Februarie, luna carnavalului

Februarie, luna carnavalului

Carnavalul are origini vechi, chiar numele său provine din latinul carnis levare, adică îndepărtarea cărnii şi are prin aceasta o conotaţie religioasă ce se referă la perioada de dinaintea postului Paştelui. Încă din Evul Mediu, mai ales în lumea occidentală, exista obiceiul ca această perioadă să fie marcată de mâncare pe săturate şi dezmăţ. Pe durata carnavalului, care nu s-a născut totuşi o dată cu creştinismul, ci încă din Antichitate, totul este permis: nebunie, bal, transgresarea regulilor, mascarade, travestiri…

De-a lungul timpului, carnavalul s-a îmbogăţit în funcţie de specificul local, aşa că astăzi există, în întreaga lume, mai multe carnavale, în diverse colţuri ale lumii.

Salvador de Bahia (Brazilia)

Cea mai mare sărbătoare a străzii din lume. Dacă cel de la Rio este carnavalul şcolilor de samba, carnavalul din Bahia este cel al mulţimii. Peste două milioane de oameni ies în stradă sau pe plajă pentru a dansa, timp de şase zile, în ritmuri braziliene, în jurul unor camioane imense. Pentru cei care preferă băile de mulţime, este locul ideal, şi însuşi sloganul acestui carnaval sună aşa: "Inima lumii bate aici".

Veneţia (Italia)

Carnavalul care datează din secolul XI, dă oraşului un aer ireal, transformându-l într-o Commedia dell’Arte. Prin măşti, poţi să dai frâu liber fanteziei şi să te eliberezi de constrângeri şi legi, ceea ce le-a făcut pe autorităţile oraşului să interzică acest obicei prin secolul XVII. Astăzi, carnavalul este o încântare pentru ochi, un spectacol ciudat şi fermecător totodată, cu personaje costumate ce împânzesc canalele veneţiene şi Piaţa San Marco.

Rio de Janeiro (Brazilia)

Timp de patru zile nebune, Rio pare să uite de diferenţele sociale. Carnavalul s-a născut din întâlnirea a două culturi, în secolul XIX: dansurile africane şi tradiţia Entrudo, echivalentul portughez al Lăsatei Secului. Colonii portughezi care sărbătoreau în saloane luxoase au coborât atunci în stradă alături de sclavii africani. Astfel a luat naştere şi samba. Şcolile de samba defilează pe durata carnavalului, în costume delirante din strassuri şi paiete, iar cea mai bună şcoală va fi aleasă regina carnavalului.

Oruro (Bolivia)

Carnavalul, numit Diablada, este condus de o femeie demon în fruntea unui grup de demoni mascaţi, şi sărbătoreşte victoria Arhanghelului Mihail asupra diavolului. În acest oraş minier aflat la 3700 metri altitudine în Altiplano, carnavalul s-a născut din sincretismul între liturghia creştină şi tradiţiile ancestrale din Anzi. Din 2001, Unesco a clasificat acest carnaval în patrimoniul oral şi imaterial al umanităţii.

Barranquilla (Columbia)

Carnavalul, multietnic şi colorat, începe cu o bătaie de flori, urmată de o paradă a dansatorilor de cumbia şi de un festival de muzică. Pe durata carnavalului, dansatori şi cântăreţi mascaţi, satirizează actualitatea politică şi socială. Festivităţile se încheie cu înmormântarea lui Joselito, personaj pitoresc al carnavalului.

Cologne (Germania)

Carnavalul începe întotdeauna într-o zi de joi, când femeile taie cravatele bărbaţilor. Urmează apoi defilarea carelor cu manechine ce caricaturizează personalităţi politice, iar marţi, la miezul nopţii, manechinele din paie sunt arse în cursul unei ceremonii unde se petrece şi copiii primesc dulciuri. Miercurea, ultima zi a carnavalului, se dau focuri de artficii şi se mănâncă peşte.

Nice (Franţa)

În fruntea acestei parade se află un rege uriaş care va fi incinerat la sfârşit. Carnavalul are în fiecare an câte o temă, dar ceea ce rămâne neschimbat este bătaia cu flori, când femei sumar îmbrăcate, defilează în nişte care uriaşe şi aruncă mimoze şi garoafe celor de jos , care le adună pentru a-şi face buchete.

Binche (Belgia)

Este un carnaval care face parte din patrimoniul oral şi imaterial al Unesco. Pe durata carnavalului, bărbaţi costumaţi în Gilles, personajul central al festivităţii, trec prin oraş şi arunca cu portocale în trecători. Ca să fii Gilles, trebuie să fii născut la Binche sau să trăieşti aici de minim cinci ani!

Quebec (Canada)

Aici au loc întreceri cu barca pe apele îngheţate ale fluviului Saint-Laurent, întreceri de sănii trase de câini şi un concurs de sculptură în gheaţă. Băutura carnavalului este caribou, un cocktail din porto, sherry, brandy şi vodkă, iar vedeta carnavalului este un simpatic om de zăpadă construit din şase mii de blocuri de gheaţă.

New Orleans (SUA)

Carnavalul constă într-un bal mascat unde predomină violetul, galbenul şi verdele, iar paradele sunt organizate de Krewes, cluburi exclusiv masculine care îşi transmit tradiţia din generaţie în generaţie.

Port of Spain (Trinidad Tobago)

Micuţa ţară din Caraibe care a dat ritmurile de soca, calypso şi steelband, este cunoscută şi pentru unul din cele mai fierbinţi carnavaluri. Carnavalul marchează abolirea sclaviei din sec. XIX, când sclavii au ieşit în stradă costumaţi, maimuţărindu-şi stăpânii. Petrecerea, care începe din prima zi a anului şi ţine până în martie, este una din sursele de inspiraţie ale celebrului festival jamaican din Notting Hill, de la Londra, din luna august.

Recomandări