Importanţa ţelurilor comune în cuplu

Importanţa ţelurilor comune în cuplu

Iti mai amintesti care erau primele lucruri pe care tu si partenerul tau le-ai visat "la comun"? Primele teluri se uita destul de usor dupa ce le indeplinesti, dar nu se poate uita sentimentul placut pe care ti-l da posibilitatea de a face planuri impreuna cu un om drag.

Reusim sa ne lasam purtati in valtoarea vietii si, ocupati sa ne facem timp pentru a iubi, nu ne mai amintim nici planurile pe care am reusit sa le indeplinim si nici pe cele ramase neindeplinite. Acesta e momentul in care rutina, traiul de zi de zi si multele responsabilitati pe care le avem fiecare dintre noi pun stapanire pe cuplul nostru.

Este foarte important ca, odata ajunsi in acest loc, sa realizam acest lucru si sa incercam sa reevaluam viata noastra de cuplu. Nu e nimic rau -specialistii in terapia de cuplu ar spune chiar ca e foarte bine- sa va amintiti de primele lucruri pe care vi le-ati propus si sa va stabiliti noi obiective pentru cuplul vostru. Nu trebuie sa iti imaginezi ca e vorba doar de obiective "casnice" care sa se refere la achizitii, la schimbarea masinii sau la strangerea de bani pentru o viitoare vacanta mult asteptata. Toate lucrurile din viata voastra pot constitui obiective care, odata indeplinite, pot avea un impact extraordinar asupra vietii voastre: sexul, educatia copiilor, destinatii de calatorie...

De ce sunt importante telurile?

Exista cateva lucruri pe care e bine sa le cunosti atunci cand vine vorba de teluri si de importanta lor in interiorul cuplului:

- telurile comune ajuta cuplul sa isi solidifice relatia pentru ca ii ajuta pe amandoi sa lucreze impreuna pentru un scop comun;

- imbunatateste comunicarea in cuplu pentru ca da fiecarei persoane sansa de a vorbi despre visele si dorintele personale si ii ajuta pe parteneri sa se inteleaga mai bine unul cu celalalt;

- iti valideaza dorintele si le stabileste ca importante pentru cuplu. Astfel, daca una dintre dorintele sau telurile voastre nu se va implini amandoi veti fi responsabili.

- faptul ca ati reusit impreuna sa strangeti bani pentru o vacanta de trei saptamani in Maramures sau in Delta, de exemplu, este un lucru care va va ajuta sa treceti si peste perioadele dificile, in care ambii veti fi incordati.

- telurile indeplinite in cuplu va vor oferi numeroase satisfactii atunci cand le veti indeplini si va vor da numeroase motive pentru a va bucura de reusita si va vor oferi, in acelasi timp, incredere in voi si forta voastra ca si cuplu.

Cea mai simpla cale de la dorinta la realizare

Pentru a descoperi noi teluri si a munci pentru indeplinirea lor aveti nevoie ca, in primul rand, sa va faceti fiecare o mica lista cu lucruri pe care vreti sa le indepliniti. Pe lista ta ar putea exista o calatorie romantica in Elvetia, in timp ce pe lista lui ar putea exista strangerea banilor pentru schimbarea masinii, pentru a va muta undeva intr-o casa sau pentru o achizitie pe care el o considera o investitie buna. Nu-i nicio problema, e firesc ca obiectivele sa nu fie toate comune. E bine sa reflectati idnelung asupra acestor teluri si asupra felului in care ele sunt importante pentru fiecare dintre voi si pentru cuplul vostru. Nu va sfiiti, insa, sa includeti si obiective usor de atins, dar si unele la care puteti "munci" mai mult, obiective nerealiste la prima vedere, dar complet realizabile daca asta e ceea ce va doriti si sunteti determinati sa nu tineti seama de timp pentru a va atinge scopul.

Discutati, dupa aceea, despre pasii cei mai realisti pentru a va putea ajunge telul. Daca va impotmoliti puteti imparti un obiectiv mare in mai multe obiective mici, mult mai usor de atins.

Nu disperati daca vi se pare, insa, ca nu toate merg asa cum va doriti. Fiti pregatiti sa fiti flexibili, sa abandonati unele obiective si sa acordati timp indeplinirii lor. Impliniti-va visele!

Recomandări