Iată de ce nu îți găsești partenerul de cuplu potrivit

Iată de ce nu îți găsești partenerul de cuplu potrivit

Persoanele cu interese opuse nu doar că sunt atrase una de alta, dar formează cele mai stabile cupluri. Această afirmaţie este un MIT, adesea întâlnit atunci când se discută despre relaţii. De fapt, dacă vrei să găseşti pe cineva cu care să îmbătrânești împreună, caută o persoană cu aceleași valori ca și tine, cu atitudini similare şi compatibile cu ale tale.

cuplu

Știi de ce aceste lucruri ţi se întâmplă iarăși când întâlnești pe cineva? De ce eşti atrasă de persoanele greşite sau de ce aștepți mereu într-o relaţie pe cineva care nici nu ştie că tu exişti? Îţi sună cunoscut sentimentul? Acest tip de frustrare poate fi identificat în unul din miturile despre relaţii care te fac să alegi relaţii departe de a fi ideale. Care este acest neînsemnat, dar foarte puternic mit? Credinţa falsă că „persoanele cu interese diferite vor crea un cuplu mai stabil”.

Ana Niculăeș, psiholog

Iată istoria Ecaterinei, o femeie divorţată a cărei istorie e posibil să îţi pară cunoscută (pentru asigurarea confidenţialităţii, numele a fost modificat).

Am 32 de ani şi sunt în căutarea unei relaţii armonioase şi stabile, dar mereu sunt atrasă pe bărbaţi nepotriviţi pentru mine. Sunt inteligentă, în formă fizică bună şi mereu mi se spune că arăt foarte bine. Am prieteni foarte buni, o relaţie apropiată cu părinții mei, îmi place să ies în oraş şi să mă distrez. Sunt divorţată de o perioadă de timp şi nu vreau să mă recăsătoresc imediat. Dar aşi vrea să întâlnesc pe cineva care vede un viitor alături de mine cel puţin pentru următorii ani. Am observat că de cele mai dese ori ies la întâlniri cu bărbați care nu au un lucru stabil, nu agreează familia mea sau nu-i place să facă sport.

Ultima mea relaţie a fost cu un dansator de 35 de ani care arăta foarte bine, dar de când ne întâlnim, de 3 luni, nu a avut nici un concert, aşa că lucrează în construcţii pentru a acoperi cheltuielile de trai. Pare pasionat de viaţă, dar am impresia că preferă să trăiască în lumea lui imaginară decât să se gândească la copii sau familie ca parte din viaţa lui. Ce fac greşit că întâlnesc doar astfel de bărbați?

Asemenea Ecaterinei, multe persoane sunt atrase de persoane de sex opus cu interese diferite. Cu toate acestea, cercetările demonstrează că ceea ce este similar îi ajută, de fapt, pe oameni să fie mult timp împreună. Nu există pericole în a avea prea multe în comun cu persoana dragă ţie. Anume atitudinile similare, opiniile, interesele, stilul de viața este ceea ce îi ajută pe oameni să se înţeleagă mai bine.

Există trei motive pentru acest lucru: Ceea ce este asemănător confirmă viziunea noastră asupra lumii, persoanele care au valori comune susţin şi afirmă opiniile noastre. De exemplu: tu și partenerul tău aţi fost crescuţi în aceeaşi religie, aveţi credinţe asemănătoare şi acest lucru va fi atu în relaţia voastră.

În al doilea rând, ceea ce este asemănător duce la mai puţine conflicte şi tensiune între parteneri. Tu şi partenerul tău nu veţi avea opinii diferite referitor la ceea ce este cel mai important pentru tine: valorile şi atitudinile tale faţă de viaţă.

În al treilea rând, asemănările duc la sentimente pozitive reciproce. De fapt, nouă ne place de alţii din motivul că ei împărtășesc acelaşi punct de vedere, pentru că ei se aşteaptă că noi la rândul nostru să-l plăcem.

Chiar dacă ştim că trebuie să stăm departe de persoane care sunt diferite de noi, oricum suntem atraşi de ei. În mod tipic acest lucru se întâmplă pentru că noi suntem fascinaţi de oamenii care sunt diferiți de noi. De asemeni, când vedem în alţii calități care ne excită, sunt exotice sau reprezintă părți ale caracterului nostru care sunt mai puţin dezvoltate.

Sugestie: dacă simţi că eşti atrasă de cineva foarte diferit de tine, gândește-te ce calităţi te-au impresionat la el. Este un bun indicator la ce trebuie să atragi mai multă atenţie la propria persoană.

A petrece timpul cu cineva care e foarte diferit de tine e distractiv la început de relație, dar cu timpul vei pierde interesul, iar valorile şi atitudinile voastre nu se vor sincroniza. Asta nu înseamnă că trebuie neapărat să vă placă acelaşi tip de mâncare, muzică, filme sau activitate de sport. Ceea ce este important este identificarea asemănărilor în valorile cheie ale vieţii voastre.

Care sunt cele mai importante valori cheie din viaţa ta? Să formezi o familie? Stabilitate financiară şi o cariera de succes? Contactează-mă pentru a vedea, în cadrul şedinţelor de consiliere, cum poţi să identifici dacă partenerul tău are viziuni de viaţă compatibile cu ale tale.

Text: Ana NICULĂIEȘ, psiholog, www.consuela.md

Recomandări