic pentru a face analize și a afla cauza. Bineînțeles, o femeie care a atins deja vârsta de 35 de ani nu va aștepta să treacă tocmai un an, ci va face acest lucru chiar în primele luni, întrucât odată cu înaintarea în vârstă, scade tot mai evident fertilitatea, iar rezerva ovariană este din ce în ce mai puțină. Perioada de maximă fertilitatea însă, la femei, este vârsta de 20-27 ani.

Aspecte importante ce țin de fertilitate:

  • NU întotdeauna alimentația sănătoasă și practicarea sportului va contribui la creșterea sau menținerea fertilității;
  • Avortul spontan nu scade șansele la o altă sarcină, întrucât nu este un avort medical;
  • Stresul nu cauzează infertilitatea;
  • Starea de sănătate bună nu este un indiciu al fertilității.

Produsele chimice din jurul nostru pot influența fertilitatea. Așadar, cele mai nocive produse chimicale din punct de vedere al fertilității sunt:

  • Teflonul;
  • Bisfenol A (se conține în produse sintetice);
  • Substanțe ignifuge;
  • Produse de cosmetică (șampon, pastă de dinți, parfum etc.);
  • Săpunul cu diclozan;
  • Acesta accelerează menopauza, iar la femeile care fumează înaintea sau în timpul sarcinii, se nasc fetițe predispuse spre obezitate, infertilitate, tensiune arterială și diabet zaharat.

De asemenea, problema infertilității este complicată și din punct de vedere socio-emoțional, deoarece persoanele care se confruntă cu aceasta suferă foarte mult și se consideră neîmplinite.

Text: Tatiana VÎJU
Foto: Sănătate, Educație, Familie

Recomandări