Etiquette. Bunele maniere la masă

Etiquette. Bunele maniere la masă

Pentru că se apropie sezonul de iarnă, atunci când participăm la dineuri în familie, la petreceri la serviciu şi la fel de fel de celebrări publice iată ce trebuie să facem şi ce nu trebuie să facem la masă.

Bunele maniere la masă cuprind de fapt nu doar modul în care trebuie să ne comportăm atunci când mâncăm, ci şi modul în care aranjăm masa, modul în care ne servim şi în care îi servim pe ceilalţi sau modul în care utilizăm tacâmurile.

Cunoaşterea şi folosirea etichetei la masă sunt esenţiale pentru succesul profesional şi vă vor permite să vă simţiţi în largul vostru atunci când participaţi la dineuri.

Cum invităm şi cum răspundem la o invitaţie?

Atunci când organizaţi o cină acasă, dacă dineul este formal, puteţi transmite o invitaţie scrisă. În caz contrar, este acceptabil să faceţi o invitaţie şi prin e-mail sau telefonic.

Dacă aţi primit o invitaţie la cină trebuie să răspundeţi prompt. Răspunsul dumneavoastră depinde de felul în care invitaţia a fost formulată. Dacă aţi primit o invitaţie tipărită atunci trebuie să răspundeţi printr-o scrisoare scrisă de mână. Dacă aţi fost invitat prin e-mail sau telefonic puteţi să folosiţi acelaşi mijloc de comunicare pentru a răspunde.

Dacă aţi acceptat o invitaţie la cină, este de datoria dumneavoastră să vă anunţaţi gazda despre alergiile, intoleranţele sau restricţiile la mâncare pe care le aveţi. Ar trebui să faceţi acest lucru cu câteva zile în avans.

Trebuie să ajungeţi la ora fixată pe invitaţie. Dacă există riscul să întârziaţi, anunţaţi-vă gazda, cereţi-vă scuze şi explicaţi situaţia.

Dacă sunteţi gazda cinei, încercaţi să planificaţi meniul din timp şi să nu îl schimbaţi. Este foarte important să nu modificaţi felurile de mâncare în ajunul cinei.

Atunci când invitaţi musafirii, fiţi siguri că aţi clarificat natura evenimentului – se vor simţi inconfortabil dacă vor participa la o cină formală în blugi şi în pantofi sport.

Cum trebuie să ne purtăm la masă şi ce nu trebuie să facem niciodată?

La masă, staţi întotdeauna drepţi şi asiguraţi-vă că, în nici un caz, coatele dumneavoastră nu încalcă spaţiul persoanei de lângă. Nu lăsaţi coatele pe masă şi nu vă sprijiniţi în ele atunci când mâncaţi.

Trebuie să aşezaţi şervetul pe genunchi, niciodată să nu îl băgaţi în cămaşă. În timpul mesei, îl puteţi folosi pentru a atinge uşor colţurile gurii. Nu trebuie să faceţi gesturi largi prin care vă ştergeţi la gură. Atunci când vă ridicaţi de la masă lăsaţi şervetul pe masă, întins, lângă farfurie.

Dacă aţi fost serviţi cu un fel de mâncare ce se află deja în farfurii, aşteptaţi până ce toată lumea a fost servită înainte să luaţi tacâmurile şi să începeţi să mâncaţi.

Dacă luaţi masa într-un grup mai extins, încercaţi să mâncaţi într-un ritm relaxat şi să nu înfulecaţi fel după fel. Încercaţi să vă potriviţi cu partenerii de cină.

Este recomandat să mergeţi la toaletă înainte de a vă aşeza la masă. Nu este recomandat să părăsiţi masa în timpul acesteia. Faceţi acest lucru doar dacă este absolut necesar.

În timpul mesei, tineţi gura închisă şi încercaţi să faceţi cât mai puţin zgomot. Nu vorbiţi cu gura plină. Aveţi grijă să nu luaţi înghiţituri care sunt prea mari.

Nu dominaţi conversaţiile. Nu vorbiţi niciodată despre bani, probleme de sănătate sau deces. Încercaţi să participaţi la conversaţii cu ambii vecini de masă.

Nu vă întindeţi peste masă pentru a ajunge la vasele cu mâncare. Rugaţi să vă fie dat recipientul respectiv.

Nu fumaţi la masă. Fumatul poate strica masa celor care nu au terminat de mâncat şi poate să nu fie acceptat de către toţi participanţii, în special de către nefumători.

Încercaţi să nu folosiţi telefonul în timpul dineurilor, fie ele formale sau informale.

Dacă pe masă se află o sticlă cu apă, eticheta spune că persoana aşezată cel mai aproape de sticlă trebuie să se ofere să toarne tuturor participanţilor, lăsându-se pe sine la urmă. Această regulă se aplică şi pentru ceai şi cafea.

Atunci când vă aflaţi la un dineu formal, regula este să folosiţi tacâmurile din exterior înspre interiorul farfuriei. Odată ce aţi folosit tacâmurile, acestea nu trebuie să mai atingă masa. Dacă tacâmurile au căzut, nu le ridicaţi ci solicitaţi să vă fie înlocuite.

Nu mutaţi mâncarea dintr-o farfurie în alta şi nu luaţi mâncare dintr-o altă farfurie. Aperitivele pot fi împărţite, însă în această situaţie trebuie oferite tuturor participanţilor.

Nu este recomandat să vă aranjaţi părul la masă, să vă curăţaţi dinţii sau să aplicaţi make-up. Pentru aceasta trebuie să folosiţi toaleta.

Nu trebuie să comandaţi alcool din proprie iniţiativă. Gazda sau persoana care a lansat invitaţia trebuie să facă acest lucru. Dacă gazda a comandat alcool, eticheta spune că trebuie să consumaţi un singur pahar. Dacă chelnerul vine la masă şi vă întreabă ce doriţi să beţi înainte ca gazda să comande, puteţi spune că încă vă gândiţi.

Dacă aţi fost servit cu un fel de mâncare ce nu v-a plăcut, încercaţi să nu menţionaţi acest aspect pentru a nu răni sentimentele gazdei. Întotdeauna complimentaţi bucătarul.

Atunci când aţi terminat de mâncat, aşezaţi-vă tacâmurile pe farfurie, cu faţa în sus.

De fiecare dată când părăsiţi masa cereţi-vă scuze.

Trebuie să ţineţi cont şi de faptul că lista de mai sus nu este exhaustivă. Subiectul dedicat bunelor maniere la masă poate face obiectul unui volum întreg de recomandări şi consideraţii.

Sursa: revistabulevard.ro

 

Recomandări