În Grecia există riscul de infecție cu virusul West Nile, boală transmisă de țânțari: cât de periculoasă e și cum te poți proteja

În Grecia există riscul de infecție cu virusul West Nile, boală transmisă de țânțari: cât de periculoasă e și cum te poți proteja

Este alertă în Grecia, destinația de vacanță preferată de mii de moldoveni. Autoritățile sanitare din statul elen avertizează că țânțarii reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor care călătoresc în Grecia, având în vedere că mușcăturile acestor insecte pot răspândi virusul West Nile. 

„Au fost suficient de multe cazuri (de infecții cu virusul West Nile, n.red) pentru a recunoaște că este o problemă de sănătate publică. Virusul a fost răspândit în Grecia de păsările migratoare și recomandăm tuturor să ia măsuri de protecție, precum purtarea de îmbrăcăminte cu mânecă lungă, evitarea locurilor cu apă stătătoare, folosirea de plase de țânțari și de insecticid”, a declarat Danai Pervanidou, directorul Departamentului de combatere a bolilor infecțioase din cadrul Organizației naționale pentru Sănătate Publică din Grecia (Keelpno), conform The Guardian.

Cum se manifestă infecția cu West Nile

Aproape 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, însă restul de 20% pot prezenta simptome ce includ greaţă, ameţeli, dureri de cap şi diaree. Mult mai rare sunt situaţiile în care oamenii dezvoltă o formă gravă precum meningită sau encefalită. În cazul în care le experimentați, prezentați-vă de urgență la medic. 

Cum te poți proteja de virusul West Nile

Autoritățile din Grecia îi sfătuiesc pe turiști să ia măsuri pentru a evita înțepăturile de țânțari.

  • folosirea îmbrăcămintei cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
  • utilizarea substanțelor repelente de țânțari;
  • montarea de plase la ferestrele locuințelor, pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor;
  • limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetație şi umiditate ridicată, precum parcuri, păduri, ape stătătoare;
  • asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor;
  • îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

Deocamdată nu există niciun vaccin sau tratament antiviral specific.

Grecia nu este singura țară în care a fost semnalată o creștere a numărului de cazuri de infecții cu virusul West Nile. Astfel de probleme au fost înregistrate de autoritățile sanitare din Italia, Cipru, România și Serbia, notează The Guardian. 

Recomandări