Felicia Cojocaru: “Dorim să dezvoltăm relații de colaborare şi prietenie între Alsacia și Moldova!”

Felicia Cojocaru: “Dorim să dezvoltăm relații de colaborare şi prietenie între Alsacia și Moldova!”

Felicia Cojocaru este stabilită de mai bine de 8 ani în Alsacia, Franța, are o carieră în cadrul Consiliului Europei și, recent, împreună cu parteneri implicați în cooperarea internațională, a fondat Asociația Alsace-Moldavie, menită să dezvolte legăturile de prietenie și colaborare pe plan economic, cultural, social și academic între cele două regiuni.

Vă propunem un interviu cu Felicia Cojocaru, vicepreședinta Asociației Alsace-Moldavie, despre proiecte interesante și ambițioase!

Felicia, povestește-ne cum ai ajuns să locuiești în Franța și care a fost provocarea adaptării acolo?

După o activitate profesională de mai bine de 10 ani în cadrul Guvernului Republicii Moldova, în 2011 am hotărât să reiau studiile în Franța, Alsacia. De ce Alsacia? Am rămas îndrăgostită de Strasbourg încă din 2007, atunci când am pășit pe aceste tărâmuri pentru prima dată, în calitate de Secretar al Delegației Naționale a Republicii Moldova la Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei.

Astfel, am obținut o bursă de Master de la Guvernul Franței și mi-am făcut studiile la Institutul de Științe Politice a Universității din Strasbourg, după care am continuat cu un doctorat la Facultatea de Drept. Concomitent cu studiile, am devenit funcționar internațional și am activat în cadrul Consiliului Europei. Unul din proiectele recente la care am lucrat a fost “Rețeua parlamentară pentru politicile de diasporă” a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Momentan mă ocup de două proiecte “Rețeaua parlamentară Femei Fără Violență” și “Alianța parlamentară împotriva rasismului, urei și discriminării” în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Atât din punct de vedere profesional, cât și familial, viața a așternut o filă nouă în calea mea. Înainte de a decide să mă stabilesc în Franța am călătorit mult în legătură cu activitatea mea profesională. Însă, numai în Alsacia m-am simțit ca acasă. M-am adaptat foarte ușor, deși uneori au fost și greutăți. Mi-am făcut mulți prieteni, am familia alături și mă simt “acasă”.

Ce te-a motivat să fondezi Asociația Alsace-Moldavie și cine te-a susținut în acest demers?

Fiind pe tărâmuri străine, noi rămânem ambasadorii țării noastre. În Alsacia am întâlnit oameni frumoși, atât alsacieni, cât și conaționali. Ca urmare a contactelor și întrevederilor cu mai mulți parteneri implicați în cooperarea internațională, cum ar fi Dl Emmanuel Skoulios, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Franco-Moldave, Dl Gérard Staedel, Președintele Uniunii Internaționale a Alsacienilor în lume și cu susținerea acestora a fost constituită Asociația Alsace-Moldavie, ce și-a propus să promoveze Moldova în Alsacia și Alsacia în Moldova, să fortifice legăturile de prietenie, să favorizeze toate formele de schimb și cooperare între aceste două teritorii, fie ele de ordin economic, cultural, social sau academic.

Împreună cu Președintele Asociației, Dl Jean-Claude Million, precum și cu întreaga echipă de membri voluntari, ne propunem proiecte ambițioase care au menirea să contribuie la dezvoltarea relațiilor umane și la înflorirea acestor două teritorii.

Care sunt obiectivele Asociației și proiectele pe care le desfășurați?

Asociația Alsace-Moldavie își propune mai multe obiective: acțiuni de comunicare și informare pin intermediul conferințelor, seminarelor, expozițiilor și diferitor manifestări culturale care au drept scop promovarea tradițiilor naționale și legăturilor de prietenie și colaborare între cele două teritorii; facilitarea cooperărilor de gen înfrățiri între comunele alsaciene și cele moldovensti; suport universităților moldovenești care doresc să coopereze cu Universitatea din Strasbourg; asigurarea unei interfețe în dezvoltarea economică în consultare cu mediul de afaceri franco-moldav (Camera de Comerț și Industrie, rețelele de investitori, înterprinderi).

Recent, am organizat la Strasbourg o conferință cu tematica “De la Strasbourg la Chișinău - o punte economică, socială și culturală”, la care au participat peste 60 de persoane, printre care oficiali de nivel înalt, deputați, ambasadori, reprezentanți ai Consiliului Europei, șefi de înterprinderi etc. Acest eveniment a fost organizat cu scopul de a face un prim pas pentru a construi o punte între Alsacia și Moldova, a aduce mai aproape aceste două teritorii ca să se cunoască mai bine, să facă schimb de experiență și să se îmbogățească reciproc, atât pe plan economic, cultural, cât și social.

Anul 2019 marchează aniversarea a 30 ani de la adoptarea Convenției Internaționale a Drepturilor Copiilor. Cu această ocazie, Asociația Alsace Moldavie, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, organizează un concurs de desene pentru copii cu dizabilități din Republica Moldova - „Și eu am un vis”. Lucrările selectate vor fi expuse în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Copiilor, la Strasbourg, pe data de 29.06.2019. Premiul 1 și în funcție de fondurile disponibile, premiile următoare, va fi reprezentat de o excursie la Strasbourg, în inima Europei: vizita Instituțiilor Europene și a atracțiilor din regiunea Alsace.

Scopul acestui concurs este promovarea și recompensarea creativității copiilor cu dizabilități, promovarea lor și creșterea nivelului de informare al populației privind existența, condițiile, drepturile și necesitățile copiilor cu dizabilități.

Evenimentul din 29 iunie cu genericul “Copilăria inimilor noastre” este dedicat celor mici și mari, care vor ave aparte de multe surprize, muzică, concursuri, animații, ateliere de lucru, jocuri distractive pentru copii, expoziție de desene. Oaspetele nostru special este Ady Carp, care va veni să ne cânte pentru această cauză nobilă, dar și să ne susțină în desfășurarea concursului pentru copii cu dizabilități din Republica Moldova. Sperăm că va fi un eveniment frumos, care va reuni copiii din diaspora moldovenească, alsacieni și alți membrii din comunitățile de străini din Alsacia.

Pe 11 mai curent, Asociația Alsace-Moldavie a participat la Ziua Europei la Chișinău, alături de Ambasada Franței la Chișinău, unde au fost prezentate informații despre proiectele Asociației, despre Alsacia, precum și delicii și vinuri alsaciene. Banii colectați din vânzarea produselor, precum și donațiile au fost dedicate concursului “Și EU am un vis”.

Și tot recent, Asociația a participat la o expoziție în Republica Moldova, alături de leaderul francez (alsacian) de talie mondială “Bongard”, iar banii acumulați din donații au fost, de asemenea, direcționați spre concursul de desen pentru copii cu dizabilități din Republica Moldova.

În perspectivă avem multe alte proiecte interesante și ambițioase!

Spuneți-ne câteva detalii și despre înfrățirea orașelor Ribeauvillé și Ialoveni. Cum s-a întâmplat și ce presupune această înfrățire?

Unul din obiectivele Asociației este intermedierea și organizarea unor cooperări de tipul înfrățire între comunități alasciene și moldovenești. În acest sens, ne-am propus să facilităm și să însoțim aceste municipalități în implementarea diferitor proiecte practice de cooperare. Intervenția noastră va fi însoțită de proiecte de dezvoltare socială și locală (urbanism, infrastructură, economie), oferindu-le expertiză din Alsacia, inclusiv, la necesitate, prin facilitarea accesului la resursele europene pentru astfel de proiecte.

În acest sens, drept exemplu avem Acordul de principiu între orașul Ialoveni și orașul Ribeauvillé din Alsacia. În luna septembrie curent, o delegație din Ialoveni a fost invitată de către Primarul de Ribeauvillé să efectueze o vizită de 3 zile la Ribeauvillé pentru a definitiva împreună domeniile de cooperare reciproc avantajoase în cadrul ulterioarei înfrățiri între aceste două orașe.

După definirea domeniilor de interes comun, va fi semnat un acord de înfrățire între aceste două comunități, iar Asociația noastră îi va însoți în implementarea diferitor proiecte practice de dezvolare locală.

De asemenea, vreau să precizez că avem mai multe parteneriate de cooperare în dezvoltare printre comunele alsaciene și moldovenești. Drept exemplu, cooperarea dintre comuna Selemet (Moldova) și comuna Orbey (Alsacia). În aprilie curent, o delagație națională, condusă de către Dna Tatiana Badan, Președintele Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova, au fost primiți călduros de către Primarul localității Orbey, Alsacia, și echipa sa. Astfel, a fost lansată o perspectivă de parteneriat, iar Asociația Alsace Moldavie va susține și va acorda suportul în processul realizării acestuia.

Care sunt oportunitățile de care pot beneficia tinerii, studenții din Republica Moldova?

Universitatea din Strasbourg este una din cele mai vechi universități din Franța, care numără aproximativ 50 de mii de studenți, dintre care 20% studenți străini), 71 centre de cercetare și 18 laureați care au obținut Premiul Nobel.

Universitatea din Strasbourg gestionează proiecte de mobilitate internațională, precum ERASMUS+, destinat studenților din țările europene. Cooperarea în cadrul Parteneriatui Estic permite ca țările din Europa de Est, non-membre a Uniunii Europene, să participe la programul ERASMUS+. Asociația Alsace-Moldavie, a facilitat legăturile de cooperare între 4 universități din Republica Moldova care deja au semnat acorduri de colaborae cu Universitatea din Strasbourg. Aceasta le va permite studenților și profesorilor moldoveni să participe la acest proiect comunitar, prin mobilitate, stagii, formări, schimb de experiență etc.

Considerăm foarte important că putem să oferim studenților noștri o astfel de oportunitate și vom depune în continuare eforturi pentru a ajuta tinerii moldoveni să participe la astfel de proiecte și să beneficieze de experiență internațională.

Care este imaginea moldovenilor în Franța? Cât de ușor se integrează aceștia în societatea franceză?

Aș prefera să vorbesc despre Alsacia, nu despre Franța, în general. Din păcate, moldovenii și Moldova nu sunt bine cunoscuți în Alsacia. Deci imaginea este una neutră, alsacienii abia au auzit de Moldova și cunosc foarte puțin din tradițiile și patrimoniul său cultural, gastronomic.

Acesta este unul din motivele pentru care am creat această Asociație, să facem Moldova mai cunoscută. Moldovenii, în general, sunt bine integrați, chiar dacă numărul lor nu este foarte mare.

Ce credeți că pot sau ar trebui să învețe moldovenii de la francezi și francezii de la moldoveni?

În fond, moldovenii și alsacienii au destule lucruri în comun. Sunt de mici biculturali și vorbesc două limbi sau chiar trei, în afară de franceză și alsaciană, mulți vorbesc și germană, își iubesc tradițiile, sunt serioși și muncitori. Moldova ar putea învăța de la Alsacia buna lor organizare în toate procesele economice și sociale. Alsacia este una dintre cele mai bogate regiuni din Franța și este foarte dezvoltată economic și cultural. Și aceasta se datorează, în mare parte, bunei organizări.

Moldovenii sunt mai primitori și mai ospitalieri, în special cu necunoscuții. Alsacienii sunt mai rezervați, dar odată ce te împrietenești cu ei, te împrietenești pe viață.

Sperăm ca o asemenea prietenie să cream între Moldova și Alsacia!

Vă mulțumesc pentru interviu!

Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto

Recomandări