Experiența avocatei Violeta Gașițoi, din postura de părinte: Cum se face școală în SUA

Experiența avocatei Violeta Gașițoi, din postura de părinte: Cum se face școală în SUA

Învățământ de calitate, condiții să înveți și să îți valorifici aptitudinile, numeroase activităţi extraşcolare, asistență din partea unui consilier școlar – sunt doar câteva aspecte din realitatea pe care o trăiesc cele două fiice ale cuplului de avocați Violeta Gașițoi și Roman Zadoiov, stabiliți de un an în Statele Unite ale Americii.

Violeta Gașițoi susține că sunt foarte multe diferenţe între sistemul de învăţământ din SUA și cel din R. Moldova. Acolo școala funcționează în deplinătatea sensului ei, iar de cadouri, taxe sau alte dări - nici vorbă. Să aflăm mai multe despre sistemul de învățământ din California, SUA.

Sa începem cu faptul că în SUA învățmântul se împarte în ”elementary school” de la clasele 1-5; ”middle school”, de la clasele 6-8 și ”high school”, clasele 9-12.

În SUA fiecare stat are propriul Departament educațional care își stabilește curriculum-ul. Copii încep să meargă la școală începând cu vârsta de 5 ani și finalizează liceul la vârsta de 18 ani.

Elementary school

Copii încep să frecventeze ”elementary school” la vârsta de 5 ani. La acest nivel elevilor le sunt puse bazele cunoștințelor generale, învață să citească, să scrie, învață matematica, geografia, informatica, cultura civică, muzica, științe de sănătate și educație fizică, în unele școli sunt introduse și limbile străine, începând cu clasele 3-4.

Din clasa a patra, elevilor li se predă educația sexuală – un curs cu durata de circa 40-45 de minute. Dar, ce prevede acest curs și cum are loc acesta? Întâi de toate, profesorii le dau părinților o cerere prin care aceștea trebuie să indice dacă sunt sau nu de acord ca copilul să fie prezent la acest curs. Dacă părinții sunt împotrivă, atunci copilul nu va trece acest curs.

Băieții asistă la curs separat de fete. În situația în care părinții vor să cunoască ce le va fi prezentat copiilor, pot merge la oficiul școlar, unde pot vedea toate înregistrările care le vor fi arătate copiilor. La această vârstă li se arată cum se dezvoltă corpul și ce modificări apar în perioada pubertății, astfel ca copilul să nu fie surprins atunci când va vedea modificări ale corpului său. Li se arată desene animate și li se explică totul pe înțelesul lor.

De asemenea, deseori au cursuri despre alimentația corectă. Există acest mit că în SUA lumea e obeză, începînd din copilărie și că ei nu știu a se alimenta corect. Este doar un mit, deoarece copii sunt educați încă din clasele primare ce înseamnă o alimentație corectă și care din produsele alimentare și băuturi nu trebuie să existe în casa unei persoane care vrea să aibă grijă de sănătatea sa. Astfel, după acest curs, copii aduc părinților diverse cărți ca și aceștea să se informeze.

Mai au și un curs de psihologie, unde profesorii îi încurajează pe copii să nu aibă emoții, să fie calmi și de ce acest lucru este important. Copii sunt foarte încurajați la examene, înainte de teste, mereu li se spune ”Eu cred în voi”, ”Voi sunteți bravo și puteți face asta”, li se explică de ce este important ca la test, ori înainte de orice examen, să fii calm și liniștit.

Despre costuri și cheltuieli nu pot să mă expun pentru toate școlile din SUA, noi mergem la o școală publică și nu am plătit niciun ban timp de un an de zile, cât copilul a studiat în clasa a patra.

Bani pentru profesori nu se strâng sau bani pentru cadouri, draperii ori pentru alte lucruri necesare pentru școală. Aici nu există obiceiul de a scoate bani din părinți, ci dimpotrivă, de a ajuta copilul să aibă tot necesarul ca să-și facă studiile.

Cheltuielile mele pentru școală au fost de vreo 20 dolari timp de un ani. Și asta pentru achitarea a câtorva excursii. Cea mai scumpă a fost vreo 9 dolari, în rest 2 dolari, 4 dolari ori 5 dolari.

Aici nu există serbarea de 1 septembrie. De fapt școala începe pe 18 august și durează până pe 8 iunie, copii nu se pregătesc pentru prima zi de școală, fiecare se îmbracă cu ce are și își ia un caiet, vre-o două creioane și ghiozdanul. La școală au de toate, cărți, creioane colorate etc.

Copii au posibilitatea să își ia cărți artistice gratuite de la școală în fiecare săptămână, vinerea le sunt aduse mai multe cărți ca donații și ei își aleg ce carte vor. Sunt stimulați să citească mult prin diverse metode, de exemplu noi am avut o ancheta (Jurnal) unde, până la sfârșitul lunii copilul trebuia să scrie zilnic ce carte a citit, iar părintele să semneze la final de lună dacă acea anchetă. Dacă e plină i se dă gratuit un tichet în parc etc. Să știți că acestă metodă stimulează foarte bine.

De Revelion, fiica mea a primit o bicicletă de la școală, de fapt au primit toți copii care au spus că nu au bicicletă, respectiv școala a făcut aceste cadouri deoarece primise o finanțare în acest scop, iar copii s-au bucurat mult.

Comunicarea profesor- părinte este de maximul două ori pe an, când se organizează adunări pentru părinți, însă și atunci copilul ne aduce un bilețel și părintele alege ziua și ora când poate veni să discute cu profesorul. Discuțiile sunt individuale și se discută doar despre reușitele copilului tău. În rest, notele le primim prin oficiul poștal.

Copii sunt tratați de la egal la egal cu profesorul. Acest lucru nu înseamnă că ei sunt alintați ori obraznici, se pune un mare accent pe individualitatea copilului și pe libertatea lui de exprimare, de gândire. Copii nu se tem să greșească, pentru că mereu li se spune că vin la școală să învețe, respectiv e firesc să facă greșeli.

Mai au o regulă de disciplină – este interzis să te bați, să împingi sau să numești cu cuvinte necenzurate și să înjosești alți copii. La școală și în societate ei sunt învățați să se comporte decent, astfel au și reguli prin care sunt pedepsiți dacă cineva a comis încălcarea, fie copilul este ținut mai mult cu 5-10 minute după lecții și citește, iar părinții, când vin după copil, sunt anunțați despre pedepsa copilului.

Lecțiile încep la orele 7:45 exact. La această oră porțile școlii sunt încuiate și intrarea sau ieșirea se fac prin oficiul școlar. Dacă vrei să iei copilul mai devreme de la ore nu o poți face intrând liber pe teritoriul școlii, ci trebuie să mergi la oficiul școlar, te prezinți, semnezi în registru și aștepți până copilul este chemat din clasă. Securitatea în școlile americane este la un nivel înalt.

Middle School

Aici nu prea pot să vă dau multe detalii pentru că nu am copii la acest ciclu de învățământ, dar odată ajunși la acest ciclu, elevii au parte de un curriculum mai flexibil, au materii obligatorii și materii opționale. La materiile obligatorii, precum matematica, engleza și științele, elevii pot fi plasați într-o grupă conform nivelului lor academic.

High School ( învățământul liceal)

Materiile obligatorii formează orarul săptămânal al elevului, laolaltă cu cele opționale, alese de ei. Unele dintre materiile obligatorii sunt: engleza, matematica, limbile străine, educația fizică, artele și/sau muzica, științe generale, studii sociale (materie care îmbină istoria, politicile și geografia). În plus, elevii au flexibilitatea de a-și alege nivelul la care să studieze, materiile obligatorii și pe cele opționale, sub îndrumarea consilierului școlar și a părinților.

Consilierul școlar este persoana care îi face curricula școlară elevului și îi calculează numărul totale de credite (ore) care trebuie să le îndeplinească elevul pentru a finisa liceul. Orele sunt calculate și obiectele sunt alese în dependență de profesia pe care elevul planifică să o aibă în viitor, un fel de plan școlar individual, totul se face cu aproximație, deoarece pe parcursul anilor acesta poate să-și schimbe profesia pe care o va dori în viitor, astfel că va avea incluse în planul școlar acele obiecte generale care sunt necesare pentru mai multe universități, colegii etc.

Cu disciplina aici este la fel de serios. Dacă elevul lipsește de la ore, în secunda următoare ambii părinți primesc un e-mail prin care sunt informați că elevul a lipsit de la ore și sunt rugați să se prezinte la școală pentru a verifica ori justifica motivul absențelor. Pe lângă e-mail, ambii părinți sunt telefonați. Elevii știu că, cu cât au mai multe lipse, cu atât sunt mai puține șanse să acumuleze creditele necesare pentru finisarea școlii, astfel că aici nu se practică să fugi de la ore, iar lipsele trebuiesc motivate, și părinții sunt cei care trebuie să informeze oficiul școlar despre motivul lipsei.

Este de menționat că elevii în acest ciclu de învățământ sunt educați de a fi independenți, să își câștige singuri banii, asfel că mulți din elevi lucrează. Și nu fac asta pentru că părinții nu au din ce îi întreține, ci pentru că aici e o altă cultură decât în Moldova. În SUA nu e deloc rușinos să lucrezi chelner, vânzător ori să ajuți pe cineva la o casă de bătrâni, de exemplu. Școala le dă elevilor ”work permit” și ei sunt liberi să-și caute un job part-time, câteva ore după școală.

Accentul se pune pe independență, pe gestionarea corectă a banilor, și cum să te descurci singur fără părinți.

Începând cu decembrie-ianuarie, elevii din clasa a 12-a sunt ajutați de profesori la școală să aplice la facultățile dorite. Toate aplicațiile în SUA se fac on-line, până la finisarea școlii. De obicei, aplicațiile se fac la mai multe facultăți, iar dacă ai norocul să fii admis la mai multe facultăți atunci ai șansa să alegi unde vrei să-ți continui studiile.

În acest cilu, de asemenea, nu există taxe pentru școală, adunatul banilor pentru profesori, cadouri, flori etc. De fapt, toată comunicarea cu profesorii este on-line, primești toate reușitele copilului prin poștă ori e-mail, iar dacă părinții au întrebări pot merge la școală și discuta orice întrebare.

În plus, elevii sunt învățați, încă din școală, să respecte regulile de bază, legile americane și că orice violare a legii poate aduce consecințe serioase, chiar dacă ei sunt minori. În California este cea mai severă lege cu privire la minori. Aceștea pot fi condamnați cu privațiune de libertate pe viață.

Elevii sunt familiarizați cu regulamentul școlii la început de an și sunt obligați să-l respecte.

Despre activismul civic și patriotism, dreptul la vot etc. ei învață încă din clasele primare. În SUA, copii de clasele primare știu practic tot despre politica din țara lor, știu cine e președintele țării, cine candidează la funcțiile importante din stat, știu cine e guvernatorul etc. La fel, știu de ce este necesar ca fiecare cetățean să se folosească de dreptul la vot. Aceasta parte a educației m-a mirat enorm de mult.

Elevii sunt evaluati pe parcursul anului școlar prin teste, examene finale la sfârșitul semestrelor, teme pentru acasă, proiecte de grup, participare activă la clasă etc. Toate formele de evaluare contribuie la stabilirea notei finale a elevului la fiecare materie studiată în parte. Elevii nu sunt stresați, sunt foarte pregatiți înainte de teste și nimeni nu copie. Pentru americani copiatul este egal cu furtul…

Totodată, americanii consideră că copii trebuie crescuți și educați într-un mediu liniștit și calm. Nu ai voie să ridici vocea și nu ai voie să aplici nicio formă de violență asupra copilului. Înainte de teste, copiii mereu aud cuvinte de încurajare și majoritatea profesorilor le spun că pentru a avea rezultate bune și a te concentra mai bine, creierul trebuie să fie calm și să nu fie stresat.

Sistemul de notare

Notele sunt exprimate fie prin litere (A+, A, B+, B, C+ etc.), fie prin procente de până la 100%. Media acestora este exprimată printr-un sistem de punctare numit Grade Point Average (GPA), unde punctajul maxim este 4.

La finisarea clasei a 12-a, absolvenții au o manifestație, unde li se înmânează diplomele. Se numește ”graduate”. Toată școala se pregătește cu emoții pentru această zi, părinților, rudelor li se eliberează din timp tichete de intrare gratuite, deci nu poate intra oricine. Și aici o să vedeți bunici, străbunici, părinții, surorile, verișori, prietenii cei mai apropiați - e o atmosferă de sărbătoare. Absolvenții pregătesc discursuri prin care mulțumesc profesorilor, părinților, pentru că le-au fost alături în toți acești ani. Manifestarea începe, obligatoriu, cu imnul țării. Și nu. Nu se face în restaurante ori localuri pompoase. Ceremonia are loc pe stadionul școlii.

Toți absolvenții din clasa a 12-a sunt îmbrăcați în robe, elevii au posibilitatea, dacă vor, să își procure acestă robă și îi va costa în jur de 40 dolari sau pot să o împrumute de la școală, gratuit, cu condiția să o returneze.

Baluri de absolvire pompoase și scumpe, cel puțin în școala unde și-a făcut studiile copilul meu, nu au fost.

Americanii sunt foarte simpli. Ei nu pun mare accent pe vestimentație, pe distracții scumpe, în schimb se bucură de viață, știu să-și încurajeze copiii, să le fie alături, să-și urmeze visurile. Pentru mine a fost total neobișnuit ca la absolvire să văd atâta lume. Un copil absolvent și circa 15-20 de rude au venit să-l privească cum își va ridica diploma. Se bucurau, strigau, îi susțineau prin aplauze și îmbrățișări – acest lucru mi s-a părut extrem de frumos și emoținant.

Text: Violeta GAȘIȚOI
Foto: arhivă personală

Recomandări