Echinaceea: 10 beneficii pentru sănătate

Echinaceea: 10 beneficii pentru sănătate

Echinaceea este recunoscută pentru eficiența sa dovedită în stimularea imunității organismului prin creșterea capacității sale de apărare față de diverși agenți infecțioși. Echinaceea conține un ulei volatil, polizaharide, rășini, glucozide antibacteriene și antivirale. Atât florile, cât și rădăcinile plantei, reprezintă un remediu excelent împotriva virozelor respiratorii, a gripei, bronșitelor și a altor infecții, având proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale. Planta este un imunostimulator, un antiviral și un cicatrizant topic.

Efectele sale antipatogene se datorează unei combinații de elemente constitutive care includ flavonoide, polizaharide, fenoli, alkylamide și unele minerale cum ar fi cupru, potasiu, iod și fier, împreună cu vitaminele A, E și C.

Beneficiile echinaceei

Beneficiile acestei plante asupra sănătății sunt numeroase, de aceea se recomandă cure periodice cu suplimente alimentare cu echinaceea.

  • Combate răceala, gripa și infecțiile tractului respirator. Echinaceea este ideală pentru întărirea sistemului imunitar și pentru tratamentul răcelilor, al inflamațiilor gâtului, al gripei și bronșitei.
  • Tratează și previne afecțiunile hepatice. Curele cu echinaceea susțin sistemul imunitar și funcția ficatului.
  • Combate astmul. Echinaceea este un remediu naturist eficient și în combaterea crizelor de astm. În acest sens, se folosește sub formă de tinctură, administrată în cure de câte trei săptămâni.
  • Combate infecțiile tractului urinar. Ceaiul de echinaceea este un bun antibiotic pentru tractul uro-genital, fiind și un foarte bun dezinfectant local. În plus, infuzia liniștește durerile cauzate de infecțiile urinare.
  • Tratează afecțiunile bucale. Antibiotic natural, fără contraindicații, echinaceea este ideală în stimularea vindecării abceselor sau a furunculelor. Se utilizează ca unguente sau cataplasme. Se face gargară cu soluție de tinctură de echinaceea sau ceai de mușețel.
  • Luptă împotriva virusului herpex simplex. Echinaceea constituie un puternic agent antiviral care luptă împotriva virusului herpex simplex.
  • Vindecă rănile, eczemele și psoriazisul. Folosit extern, ceaiul de echinaceea poate trata leziunile superficiale ale pielii și poate grăbi procesul de vindecare. Durerea provocată de eczeme și psoriazis poate fi ameliorată cu ceai de echinaceea.
  • Combate candida cronică. Echinaceea conține antioxidanți care întăresc sistemul imunitar și reduc frecvența infecțiilor genitale.
  • Calmează hemoroizii. Sedentarismul sau sarcina sunt două dintre cauzele principale ale apariției hemoroizilor. Extractul de echinaceea sau infuzia din echinaceea calmează durerile provocate de hemoroizi, prin comprese locale.
  • Stimulează digestia. Echinaceea stimulează apetitul, crește secrețiile salivare și ajută în procesul digestiei. În plus, diareea și enteritele pot fi tratate cu ajutorul plantei de echinaceea.

Echinaceea este o plantă perenă folosită de sute de ani ca remediu în medicina tradițională. Face parte din aceeași familie cu arnica, gălbenelele și mușețelul. Sursa
 

Recomandări