Dr. Tzoi: “Vreau să schimb mentalitatea și viziunea oamenilor față de medici!”

Dr. Tzoi: “Vreau să schimb mentalitatea și viziunea oamenilor față de medici!”

Petru Dodu, alias Dr Tzoi, este singurul medic din R. Moldova care deține un vlog, prin intermediul căruia își propune să revoluţioneze sistemul de sănătate din Moldova sau, cel puțin, să schimbe mentalitatăți.

Inspirat de la un citat celebru al Maicii Tereza și dornic să ajute, să se implice și să aibă grijă de oameni, Petru a urmat Colegiul de Medicină și, ulterior, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”. A reuşit să facă din medicină o pasiune, cu sute de ore de voluntariat şi implicare în multe proiecte. Să-i aflăm povestea!

Petru, cum ți-a venit ideea unui vlog de nișă, ce motive te-au determinat să te apuci de vlogging?

Ideea o aveam de mai mult de un an, dar nu știam cum să încep. Voiam ca pacienții să afle mai multe despre medici și invers. Să distrug anumite stereotipuri și mituri legate de medici și medicină, în general.

De ce Dr. Tzoi?

Dr.Tzoi e pseudonimul pe care îl am încă din perioada când eram student la Colegiul de Medicină. Pentru prima dată așa mi-a zis profesorul de anatomie. Din acel moment așa am rămas în ochii tuturor. De fapt, Țoi este numele de familie al mamei mele.

O primă impresie ar fi că îți propui să revoluţionezi sistemul de sănătate din Moldova sau, cel puțin, să schimbi mentalitatăți? Greșesc?

Da, ai dreptate, și nu greșești. Acesta e scopul meu, dorința mea este să schimb mentalitatea și viziunea oamenilor față de medici și tot ce se învârte în jurul medicinei. Aș dori ca oamenii să intre în culisele vieții de medic, să privească dincolo de aparențe și să înțeleagă că lacunele pe care le avem în sistem, de fapt, sunt din cauza oamenilor – de multe ori.

Chiar dacă ești încă la început de cale în acest domeniu, ți-ai câștigat o popularitate impresionantă, ai apărut și în articole de presă. E ceva ce ți-ai propus să se întâmple sau te-a luat prin surprindere? Te așteptai să devii atât de cunoscut?

Îmi dădeam seama că pășesc pe un teritoriu neîncercat de alții din Moldova, știam că oarecum voi fi pionerul vloggingului medical. Nu mi-am propus vreodată să devin popular. Dacă acest lucru ar fi fost scopul meu, cred că aș fi participat la toate emisiunile televizate la care am fost și sunt invitat. Momentan, doar selectez la care interviuri să particip. Ulterior, poate voi accepta toate invitațiile. Dar, recunosc, mă bucur și sunt foarte recunoscător tuturor portalurilor media care au preluat mesajele mele video.

Care sunt sursele de inspirație pentru temele abordate? Ai reușit să-ți faci o idee despre subiectele care prind la public?

Sunt anumite subiecte care mă deranjează sau anumite prejudecăți în societare vizavi de domeniul medical. Mă inspir din situațiile mele zilnice în calitate de medic rezident, dar și ca cetățean ce apelează la alți colegi medici.
Publicul, de cele mai multe ori, este interesat de lucrurile care îl deranjează. Încerc să le ofer răspunsuri la nemulțumirile sau întrebările lor. Ca de exemplu, cozile la medicul de familie, din ce cauză ele se creează.

Ce vlooggeri/bloggeri îți plac și a căror postări le urmărești în online?

Urmărec doar câțiva vloggeri/bloggeri, dar printre favoriți sunt: Sobolev, PewDiePie, Vasi Rădulescu, Ion Andronache (Ortodoxia – pentru că așa trebuie).

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care le-ai trăit de când ești medic rezident sau cea mai interesantă provocare legată de meseria ta?

Să știu că sunt de folos.

Dacă ar fi să caracterizezi sistemul nostru medical în 3 cuvinte, care ar fi acelea?

Homosapiens. Evoluție. Speranță

Cum s-a născut pasiunea ta pentru medicină? Povestește-mi mai multe detalii despre tine

Mereu mi-a plăcut să-i ajut pe cei care au nevoie de ajutor. De mic copil, visul meu a fost și este să ajung cândva în India sau în Africa, pentru ca să ajut copilașii din aceste țări sărace, știu că au nevoie de îngrijiri medicale, ca de exemplu, prelucrarea rănilor sau bandajarea lor – este un lux pentru ei și nu își permit acest lucru. Drept recompensă mi-ar fi suficient un zâmbet din partea pacienților.

Maica Tereza a spus: “Tu poţi face lucruri pe care eu nu le pot face. Eu pot face lucruri pe care tu nu le poţi face. Împreună putem face lucruri minunate”.

Din acest motiv am studiat la Colegiul de Medicină, după care am hotărât să urmez totuși și facultatea.

Îți mulțumesc pentru aceste detalii și îți doresc success și realizări frumoase!

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală

Recomandări