Hadeți să fim Crăciunul lor: O familie cu 11 copii din Todirești, Ungheni, îl așteaptă pe Moș Crăciun!

Hadeți să fim Crăciunul lor: O familie cu 11 copii din Todirești, Ungheni, îl așteaptă pe Moș Crăciun!

Sărăcia, fie ea lucie sau mai puțin cruntă, îşi face de cap în tot cursul anului. Nici în luna cadourilor nu se astâmpără. 

Cei 11 copii ai Eugeniei (40 ani) și ai lui Alexei Țurcan (42 ani) din satul Todirești, r. Ungheni, așteaptă cu nerăbdare sărbătorile. Când îi întrebi ce le-a adus, în anii trecuți, Moș Crăciun, îți răspund, oarecum jenaţi, că nimic. Nu că n-ar fi fost ei cuminţi, dar... n-a fost să fie. Şi chiar dacă Moşul n-a avut pană acum prea multe de oferit, îl aşteaptă. Poate că, odată şi odată, vineee!

Soții Eugenia și Alexei Țurcan au 11 copii, șapte fete și patru băieți, cu vârsta cuprinsă între 2 și 20 de ani și sunt o familie cu posibilități materiale reduse. Cu foarte puţinul care le-a fost hărăzit, se străduiesc să trăiască cât mai aproape de normalitate. 

Capul familiei, împreună cu copiii mai mari, lucrează cu ziua prin sat. Mai lucrează și un petec de pămant pentru a asigura cât de cât hrana celor 11 guri. Soţia are grijă de copii, căci aceasta este meseria ei. Bărbatul se străduieşte cât poate să-şi ajute soţia şi să le ofere celor 11 copii o viață decentă. Traiul şi-l duc toţi înghesuiţi în două cămăruţe, neîncăpătoare pentru atâtea suflete. Și pentru că sunt mulți, nu încap cu toţii la masă în bucătăria strâmtă, aşa că de cele mai multe ori masa se serveşte în două ture. Nu au frigider, dar, spune cu modestie Alexei, nici nu prea au nevoie, căci nu-şi permit să ia multe de mâncare, iar carnea e un lux pentru ei. Iau ce e mai ieftin, cât au nevoie pentru o zi-două. Asta se cheamă viaţa de pe o zi pe alta. Dar, spune bărbatul, pană la urmă, toţi oamenii au greutăţi.

În trecut, familia a beneficiat de ajutor social, dar acum nu-l primeşte pentru că au un lot de pământ pe care îl lucrează şi o capră, cu laptele căreia se hrănesc copiii. Nici ajutor de încălzire nu primesc, doar hăinuțe și, uneori, din ajutoarele care ajung în sat, pentru nevoiaşi. 

„Familia Țurcan este o familie social-vulnerabilă și se află în vizorul Asistenței Sociale. Locuiesc într-o casă bâtrânească, cu condiții minime de trai, au mai făcut reparație, dar tot se confruntă cu lipsuri. În prezent, trei dintre copii au atins vârsta majoratului si lucrează prin sat. În trecut au primit și ajutor material lunar, ne străduim să-i susținem în măsura posibilităților cu cele necesare pentru școlarizare, de 1 iunie. Acum, în perioada rece a anului, familia respectivă nu beneficiază de nicio îndemnizație. În general, sunt oameni cumsecade, muncitori. Cred că orice gen de ajutor le va prinde bine”, ne-a declarat Natalia Gherbovițan, asistenta socială din localitate.  

Chiar dacă situaţia familiei e dificilă, copiii aşteaptă cu nerăbdare Crăciunul. Cu toții speră la un brad pe care să-l împodobească cât mai frumos! Mai mult parcă nu au curaj să ceară. Nici măcar nu îndrăznesc să se gândească la faptul că ar putea să primească și ei daruri în prag de sărbători. Cu siguranţă, însă, că pe lângă brad, dulciurile, fructele și jucăriile se află pe lista dorinţelor lor. Copiii au nevoie de îmbrăcăminte călduroasă, încălțăminte, dar și cărți sau rechizite pentru școală, pentru că își doresc să studieze și să se realizeze în viață. 

„Cu şcoala o duc bine, cu toate că copii muncesc mult acasă şi nu au condiţii de a învăţa. Cu restul… încercăm să ne descurcăm, muncim pe unde suntem solicitați, lucrăm grădina, avem câteva păsări...”, ne-a spus femeia, care numai bunul Dumnezeu ştie cum le duce pe toate în fiecare zi.

Cu toții au nevoie și de produse alimentare, având în vedere că părinții câștigă cât abia să poată mânca zilnic câte ceva. Un frigider, un televizor, obiecte de mobilier, produse de igienă, cearșafuri, pături, lemne, le-ar ușura din povara cu care se confruntă și le-ar reda speranța că Moc Crăciun există!

Pentru că am fost profund impresionați de peisajul, deloc vesel, în care trăiește această familie, le-am promis că o să le transmitem dorinţele Moşului, simţindu-ne ca pe emisarii săi. Haideți să ne mobilizăm și să aducem puțină bucurie în suflete acestor copii. Haideți să împărțim BUCURIE! Hadeți să fim Crăciunul lor. Pentru o zi, să ne folosim luminițele din ochi ca să le aprindem pe cele din sufletul lor. 

Campania #sadaruimbucurie este susținută de jurnalista Alina Matei, cea care sprijină toate inițiativele www.thewoman.md.

„Indiferent de cât de bine sau de rău ne-a mers în ultimul an, trebuie să ne gândim că lângă noi există oameni care trăiesc sub pragul sărăciei, în disperare, fără perspective. Am încrederea că vom putea să le oferim acestor copii mai mult decât o vorbă bună, de aceea vă invit să ne fiți alături în susținerea acestei familii, pentru că numai împreună vom putea oferi acestor copiii bucuria Crăciunului. Pentru că și ei au dreptul măcar la sărbători fericite, dacă nu la un ajutor pe termen lung”, declară Alina Matei. 

Dacă vrei să dai o mână de ajutor, pe lângă gândurile bune, încap și faptele bune. Tatăl copiilor, Alexei Țurcan, poate fi contactat direct, la numărul de telefon: 060904385. 

Iată lista și vârsta copiilor: Parascovia (2 ani), Valentina (4 ani), Valeriu (6 ani), Marina (8 ani), Vladimir (10 ani), Gheorghe (12 ani), Olga (14 ani), Iulia (16 ani), Andrei (18 ani), Maria (19 ani) și Ioana (20 ani). 

Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto

Recomandări