Ghiozdane cu rechizite din SUA, pentru copiii din Strășeni. Satisfacţia şi emoţiile trăite au fost mari!

Ghiozdane cu rechizite din SUA, pentru copiii din Strășeni. Satisfacţia şi emoţiile trăite au fost mari!

În Strășeni, la Centrul de Protecție Socială „Prometeu”, o mână de copii au așteptat cu nerăbdare să-și primească ghiozdanele. Bucurie mai mare nu există, pentru că acum li s-a împlinit visul.

Peste 50 de copii din orașul Strășeni, proveniți din familii cu o situație financiară precară, au avut parte de o surpriză imensă. ONG-ul “Backpacks For Hope”, fondat de Argentina Parasca, o moldoveancă stabilită în Statele Unite ale Americii, le-a oferit în dar câte un ghiozdan nou, echipat cu rechizitele necesare începerii anului școlar, astfel încât să pășească pe poarta școlii cu capul sus. Bucuria e imensă, pentru că, în sfârșit, au tot ce le trebuie să treacă pragul școlii, acolo unde mai uită de necazurile și lipsurile de acasă.

Argentina Parasca, fondatoarea ONG-ului “Backpacks For Hope” în SUA

Ei au primit cu bucurie darurile și, după ce au cântat și recitat poezii, fiecare a fost ocupat cu ghiozdanul lui.

“Sunt fericită că mi-ați făcut un astfel de cadou. Acum sunt liniștită și nerăbdătoare să încep școala. Nu am mai primit niciodată un ghiozdan plin cu de toate. Vă mulțumesc foarte mult”, ne-a declarat Cristina Sârbu, beneficiară a Centrului “Prometeu”.

Impresionat de darul primit a fost şi Oleg Stati, care are încă doi frați, dintre care unul invalid.

„Le mulţumim la toţi cei care ne ajută, acest dar reprezintă pentru noi nu doar un sprijin material, ci şi moral”, a adăugat el.

Nu a fost uitată nici președinta Centrului, Alexandra Boligari, o doamnă ajunsă la venerabila vârstă de 71 de ani care, cu răbdare și cu o iubire față de semeni, a alinat durerea a sute de copii care au ajuns la un moment dat la Centru. Ea a primit în dar din partea organizatorilor un laptop, o tabletă, dar și alte lucruri necesare ei.

dna alexandra

Anul acesta se împlinesc 12 ani de când își dedică viața copiilor. Nu are funcții și, cu atât mai puțin, bani. Are altceva în schimb, suflet. Și-a castigat, prin muncă și devotament, respectul tuturor celor care o cunosc. Și asta pentru că cea mai mare parte a timpului o petrece cu copiii care vin la Centru, le este alături în momentele când mamele adevărate nu pot sau nu vor să le fie alături!

“E o bucurie imensă ce nu poate fi exprimată în cuvinte. Mi-au dat și lacrimile de atâtea emoții. Mulțumesc doamnelor Argentina Parasca și Marina Ursachi, dar și tuturor celor care s-a gândit la copiii noștri. Nu ne așteptam la atâtea daruri, ne-ați făcut o mare surpriză. Contează foarte mult pentru copii, sunt sigură că vor ține minte că ați făcut ceva bun în viața lor”, a declarat Alexandra Boligari, președinta Centrului de Protecție Socială “Prometeu”, a cărui misiune este de a preveni abandonul școlar și de a fi alături de copii, prin asigurarea pe timpul zilei a unei mese calde și a unor activități de educație, recreere, socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață, orientare școlară.

Oamenii s-au solidarizat cu bunătate, umanitate și generozitate!

Proiectul, care este unul social și cu caracter educaţional, a fost implementat în SUA și s-a născut din constatarea dureroasă că un număr semnificativ de copii din mediul rural nu au posibilitatea de a-și cumpăra un ghiozdan și rechizitele necesare pentru a merge la școală și abandonează sistemul de învățământ.
Mai exact, acest proiect a prins contur în cadrul celei de-a 3-a Convenții Moldo-Americane, desfășurată pe 15 ianuarie 2016, în New-York, SUA, organziată anual de ONG-ul “MoldovaAID”, coordonat de Elena Drăgălin.

“Convenția este o oportunitate de a întâlni persoane care doresc să înțeleagă ce se întâmplă în țară și care învață unuii de la alții cum pot să se implice. Așa am făcut cunoștință cu Marina Ursachi, o moldoveancă stabilită la New-York, care m-a anunțat că vrea să facă un bine pentru o comunitate, în special pentru copii. Este minunat să te poți implica în a fi alături de un copil. Împreună am discutat detaliile, am făcut un plan de acțiune și iată că am reușit să le facem o bucurie acestor copiii care, mai mult decât orice, știu că numai școala îi poate salva. Sacrificiile și lupta cu neajunsurile e mult prea dură pentru ei, de aceea ne bucurăm că am readus speranța în sufletele lor. Deși campaniile noastre sunt mici, ele încearcă să conecteze un grup de oameni foarte nevoiași și dezavantajați de soartă cu un grup de oameni cărora le pasă și care pot să facă ceva pentru a le îmbunătăți situația”, ne-a declarat Argentina Parasca, fondatoarea ONG-ului “Backpacks For Hope”, precizând că peste 30 de persoane s-au solidarizat pentru această acțiune.

Marina Ursachi, reprezentanta “Backpacks For Hope” și coordonatoarea proiectului pentru copiii de la Centrul "Prometeu"

“Printre cei care au oferit ghiozdane pentru copiii de la “Prometeu” sunt moldoveni stabiliți cu traiul în SUA, dar și români, și americani, oamenii geneneroși care au donat pentru a aduce un zâmbet și speranță pe chipul unui copil mai puțin norocos. Oamenii au reacționat incredibil, cu bunătate, umanitate și generozitate!”, ne-a declarat Marina Ursachi, reprezentanta “Backpacks For Hope” și coordonatoarea proiectului umanitar.

Mesajul emoționant care a stors lacrimi

Tradițional, odată cu donația de ghozdane către copiii defavorizați social, organizatorii vin și cu un mesaj către aceștia.

“Este un mesaj în care promovăm valori de independență, învățământ, determinare, luptă, speranță. Ne place să știm cât mai multe despre copii, despre pasiunile lor sau situația de acasă. Ne străduim, pe cât posbil, ca ghiozdanul să corespundă vârstei copilului, intereselor sau necesităților lui. Cei care au donat câte un ghiozdan sunt foarte încântați să vadă pozele cu copii care l-au primit. Această experiență e foarte pozitivă și, după luni de muncă, ne încântă să vedem nu doar bucuria copiilor, dar și felul cum se schimbă atittudinea donatorilor față de copii beneficiari”, ne-au mai declarat organizatorii campaniei.

În acest an, cea care a dat citire mesajului pentru copii din partea “Backpacks For Hope”, un moment foarte emoționant, de altfel, a fost Valentina Ursachi, mama Marinei Ursachi. Prezentă la eveniment cu toată familia, ea a organizat pentru copii și o masă cu dulciuri.

Întreg mesajul îl puteți citi AICI!

Precizăm că, în 2015, prin intermediul “Backpacks For Hope”, au fost donate 105 ghiozdane pentru copiii din satul Hârtopul-Mare, r. Criuleni, organizatoarea căreia a fost Mariana Braniște.

În acest an, cu ajutorul comunității de moldoveni din Philadelphia, s-a reușit implementarea acestui proiect și pentru copiii din satul Găvănoasa, r. Cahul, acțiune coordonată de Natalia Ivanova.

 

Text: Alina MATEI

Recomandări