Gutuile: Cum se aleg și cum se păstrează

Gutuile: Cum se aleg și cum se păstrează

Gutuile sunt adevărate vedete ale toamnei, bogate în săruri și minerale, cu un buchet de vitamine și antioxidanți benefici întregului organism. Cumpără câteva gutui și află cum se păstrează peste iarnă, să te bucuri de ele când fructele de pe piață se împuținează.

Crude, coapte, uscate sau fierte, gutuile își păstrează proprietățile sănătoase oricum le-ai consuma. Aceste fructe sunt lăudate încă din vremurile antice. Grecii le considerau fructe magice și le numeau ”mere de aur”, iar specialiștii confirmă că gutuile au puteri de leac asupra unui număr mare de boli.

Consumul frecvent de gutui este benefic persoanelor care suferă de boli cardiace, pulmonare și hepatice. Datorită vitaminelor A, B, C și PP, precum și a sărurilor minerale întăresc sistemul imunitar și combat anemia. Sunt adevărate ”pansamente” pentru durerile de stomac și colite, iar substanțele astringente ajută funcția pancreasului. Dar, pentru a te bucura de toate proprietățile lor, trebuie să le consumi crude și trebuie să știi cum se păstrează gutuile peste iarnă.

Când se culeg gutuile

Sfârșitul lunii octombrie este perioada cea mai bună pentru a culege sau pentru a cumpăra gutui, pentru consum imediat sau să faci compot sau dulceață de gutui. Este bine să alegi fructe sănătoase, fără pete și mucegai, pentru a le păstra crude peste iarnă.

Din păcate, multe gutui sunt viermănoase pentru că sunt fructe dulci, iubite de insecte. Dar nu arunca fructele vătămate. Decupează bine zonele afectate și pătate și folosește pulpa sănătoasă la gemuri, dulcețuri și compoturi.

Gutuile sunt surori bune cu perele și merele, astfel că poți face un gem sau un compot asortat cu aceste fructe.

Cât timp se păstrează gutuile în stare bună

Vă mai aduceți aminte ce bine mirosea în cămara bunicii cu parfum de mere și gutui? Ei bine, aceste fructe pot fi păstrate aproape toată iarna în stare bună, dacă respecți câteva mici secrete:

- Pune gutuile în lădițe, unele lângă altele, învelite în hârtie cerată sau hârtie de copt;
- Ai grijă să nu pui gutuile unele peste altele, ca să nu mucegăiască;
- Găsește un loc bine aerisit, răcoros, unde intră lumina filtrată, iar umezeala este potrivită;
- Le poți păstra în cămară, într-un balcon închis și apărat de ger sau pe un hol bine aerisit, unde nu se face căldură;
- Nu se păstrează gutuile în bucătărie, deoarece aburii și umezeala vor deteriora fructele.

Vezi cum poți folosi acest fruct într-un delicios nectar de gutui.

Sursa

Recomandări