INTERVIU Conf. dr. Iulianna Lupașco, despre noutățile în terapia hepatitelor virale cronice și măsurile de prevenție

INTERVIU Conf. dr. Iulianna Lupașco, despre noutățile în terapia hepatitelor virale cronice și măsurile de prevenție

Hepatita este una dintre cele mai serioase probleme de sănătate în R. Moldova. Aşa-numita “epidemie silenţioasă” face ravagii în rândul moldovenilor, majoritatea pacienților fiind depistați tardiv, în contextul unor analize sau la internarea în spital pentru alte afecțiuni. Deoarece mulți pacienți nu prezintă simptome, ajung la medic atunci când boala se află într-un stadiu avansat.

Iuliana Lupasco

Despre noutățile în terapia hepatitelor virale cronice și despre măsurile preventive necesare în acest sens ne vorbește dna Iulianna Lupașco, doctor în medicină, conferențiar universitar, șefa Laboratorului de Gastroenterologie, Departamentul de Medicină Internă nr. 4, USFM “N. Testimițeanu”.

Hepatita este cea mai frecventă dintre toate bolile contagioase grave. Ce noutăți sunt, la nivel mondial și național, în privința hepatitelor virale cornice?

În fiecare an venim cu informație nouă de la Organizația Mondială a Sănătății și a Alianței de combatere a hepatitelor cronice virale. În 2016 a fost formată o platformă noua care reunește specialiști din domeniul hepatologiei, infecționiști, specialistii din diferite organizații care luptă cu patologia dată, cu profilaxia și tratamentul pacienților cu hepatite și cu ciroze hepatice virale. Tot în acest an, în lume, s-a hotărât ca medicii și pacienții să-și reunească eforturile în combaterea hepatitelor virale B, C și D. Consider că doar așa vom crește conştientizarea şi sensibilizarea populaţiei împotriva hepatitelor.

Totodată, la nivelul Ministerului Sănătății lucrăm pentru inițierea Registrului Național al pacienților cu hepatite cronice virale B,C și D. În prezent avem doar listele acestor pacienți la nivel local, dar este necesară o bază de date cu toți pacienții, care ar permite o mai bună monitorizare a pacientului la nivel național.

Tot în acest an am schimbat managementul pacienților cu hepatite cronice virale, am ajustat Protocolul Clinic Național la nivel mondial, vorbim despre despre terapiile de ultimă generație pentru bolnavii de hepatită.

Ce ar trebui să știe un om ca să prevină infecția cu hepatitele virale cronice?

Ar trebui să se știe că hepatitele cronice virale sunt transmise pe cale sanguină și prin produsele de sânge. Aici amintim orice formă de intervenție chirurgicală, stomatologică, ce presupune manevre sângerânde, prin intermediul drogurilor injectabile, pe cale sexuală (mult mai puțin probabil în cazul hepatitei C), de la mama cu hepatită către făt, în saloanele de înfrumusețare, atunci când se apelează la procedure precum manichiură, pedichiură, piercing sau tatuaje.

La cât timp sunt recomandate analizele pentru hepatite?

Analizele necesare depistării hepatitelor B și C trebuie efectuate anual. Este necesar ca pacienții să se adreseze medicului de familie și, dupa caz, medicului specialist.

Dacă nu este infectat cu virusul hepatic trebuie să țină cont de măsurile de prevenție enumerate mai sus.

Dacă, totuși, pacientul a fost diagnosticat cu hepatită, ar trebui să se adreseze la medicul gastroenterolog sau infecționist de la spitalul raional și apoi urmează să fie trimis către noi pentru a i se face o evaluare și a intra în tratament.

Cum educaţi oamenii privind prevenţia?

Profilaxia este o prioritate pentru medici. În permanență desfășurăm acțiuni de informare asupra hepatitelor virale, asupra bolilor pe care acestea le cauzează și, nu în ultimul rând, asupra metodelor de prevenție.

Avem proiecte în acest sens destinate elevilor, ținem prelegeri de profilaxie, vorbim despre ce înseamnă hepatitele și rolul vaccinării. Este important ca toată lumea să fie informată despre hepatită pentru a afla modul în care se poate proteja pentru a nu fi infectată.

IMG_0032

Vă mulțumesc!

Text: Alina MATEI

Recomandări