IATĂ cum să vopsești natural ouăle de Paște

IATĂ cum să vopsești natural ouăle de Paște

Vine Pastele și poate te gândești să vopsești ouăle și în alt mod decât cel clasic, cu vopsea din comerț plină de chimicale. Pentru a evita introducerea în organism a unor substanțe foarte nocive, cel mai indicat este să ne reîntoarcem la vechile tradiții de vopsire a ouălor. Este mult mai simplu decât te-ai fi gândit ăi vei fi întotdeauna surprinsă de nuanțele obținute.

Îți propunem să folosești ouă albe de țară pe care să le colorezi cu sfeclă roșie, varză roșie, coji de ceapă, afine, turmeric și spanac sau urzici. Este simplu, amuzant și, cel mai important, sigur pentru sănătatea ta.

Indiferent de culoarea aleasă, în general, procedura este aceeași. Umple cu apă o cratiță și adaugă 2 linguri de oțet alb care fixează culoarea . Pune oala pe foc și alteaptă ca soluția să dea în clocot. Adaugă ingrediente naturale, în funcție de culoarea pe care vrei să o obții, dă focul mic pentru două minute, iar apoi stinge aragazul.

Ouă de Paște galbene

Adaugă 3 linguri de turmeric în soluția obținută, iar apoi pune ouăle fierte și ține-le până când capătă culoarea dorită. Folosește mănuși de protecție, deoarece turmericul pătează pielea.

Ouă de Paște de culoare roz

Adaugă 4 cești de sfeclă roșie, tocată mărunt, în apa fierbinte și așteaptă 15 minute, apoi scufundă ouăle. Nu te îngrijora dacă la început ouăle vor avea o culoare maronie. Ouă galbene mai poți obșine și cu macerat din morcovi, flori de galbenele, coajă de măr, coajă de portocale sau lămâie.

Ouă de Paște bleu

Adaugă în apa fierbinte 3 cești de varză roșie, tocată mărunt, și scufundă ouăle în această compoziție. După 30 de minute vei observa cum ouăle au prins o culoare bleu. Pentru o culoare mai închisă, le poți lăsa pe noapte în apă.

Ouă de Paște portocalii

Adaugă în apa clolocită 4 cești cu ceapă galbenă și scufundă ouăle. Lasă-le peste noapte în această apă, iar dimineața vei ave aouă portocalii.

Ouă de Paște gri-argintii

La 4 cești de apă clocotită s epun 4 cești de coacăză. Scufundă ouăle și lasă-le peste noapte la frigider. Dimineața vei avea ouă de paște gri-argintii.

Alte culori care pot fi obținute din plante

Roșu deschis: coajă de ceapă roșie, sfecla proaspătă, floare de bujor;
Verde: secară crudă de primăvară, mentă, frunze de mesteacăn, foi de spanac;
Maro: frunze de nuc, ceai negru sau cafea.

Există câteva reguli de bază de care trebuie să ții cont

√ Foloseste ouă care au coaja albă pentru că pe ele se fixează mai bine pigmentul;

√ Spală foarte bine ouăle înainte de vopsire, astfel încât să nu prezinte niciun fel de murdărie și să fie perfect degresate;

√ Indiferent ce folosești pentru vopsire, adaugă în apă și o lingură de oțet, pentru că acesta fixează culoarea;

√ După ce ai vopsit ouăle, șterge-le ușor cu o cârpă pe care ai pus puțin ulei, pentru a le oferi luciu.

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări