Igiena cosmeticelor

Igiena cosmeticelor

Te-ai gândit cumva că, aşa cum e importantă igiena feţei, la fel de importantă e igiena cosmeticelor tale? Ba poate chiar mai importantă din moment ce, odată compromise, durata lor de viaţa scade, iar bacteriile îţi ajung pe faţă la fiecare aplicare de pensulă.

În primul rând, trebuie să ştii că fardurile, rujul sau rimelul nu se împrumută! Nu e bine nici să iei, nici să dai. Odată ce au contaminat cosmeticele, bacteriile se dezvoltă în interior şi pot agrava unele probleme ale tenului sau pot duce la iritaţii, alergii, acnee.

De asemenea, nu risca să foloseşti testerele din magazine! Pentru că sunt manevrate de foarte multe persoane, care le ating cu mâinile murdare, dar şi pentru că intră des în contact cu aerul, acestea sunt îmbibate cu germeni şi de microbi, care pot produce atât infecţii la nivelul pielii, cât şi în interiorul organismului.

„Îţi dai seama câte persoane testează cu degetele fardurile de ochi?! Dacă tu le vei aplica pe faţă, rişti alergii de contact, eczeme, dermatite. Rujurile folosite ca testere sunt şi ele purtătoare de Escherichia coli (E. coli), bacterie care provoacă infecţii intestinale, dizenterii. Rujul se testează pe mână, nu direct pe buze.Nici rimelul nu trebuie testat în magazin şi nici împrumutat pentru că poate provoca o conjuctivită de contact”, explică Aliona Ţinţu, biochimist în cadrul cadrul şcolii de machiaj Cotimanis Show.

În ceea ce priveşte cosmeticele tale de acasă, şi igiena lor e importantă. Atenţie cum le manevrezi şi unde le depozitezi! E bine să fie ţinute la loc răcoros, ferit de soare, şi să nu fie lăsate mult timp deschise, în contact cu aerul. De fiecare dată când le foloseşti, spală-te pe mâini.

Dacă eşti pe drumuri, în vacanţă, şi vrei să-ţi reîmprospătezi machiajul, foloseşte mai degrabă un gel antibacterian pentru mâini, apoi un şerveţel demachiant pentru faţă. Abia apoi poti reaplica fardul. Dacă nu ai timp pentru toate acestea, pulverizează, pur şi simplu, un spray cu apă termală pe faţă, acesta reîmprospătând tenul şi fixând machiajul.

Aplicatoarele, pensulele şi bureţeii se spală regulat (o dată sau de două ori pe săptămână) cu apă şi săpun lichid, apoi se usucă la temperatura camerei. Pentru distrugerea bacteriilor, la sfârşit se pulverizează un spray pe bază de alcool, care se poate achiziţiona din magazinele de cosmetice.

Recomandări