Ce au în comun actorii Michael Douglas şi Hugh Grant, Bill Gates, dar şi moştenitorii Coroanei britanice, prinţul William şi prinţul Harry cu copiii Danei Nălbaru? Toţi au beneficiat de educaţie în sistemul de învăţământ care aplică metoda Montessori.
Metoda Montessori, pe înţelesul tuturor sau cum să creşti copii independenţi şi fericiţi
Metoda perfecţionată de medicul şi pedagogul italian Maria Montessori cu zeci de ani în urmă pune accentul pe dezvoltarea independenţei şi pe o intervenţie redusă a adulţilor, astfel încât copiii să-şi poată exprima şi dezvolta talentele native. Iar jocul este extrem de important în procesul de învăţare. La fel şi în ce priveşte relaţia dintre copii şi părinţi.
Dragoş Bucur şi Dana Nălbaru folosesc metoda Montessori în educaţia celor trei copii ai lor. După ce în urmă cu doi ani şi-au retras fiica cea mare, Sofia, din sistemul de învăţământ tradiţional, pentru a o instrui acasă, ei au decis să folosească metode alternative pentru educaţia copiilor.
După ce a arătat într-un filmuleţ postat pe pagina personală de Facebook că fiul ei în vârstă de trei ani ştie literele, ba mai mult citeşte cursiv, Dana Nălbaru a dezvăluit că foloseşte metoda Montessori în educaţia copiilor ei.
”Noi ne jucăm şi învăţăm după ele încă de când Kadri avea doi ani, desigur, la început doar ne-am jucat, uneori am înlocuit kit-ul cu boabe de fasole sau năut, nuci sau castane, dar cu timpul a început să înţeleagă la ce folosesc şi acum poate face în minte calcule matematice. Nu adună 23 cu 56 sau 134 cu 78, normal, nu a ajuns până acolo, dar adunări şi scăderi până la zece sau adunări din zece în zece sau sută în sută (a înţeles principiul) face fără probleme. Ce vreau să zic nu e că al meu băiat e special sau genial, vreau să spun că există metode pentru a-i ajuta sa înţeleagă anumite lucruri de la o vârstă fragedă. Ideea e că trebuie să ai răbdare”, a mărturisit Dana pe contul personal de Facebook.
"M-ați întrebat cum fac... Despre felul în care mă ocup de educația copiilor mei, împreună cu Dragoș, este mult de scris și poate vom face acest lucru pe blog (și așa nu am mai scris de mult acolo). Mai pe scurt, pot să vă spun că am ales să am răbdare și perseverență când vine vorba de a-i învăța câte ceva și, mai ales, să țin cont de starea în care se află ei. Nu forțez niciodată momentele și nu există un program fix pentru studiu. Flexibilitatea îi relaxează, faptul că nu trebuie neapărat să stea la masă pentru a învăța un anumit lucru și faptul că mă implic în jocurile lor, îi determină să învețe cu plăcere. Aseară i-am luat lui K acest set cu lecții de astromonie. În enciclopediile despre Univers pe care le are sunt deja scrise lucrurile din acest set, dar diversitatea îi trezește și mai mult interesul. Când deschidem dulapul cu cărți și kit-uri de studiu îl las să își aleagă ce vrea să facă în dimineața respectivă și, având de unde alege, nu intervine plictiseala. Dacă nu se poate hotărî, îi propun eu trei variante și el alege. Dacă văd că nu-i un moment bun pentru studiu, îi propun un puzzle, o poveste, un lego sau, pur și simplu, stăm de vorbă și aduc discret în discuție lucruri pe care consider că e nevoie să le cunoască (de exemplu: în timpul discuției mă folosesc de un cuvânt spus de el ca să îl întreb care e antonimul lui și apoi începem să spunem o serie de antonime. Sau, tot în timpul discuției, folosesc un cuvânt pe care știu că el nu îl cunoaște pentru a i-l explica sau duc discuția într-o zonă interesantă pentru el ca să dezvoltăm acel subiect", a mai scris Dana Nălbaru într-o altă postare pe reţelele de socializare. Sursa
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmarește TheWoman.md pe FACEBOOK