Franţa şi noua lege care va obliga magazinele să doneze hainele nevândute

Franţa şi noua lege care va obliga magazinele să doneze hainele nevândute

Franţa se află înaintea multor ţări când vine vorba de acţiuni eco friendly. De la drumuri luminate cu ajutorul panourilor solare la instalaţii din materiale reciclate, această ţară a făcut o prioritate din a găsi modalităţi creative de a avea grijă de mediul înconjurător.

Începând cu anul 2019, magazinele din Franţa ar putea fi obligate să doneze hainele care nu au fost vândute, conform unei legi noi. Planul guvernului este de a crea o economie circulară, iar această decizie s-ar adăuga legii deja în vigoare care îi obligă pe comercianţi să doneze produsele alimentare care sunt încă în stare bună, dar nu mai sunt la raft.

În trecut, magazinele de îmbrăcăminte aruncau hainele pe care nu reuşeau să le vândă şi, adesea, articolele vestimentare, chiar dacă în stare perfectă, erau distruse pentru a evita cotrobăitul prin gunoaie. Astfel, în fiecare an rezultau în jur de 700.000 de tone de haine care nu mai puteau fi purtate, şi asta doar în Franţa. Această cifră îngrijorătoare ar putea rămâne de domeniul trecutului în momentul în care legea va fi adoptată, iar tot surplusul de haine va merge către organizaţii caritabile.

Economie caritabilă, planetă fericită

În ultimele luni de zile, acest subiect a reprezentat o prioritate pentru Emmaus, o organizaţie cu sediul în Paris, care se concentrează pe stoparea fenomenului persoanelor fără adăpost. În februarie, o poză cu haine distruse a devenit virală şi a atras atenţia celor de la Emmaus. Sunt deja câteva luni de când angajaţii organizaţiei lucrează cot la cot cu prim ministrul francez Édouard Philippe pentru a soluţiona această problemă.

Foto: Facebook, Nathalie Beauval

Foto: Facebook, Nathalie Beauval

Guvernul francez îşi doreşte să creeze câteva stimulente pentru a motiva companiile să doneze hainele. În plus, pe lângă produsele alimentare şi cele de îmbrăcăminte, guvernul vrea să îşi îndrepte atenţia şi către industria electronică şi cea hotelieră.

Din păcate, industria textilă este a doua cea mai poluantă din lume, după cea petrolieră, iar noi, consumatorii europeni, aruncăm milioane de tone de haine în fiecare an, în timp ce alte 5 milioane sunt scoase pe piaţă.

Tu ce faci cu hainele pe care nu le mai porţi?

Dacă ai piese de îmbrăcăminte de care nu te-ai mai atins în ultimul an, e puţin probabil că o vei face în următorul. Aşa că te sfătuiesc să le donezi sau să le găseşti un proprietar nou. Sunt multe târguri de tip “yard sale” la care poţi participa. În acest mod vei putea câştiga şi tu, iar altcineva se va bucura de hainele tale vechi. Sursa

Recomandări