Nina Vicol este o femei care, de opt ani, trăiește un adevărat calvar. Un coșmar, o tortura fizică și psiho-emoțională, un amestec de durere, umilință, disperare. Un cerc închis și o chinuitoare întrebare: unde să mă duc? Am dus-o noi. La psiholog!
“Trăiesc un calvar. Soțul este violent, agresiv, vulgar de fiecare dată când consumă băuturi alcoolice. M-a rănit în repetate rânduri, atât fizic,cât și psihic. Vroiam să-l las, dar mă implora sa-i mai dau o șansă de dragul copiilor. Am depus mai multe plângeri împotriva lui, dar de fiecare dată era iertat sau, în cel mai rău caz, amendat. Ultima oară, când v-am sunat pe dvs și ați intervenit, a fost pus de către polițistul de sector să scrie o declarație că dacă mă mai lovește va ajunge la pușcărie. Nu a ținut cont și iar a dat în mine, cu pumnii și cu picioarele m-a lovit. M-a amenințat că mă ucide şi îl cred în stare. Apoi m-a alungat de acasă. De această dată nu am mai vrut să depun plângere pentru ameninţare pentru că avem trei copii și nu îmi doresc să ajungăla pușcărie. Mi-am luat fetița bolnavă și câteva hăinuțe și am ieșit din casă. Pe băieți nu a vrut să mi-i dea, a zis că îi crește el cu mama soacră împreună. Mi-e frică de el. De câteva luni am găsit alinare în familia surorii mele care, deși locuiește în gazdă în satul Ulmu, m-a primit și pe mine” - aceasta este, pe scurt, povestea-confesiune a Ninei Vicol, din satul Horodca, r. Ialoveni, femeia de 32 de ani care crește trei copii, dintre care unul născut cu o malformaţie a coloanei vertebrale.
Îngrozită, Nina Vicol a ajuns la capătul puterilor din cauza violențelor pe care le îndura de la soțul său, de multe ori de față cu copiii. Abuzuri care au lăsat urme adânci în sufletul său.
Pentru a-i reda Ninei liniștea și puterea de a începe o viață nouă, am luat-o de mână efectiv și am dus-o la Asociația Împotriva Violenței "Casa Marioarei", unde, grație directoarei, dna Elelna Burcă și a echipei de acolo, formată din psiholog și jurist, Nina Vicol a găsit un sprijin prompt în momente grele pentru ea. Ea a urmat un curs de reabilitare și acum este mai hotărâtă ca niciodată să-și ia viața în propriile mâini și să meargă mai departe, încrezătoare.
“Întâlnirea cu psihologul mi-a permis să iau o decizie corectă în ceea ce privește viața mea. M-a ajutat să-mi fac ordine în minte ca să știu ce am de făcut mai departe. Mi-a plăcut pentru că am putut să spun tot ceea ce nu puteam. Acum sunt mai hotărâtă ca niciodată să-mi caut un loc de muncă, să înscriu fetița la grădiniță și să îi iau și pe ceilalți doi băieți la mine. Vă mulțumesc este puțin spus față de recunoștința pe care o am față de dvs și față de specialiștii de la Casa Mărioarei!”, ne-a declarat Nina Vicol, precizând că a fost deja la școala în care învață copiii săi și a asistat la o lecție.
La rândul său, psihologul Liliana Chisari, cea care a făcut primele schimbări în bine în viața Ninei Vicol, susține că ar fi fost bine ca femeia să fi apelat după ajutor imediat ce a fost pălmuită, pentru că în timp a acumulat multe refulări a durerii interne trăite.
“Nina este una dintre femeile din R. Moldova care a fost victimă a violenţei domestice şi a trecut prin sine calvarul moral, psihologic şi fizic al abuzului. E femeia care a trecut prin sine durerea şi lacrimile care au început de la prima palmă la câteva luni după căsătorie, prima palmă care a pus-o pe gânduri, dar totuşi a rămas în familie pentru a lupta pentru căsnicia sa, astfel îngropându-şi în violenţă 8 ani de viaţă. În mare parte, reabilitarea psihologică după abuzul psihologic şi fizic necesită timp – şedinţe de psihoterapie încadrate în 1-2 ani. Dar, cu siguranță, prin dorinţa ei de a-şi reface viaţa, terapia psihologică îi va ridica aripile pentru o nouă viaţă – fără lacrimi, trădare şi umilinţă...”
[box]
Dacă în viața ta sau a unei femei pe care o cunoști există abuz într-un fel sau altul, iată datele de contact ale centrelor prestatoare de servicii pentru victimele violenţei în familie.
CHIŞINĂU
Asociaţia obştească „Refugiul Casa Mărioarei”
Şos. Hînceşti 4
Tel/fax.: 72 58 61
e-mail: caps@mail.md
CAHUL
Asociaţia Familiilor MonoParentale (AFMP)
Centrul de informare şi consiliere
pentru victimele violenţei
Str. Republicii 35, bir.6
Tel.: 2 09 84/ 079191203
e-mail: ao_afmp@yahoo.com
BĂLŢI
Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor Violenţei Domestice
Str. 31 August 63
Tel. (231) 2 63 57
[/box]
Text: Alina MATEI
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmarește TheWoman.md pe FACEBOOK