Incendiu de proporții la Catedrala Notre-Dame din Paris! Altarul și crucea au rămas intacte

Incendiu de proporții la Catedrala Notre-Dame din Paris! Altarul și crucea au rămas intacte

Un incendiu violent a izbucnit luni seară la Catedrala Notre-Dame din Paris, monument aflat pe Île de la Cité, în centrul Parisului și cel mai vizitat monument istoric din Europa. Deocamdată nu se cunoaște cauza incendiului, însă oficialii susţin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare. Cert este că incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris reprezintă cea mai teribilă pierdere pentru patrimoniul francez și mondial.

Pericolul incendiului de la Notre Dame a fost îndepărtat, a declarat marți dimineață ministrul de interne francez, precizând că a fost deschisă o anchetă, care privilegiază ipoteza unui accident. De altfel, în cursul nopţii, muncitorii de pe şantierul de restaurare au fost audiaţi de procurori.

Peste 500 de pompieri au fost imobilizați pentru stingerea incendiului, care a izbucnit de pe acoperișul Catedralei. Una dintre turle și acoperișul s-au prăbușit.

Totuși, structura de rezistență a Notre-Dame a fost salvată de la "distrugerea totală", a declarat Jean-Claude Gallet, comandantul Brigadei de Pompieri a Parisului, citat de Independent.

Pompierii au reuşit să salveze valoroase lucrări de artă, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei construite în secolele 12 şi 13.

În Catedrala Notre Dame sunt păstrate trei relicve sfinte: Sfânta Coroană de Spini, o bucată din Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos şi un cui cu care a fost pironit pe cruce. În mod normal, ele sunt expuse, în trei casete transparente, în fiecare primă zi de vineri din lună dar în postul Paştelui ele sunt expuse în fiecare zi de vineri. Ele urmau să fie expuse într-o procesiune de adoraţie în această săptămână sfântă pentru catolici. Mii de creştini vin de fiecare dată pentru a se închina la aceste relicve.

Bucati din coroana care se presupune ca a stat pe capul lui Iisus Hristos se afla în catedrala Notre Dame, Paris. Foto: notredamedeparis.fr

O mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemenea, salvată.

Altarul și crucea de altar din Catedrala Notre Dame au rămas intacte în urma incendiului, anunță ziarul Le Monde, care o citează pe primarul Parisului, Anne Hidalgo.


Clasată în patrimoniul mondial al umanității, această bijuterie de arhitectură gotică este monumentul cel mai vizitat din Europa. 30 de mii de vizitatori pe zi, 14 milioane pe an, arată statisticile. Pe 24 august 1944 de aici se făcea anunţul de eliberare de sub ocupaţia nazistă iar 26 de ani mai târziu, în 1970, catedrala găzduia funeraliile generalului Charles de Gaulle. Catedrala este celebrată și de Victor Hugo.

Le Figaro scrie că odată cu acest fum negru aflat deasupra acoperişului catedralei Notre Dame, este inima Parisului care s-a prăbuşit luni seară.

Francezii au ieșit în stradă, șocați și întristați să vadă cum un simbol al istoriei lor se prăbușește chiar sub ochii lor. În Săptămâna Mare catolică, francezii au îngenuncheat în jurul edificiului și s-au rugat cu lacrimi în ochi. Iată câteva momente surprinse:

Text: Alina MATEI

Recomandări