Igiena corectă! Cum trebuie să îți speli vaginul după sex

Igiena corectă! Cum trebuie să îți speli vaginul după sex

Igiena intimă înainte şi după sex ar trebui să fie la fel de importantă precum spălatul pe dinţi dimineaţa, cu alte cuvinte: nu sări peste acest aspect, dacă vrei să fii ferită de infecţii vaginale sau alte afecţiuni.

Pentru a curăța corect zona intimă trebuie să te speli după fiecare contact sexual și să folosești produse blânde, cu un PH neutru, lipsite de parabeni. Evită să foloseşti săpunul de mâini sau gelul de duş pentru a spăla zona intimă. Specialiștii recomandă produsele hipoalergenice, cu PH neutru. Acestea reduc riscul apariției infecțiilor vaginale și alergiilor. Spală zona intimă cu săpun maximum 3 minute, astfel încât să eviți uscarea acesteia sau posibilele leziuni la nivelul vaginului.

Flora vaginală trebuie menţinută la o temperatură optimă, pentru a rămâne sănătoasă, de aceea se recomandă duşurile calde şi niciodată fierbinţi. În caz contrar, devii predispusă infecţiilor.

Spălăturile intravaginale nu sunt recomandate în general, cu atât mai mult după sex, pentru că scad aciditatea ph-ului din vagin și provoacă vaginoze bacteriene, iar riscul este cu atât mai crescut dacă acestea se fac imediat după actul sexual. Vaginul nu trebuie curățat în interior, deoarece el are un sistem natural de eliminare a secrețiilor.

După contactul sexual există un risc mai mare ca o infecţie urinară să-şi facă apariţia din cauza bacteriilor care pot înainta spre uretră. Se recomandă urinarea după fiecare contact sexual, astfel încât să elimini microbii şi bacteriile care ar putea înainta spre uretră.

În timpul nopţii se recomandă să nu porţi lenjerie intimă, mai ales că umiditatea şi căldura favorizează înmulţirea bacteriilor. De asemenea, medicii recomandă purtarea cât mai rară a chiloţilor tanga.

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări