Fructele toamnei te apără de boli

Fructele toamnei te apără de boli

Haideţi să aflăm de ce "progresează" bolile şi cum ne putem feri de ele cu mijloace la îndemâna oricui.

pere

Obiceiuri alimentare greşite

Înlocuirea hranei crude cu hrană prelucrată termic a lipsit organismul de mijloacele naturale de apărare, din cauza distrugerii aproape în totalitate a vitaminelor şi mineralelor din alimentaţia zilnică. Trecerea de la alimentele crude, solide, la cele moi a dus la modificări ale procesului de masticaţie, ceea ce s-a răsfrânt asupra stării danturii noastre: explozie de carii şi boli ale gingiilor. Şi nu ne referim doar la efectul inestetic al pierderii dinţilor ci la cel dezastruos asupra sănătăţii, traduse în ulcere gastrice, dischinezii biliare, digestie dificilă, ca să enumeram doar câteva. Cât despre cancerele la colon, cercetătorii încriminează în 90% din cazuri alimentaţia greşită.

Beneficiile crudităţilor

Prin "crudităţi" se înţelege faptul că vegetalele nu sunt prelucrate termic prin fierbere, coacere sau prăjire. Se administrează alternativ - o zi suc de fructe, o zi suc de zarzavaturi - câte 50 ml de suc la fiecare 3 h. În restul timpului, ca lichide se bea apă sau ceai iar ca mâncare se preferă o alimentaţie dietetică, cu carne şi legume înăbuşite în abur sau fierte. După perioada curei exclusiv de sucuri, urmează o perioadă de tranziţie de câteva zile (5-10 zile), în care se introduc treptat frunze şi zarzavaturi, neprelucrate termic, sub formă de salate, reducând, în acelaşi timp, treptat, cantitatea de sucuri. Cura durează, în funcţie de afecţiune, 1-12 luni.

fructe toamna

1. Cura cu mere sau pere

Se practică 2 sau 3 zile, folosind o dietă alcătuită numai din mere sau pere crude, răzuite. Cantitativ, se utilizează două kilograme de fructe, repartizate în 5-7 mese pe zi. Prin conţinutul bogat în vitamine şi acizi naturali, merele exercită un efect antidiareic, antiputrid, antifermentativ, facilitând dezvoltarea florei intestinale normale, prevenind în acelaşi timp formarea pietrelor la vezică sau rinichi. Infuzia din coajă de măr este un bun depurativ şi diuretic. Sucul de măr, proaspat extras, se recomandă în stări febrile. Perele au efecte benefice în ateroscleroză, hipertensiune arterială, boli cardiace, nefrită cronică, edeme, oligurie.

poama

2. Cura de struguri

Se utilizează ca şi cura de mere pe perioade scurte (2-3 zile), sau în bolile maligne sub forma unei cure de 15-30 de zile. Se consumă numai pulpa boabei de struguri, fără seminţă şi coajă, sau numai sucul proaspăt extras. Se începe cura cu 1kg crescându-se treptat la 2-3 kg pe zi. Bogaţi în glucide (zahar, săruri minerale, vitamine, strugurii facilitează metabolismul organismului, echilibrează balanţa vitaminică, ne fereşte de gută prin eliminarea acidului uric din organism, exercită un efect decongestionant. 15 limon

3. Cura cu suc de lămâie

Sucul de lămâie, prin bogăţia în vitamina C şi săruri minerale, exercită un efect depurativ, neutralizant al acidităţii sângelui, întărind pereţii vaselor sangvine. Se consumă în prima zi sucul de la o lămâie, crescându-se doza zilnic cu câte o lămâie, până se ajunge la cinci lămâi pe zi. Din ziua a şasea, se scade doza cu câte o lămâie pe zi, până se ajunge la o lămâie pe zi. După o pauză de 2 săptămâni se poate relua. Cura este foarte eficientă în litiaza renală, gută, obezitate, angină, migrenă, varice, sciatică, boli hepatice, boli respiratorii.

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări