Iată cum se fierb corect ouăle

Iată cum se fierb corect ouăle

Se spune că a fierbe un ou pe placul fiecăruia este mult mai greu decât pare. Aproape de fiecare dată, consistenţa oului diferă. Acest lucru se întâmplă pentru că oul conţine atât albuş, cât şi gălbenuş.

1oua

Albuşul fierbe la 82 de grade Celsius, în timp ce gălbenuşul, la 77, spun specialiştii.

Să vedem cum se fierb corect ouăle:

1. Pune ouăle într-un vas suficient de încăpător încât acestea să stea într-un singur strat, deci să nu fie ouăle unul peste altul. Adăugă suficientă apă încât să le acoperi.

2. Pune apă la fiert şi de îndată ce apar bule pe marginea apei şi ouăle se mişcă uşor, oprește focul, acoperă cratiţa şi cronometrează.

3. Dacă vrei ouă fierte moi, le lași în oala acoperită 3 minute; dacă vrei ouă fierte tari, le lași 12-15 minute.

4. Scoate ouăle şi lasă-le în apă rece, puţin dacă vreţi să le consumaţi calde, mai mult dacă le vei servi reci.

"Timpul de gătit" de mai jos se referă la timpul în care oul se află în oală acoperită.

oua-fierte

Cum să le fierbi conform ştiinţei

Un bucătar renumit, J. Kenji López-Alt, a găsit o metodă… ştiinţifică pentru a fierbe pefect un ou.

În apa clocotită el a pus mai multe ouă, pe care le-a lăsat timp de 30 de secunde, apoi a adăugat câteva cuburi de gheaţă pentru a scădea temperatura.

A scos pe rând câte un ou, iar la final a fotografiat fiecare produs şi modul în care acesta s-a fiert, publicând imaginile aferente.

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări