Îmbunătățește relația de cuplu în noul an! 3 sfaturi de la psihologul Ana Niculăeș

Îmbunătățește relația de cuplu în noul an! 3 sfaturi de la psihologul Ana Niculăeș

Fiecare dintre noi și-a făcut rezoluții pentru de deveni mai bun și a-și valorifica la maximul potențialul în noul an. De multe ori, însă, nu reușim să menținem aceste rezoluții. Cred că este posibil să ne asumăm anumite angajamente în relația noastră de cuplu și să le respectăm. O soluție ar fi o conversație de 30 de minute cu partenerul tău.

Îți recomand trei aspecte pe care ai putea să le discuți cu partnetul tău pentru a avea parte de un an mai bun în relația voastră.

Ana Niculăeș, psiholog

1. Ce ai dori să fac mai des?

Gândește-te la ceva ce deja faci sau ceva ce obișnuiai să faci. Poate uneori îl suni înainte de a te porni acasă și el ar dori să-l suni mai des. Poate obișnuiai să-l speli pe spate, dar nu ai mai facut acest lucru de mult timp... Este o întrebare de a veficica dacă sunteți pe aceași lungime de undă. Nu este nevoie de mari schimbări pentru a îmbunătăți relația. De regulă, detaliile minore sunt cele care fac o mare diferență. Uneori e suficient să revii la o obișnuița pe care o aveai sau să faci ceva mai des. Acesta ține de ritualul de conectare în cadrul unui cluplu care asigură armonia dintre voi.

2. La ce visezi sau ce îți dorești de la noul an?

Acestă întrebare te va ajuta să te conectezi cu lumea interioară a partenerului. Posibil că ați discutat deja despre acest lucru. De multe ori credem că știm ce este în capul celuilalt, dar putem fi surprinse despre câte alte idei are și că ar dori să ne vorbească despre ele. O astfel de întrebare poate pune într-o nouă lumină lucruri despre care nici nu bănuiai. Faptul că ne este interesant la ce se gândește îi transmite mesajul că ținem la el și că este acceptat așa cum este. Fiecare din noi își dorește să fie descoperit și iubit, și acest lucru nu se oprește la momentul în care am spus: „DA!”

3. Cum aș putea să-ți ofer suportul meu?

Unul din cele mai fumoase momente în viața de cuplu este oportunitatea de a oferi suport reciproc și de a realiza visele împreună. În dependența de stadiul vieții în care vă aflați: fără copii, copii mici, adolescenți, cuibul gol sau bunici – foarte ușor devenim doi sateliți pe aceeași orbită a vieții noastre care din când în când se ciocnește unul în altul. Într-un cuplu armonios partenerii își oferă sprijinul, indiferent dacă este o situație în care depun efort pentru a obține un obiectiv comun sau în activitățile cotidiene. Faptul că știi că este cineva pe care poți conta face o mare diferență.

În momentul în care aveți posibilitatea să vă întrebați reciproc aceste întrebări, acestă ar putea avea un impact pozitiv în relația voastră în acest an. Deci, transmite acest acrticol partentului prin Facebook sau email și ai putea sa-i transmiți un text în care să scrii: „Iubite, aș vrea să avem această discuție în seara asta. Ai fi interesat?”

Text: Ana NICULĂIEȘ, psiholog, www.consuela.md

Recomandări