Iată cum poți prepara două salate delicioase și extrem de benefice din frunze de păpădie

Iată cum poți prepara două salate delicioase și extrem de benefice din frunze de păpădie

Frunzele de păpădie sunt un aliment-medicament deosebit de prețios pentru sănătate. Sunt multe motive pentru care ar trebui să consumi frunze de păpădie. Pe lângă faptul că conțin o cantitate mare de calciu și fier, frunzele verzi de păpădie au o gamă largă de beneficii pentru sănătate: de la detoxifierea naturală și curățarea corpului, în special a ficatului, la cure de slăbire și până la ameliorarea, prevenirea diverselor boli.

Salata de papadie se poate prepara atât din frunze, floare, cât și din tija păpădiei. Este bine să alegi frunzele tinere și fragede, de la plantele care încă nu sunt înflorite. Frunzele mari care apar la păpădia înflorită sunt mult mai amare și mai puțin indicate pentru consum. Tulpina și rădăcina de păpădie sunt si ele bune pentru sănătate, fiind bogate în elemente active necesare organismului.

Iată cum poți prepara două salate delecioase și extrem de benefice din frunze de păpădie:

Rețeta 1

Pentru o porție de salată sunt necesare 15-25 de frunze, care se spală în jet de apă rece, apoi se taie și se amestecă bine cu oțet de mere și sare, după care se consumă pe stomacul gol, cu 15-20 minute înainte de micul dejun. În cazul bolilor cronice de ficat, o cură durează minim 40 de zile, iar pentru întreținerea organismului - minim 12 zile.

Rețeta 2

500 g frunze de păpădie crude, 2-3 linguri de ulei de măsline, 2-3 fire de ceapă verde, 2-3 căței de usturoi, 6-8 jumătăți de nucă mărunțite, 5-6 ridichi, suc de la o jumătate de lămâie, sare și piper, 2-3 linguri de parmezan ras.

Cei care doresc un gust mai bogat pot amesteca frunzele de păpădie cu salata verde, cu frunzele de rucola, spanac și alte verdețuri.

În afară de salată, frunzele proaspete se pot adăuga și altor mâncăruri, mai ales celor cu carne și peste.

Floarea, eventual măcinată, se adaugă de asemenea la ciorbe și salate orientale sau poate fi consumată prăjită, ca o adevărată delicatesă.

Rădăcina uscata și tocată mărunt se folosește la prepararea unei excelente băuturi care poate înlocui cafeaua sau ceaiul. După ce rădăcinile au fost curățate și spălate bine se fierb în apă sărată cam 5-6 minute, apoi se pun la uscat.

Recoltarea frunzelor, a florilor sau a bobocilor de păpădie se face primăvara, în lunile aprilie-mai, iar uscarea lor se realizează la umbra, în strat subțire, în locuri bine aerisite.

Frunzele de păpădie au proprietăți medicinale uimitoare

• Principalele elemente active din frunzele de păpădie sunt: vitaminele (A, C, E, K, B1, B2, B5, B6, B12, D, P), acid linoleic, acid linolenic, inulină, potasiu, zinc, calciu, cupru, sodiu, fier, fosfor, cobalt, mangan, magneziu, pectină, acid galic.

• Se știe că frunzele de păpădie au un conținut ridicat de antioxidanți.

• Păpădia are efect de stimulare a poftei de mâncare.

• Stimulează funcția hepatică, secreția biliară, normalizează fierea leneșă, este indicată în cazuri de litiază biliară, icter și hepatită.

• Păpădia este recomandată persoanelor care suferă de diabet (stimulează secreția de inulină), hipoglicemie, calcuri biliari, pietre la rinichi și anemie.

• Ajută în tratamentul aterosclerozei, afecțiunilor biliare, bolilor de ficat, indigestiei, bolilor articulare și reumatismului.

• Este o plantă care ajuta în combaterea cancerului, conține multe vitamine, mai ales A și C.

• Are proprietăți diuretice, anti-toxice, de aceea este un bun remediu contra bolilor de rinichi, intoxicațiilor, colecistitei, gastritei cu aciditate mică, cirozei hepatice.

• Păpădia ajută la eliminarea acidului uric din organism, în tratamentul afecțiunilor căilor urinare și este recomandată în cazuri de insuficiență renală. De asemenea, dezintoxică organismul, curăță sângele de toxine și promovează eliminarea substanțelor toxice prin intermediul urinei.

• Păpădia posedă proprietăți antiinflamatorii care pot oferi beneficii pentru cei cu astm și alte boli inflamatorii.

Text: Alina MATEI

Recomandări